≡ Menu

Vi köper mer buteljerat vatten än någonsin…

Flaskvatten eller kranvatten?–       Vattenparasiten i Östersund har sannolikt spelat en avgörande del i den ökade försäljningen. Plötsligt fick vi svenskar upp ögonen för att allt vatten i våra kranar inte är så rent som vi kanske trott, konstaterar Cecilia Giertta, VD för Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande igår.

Javisst, att vi har bra kranvatten är oerhört viktigt. Inte sant? Och det finns säkert mer att göra för att säkra god vattenkvalitet vid våra vattenverk.

Men att dra växlar på vattenparasiten i Östersund och med den misstänkliggöra kranvattnet i övriga Sverige tycker jag är minst sagt övermaga. Även kommet från branschorganisationen Sveriges Bryggerier som förstås inte gillar att försäljningen av vatten på flaska har minskat de senaste åren, mot bakgrund av bland annat den diskussion som vi på Konsumentföreningen Stockholm har fört.

Vi har ställt frågan: ”Vatten på flaska- en onödig lyx?” Och tydligen har många svarat ja, för försäljningen av buteljerat vatten har-  vad vi förstår  ännu inte hämtat sig från försäljningstoppen 2006. Oräknat Östersundsutbrottet när folk har varit tvungna att köpa vatten på flaska.

Vi har en vattenkvalitet och ett pris på kranvattnet i Sverige som människor de flesta andra länder skulle skatta sig lyckliga över. På de flesta ställen i landet måste jag tillägga, för noggrannhetens skull.

Comments on this entry are closed.

 • Cecilia Giertta 22 februari 2011, 13:46

  Hej Louise, det finns en misstolkning av pressmeddelandets citat som beror på en formulering som är självklar för mig men inte för läsaren. Jag menar förstås att det inte är något fel på vårt svenska kranvattnet generellt, men att allt det kranvatten vi dricker uppenbarligen inte är helt rent. Inget annat. Och att vi sannolikt har ökat vattenförsäljningen under januari på grund av vattenparasiten i Östersund, vilket ju inte är så konstigt, det var och är ju många kommuner som passat på att undersöka sitt kommunalavatten efter Östersunds vattenöde. Någon skadeglädje från min sida finns vekrligen inte.

  • Louise Konsumentkoll 23 februari 2011, 12:59

   Cecilia: Tack för klargörandet. Jag lät nog lite för sur. Sorry!

 • Cecilia Giertta 22 februari 2011, 15:00
 • Affi 23 februari 2011, 7:17

  Jaja varför kan inte vi människor lita på vårt eget sunda förnuft? Så fort pressen slår upp något hakar vi på trots att vi vet att det mesta av pressens skrifter inte är sanna till 100%. Jag har i vår lokalblaska läst hur duktiga folk tycker de är som inte använder mat med utgånget datum fast konsumentföreningarna försöker få ut att det inte är farligt.