≡ Menu

Vi tvångsmatas med salt

höger- vänster: Petra Lundström, idrottsnutritionist, Anette Jansson nutritionist Livsmedelsverketnutritionist, Anneli Bylund, dietist Coop, Lena Hulthén, professor Sahlgrenska akademin, Louise Ungerth moderator, KfS”Vi tvångsmatas med salt” var den något radikala rubriken på vårt pressmeddelande som släpptes inför vårt saltseminarium under Almedalsveckan. Men det tog skruv. DN nappade och landsbygdsminister Eskil Erlandsson fick krypa till korset som felinformerad. Lite pinsamt…eller kanske snarare mycket pinsamt.

Matsvinnssemianariet vänster - höger: Jonny Zackrisson kvalitetschef Fazer, Lena Callermo, enhetschef Naturvårdsverket,  Anna Maria Corazza Bildt EU parlamenariker (m), Louise moderator, KfSNåväl. Det var fullständigt fullproppat med publik på vårt matsvinnsseminarium. Och halva lokalen tom på vårt seminarium om salt. Hade det handlat om socker i stället för salt hade väl köerna ringlat sig runt halva Visby ringmur.

Saltfrågan är inte het. Den borde vara det. Vi tvångsmatas med salt (natrium) eftersom vi får i oss 80 % av saltet med maten vi köper eller äter på restaurang. För mycket salt har minst lika negativa hälsoeffekter som för mycket socker och ökar risken för högt blodtryck, stroke, cancer och njursvikt radikalt. Så det så!

Hur som helst var det jättekul och givande i Almedalen även detta år. Och tack alla duktiga som medverkade vid våra aktiviteter!