≡ Menu

Vigo – dummaste produkten någonsin

Vigo snygg tuggummiTuggumit Vigo är den  dummaste, mest korkade produkten jag någonsin har sett på en butikshylla! Finns i tre olika varianter. En är ”Vigo Beauty”  som ”bibehåller sund och elastisk hud”. Innehåller vitaminer, betakaroten och selen.

Det är betakarotenet i tuggummit  som ska göra susen. Tuggar man fyra stycken i minst 10 minuter vardera får man i sig 50 procent av det rekommenderade dagliga av vitaminen läser jag. Som om vi lider brist på betakaroten i landet. Som om tuggandet skulle göra det minsta för vår hud. Som om vi är korkade nog att gå på geschäftet… Eller är vi det? För 35 kronor för 14 tuggummin i en påse? Gud hjälpe oss i så fall.

Jag  befarar att månglarnas påståendet om betakarotenets påverkan på huden inte är olagligt, utan stämmer överens med EUs nya knäppa regler för näringspåståenden i marknadsföringen av livsmedel och kosttillskott.  Övriga tuggummivarianter är ”Vigo Focus – fär skärpa och ökad mental prestationsförmåga” och ”Vigo Active – för uthållighet och ökad fysisk kapacitet”. Herre min Je!

Hittade eländet i Pressbyrån. I stora annonser i fackpress står också att tuggummit ska säljas på Apotek och Coop!!!  Kan det vara sant??? Ska kolla.

Comments on this entry are closed.

 • Minna 25 maj 2011, 8:44

  Ja, det är väl som de brukar säga: ”Allting går att sälja med mördande reklam”. Jag säger: stoppa skräpet. Apoteket tappar all sin trovärdighet om de erbjuder produkter som dessa i sitt sortiment. Det är inte seriöst.

 • Louise Konsumentkoll 25 maj 2011, 21:40

  Minna: Håller med. Tyvärr är marknadsföring enligt de nya EUreglerna. Men Apoteket och Coop och alla andra borde hålla sig för goda för att marknadsföra slikt. Det värsta är att vi kommer att översköljas av liknande reklam på hyllorna. Om den seriösa handeln har någon vett och sans så ställer de höga krav på hur marknadsföringen får ske i deras butiker, oavsett om den är laglig eller ej.

 • Juli 30 maj 2011, 16:12

  Haha as rolig produkt, ska lätt köpa den om jag ser den.
  Undra om det är någon som tror på det på riktigt.

 • Marie 08 juni 2011, 13:00

  Kanske till och med dummare än vitaminvatten.

 • Joachim 10 juni 2011, 14:38

  Det dummaste av allt är att hela serien innehåller aspartam och alltså bildar formaldehyd i kroppen. Tas upp av slemhinnorna i munnen och går rätt upp i hjärnan. Så blir man alltså fokuserad, aktiv och vacker enligt Apoteket där den också säljs, rubricerad som ”kosttillskott”!

  • Louise Konsumentkoll 16 juni 2011, 21:28

   Joachim:Vad jag kan se så innehåller Vigo xylitol, inte aspartam.

   • Joachim 17 juni 2011, 10:56

    Du får nog kolla baksidestexten igen lite noggrannare. Samtliga Vigo innehåller aspartam och acesulfam K, en av dem även sukralos.

    (Alla snusare känner till att ett av de mest effektiva sätten att få in ett gift i kroppen är genom munnens slemhinnor. En annan aspekt är att kroppens egna försvar helt ställs på ända om ett gift kombineras med ett näringsämne som kroppen vill ta upp.)

    • Louise Konsumentkoll 17 juni 2011, 19:22

     Joachim; Fel av mig, men det står inget om aspartam på deras sajt- eller läste jag dåligt? Tuggmmipåsen har jag slängt, och tänker inte köpa en ny, men jag håller med dem som tycker tuggummit är ganska gott. Men för 29 – 35 kronor för 14 stycken?

     • Joachim 17 juni 2011, 20:03

      Korrekt, det står inget om det på sajten. Ännu värre. Eller hur?

     • Louise Konsumentkoll 19 juni 2011, 9:46

      Joachim: Ja, det är verkligen inte bra. Berättar man om annat innehåll ska man också berätta om aspartamet, eftersom många försöker undvika det. Dock ej jag.

 • sniffe35 13 juni 2011, 15:54

  Såg TV-reklamen idag och blev bara förbannad. En snygg tjej som ska tugga för att bli snyggare, en överpumpad kille i sportkläder som vill bli pigg och en kille i professor-frisyr och dammiga kläder som vill bli fokuserad. Kom igen, kan det bli mer patetiskt?!

  • Louise Konsumentkoll 13 juni 2011, 16:22

   Sniffe: Nej det kan det inte!

 • Avtrubbad 13 juni 2011, 18:02

  Det kommer ändå inte ens i närheten av kosmetika med ”bidrottninggelé”! Och alla de infernala tillskott i piller och dryckesform kan ju inte vara mer förtroendeingivande bara för att detta råkar vara ett tuggummi.

 • Hanna 13 juni 2011, 19:53

  Såg just reklamen på tv. Trodde det va ett skämt!?

 • josef 14 juni 2011, 9:13

  Vigo-”Hur ska vi sälja mycket av denna produkt?”
  Vigo 2-” Vi marknadsför skiten ur den!”

 • Louise Konsumentkoll 14 juni 2011, 13:14

  Jag pratade med Coop och de skulle sälja produkten som ett kosttillskott på vitaminhyllan i butikerna. Men i går såg jag Vigo exponeras bland andra tuggummin i en Konsumbutik.

 • Pamela 15 juni 2011, 14:42

  Gott och fräsht,
  gillar man att tugga tuggummi
  dagligdags så kan man ju lika gärna passa på
  att få i sig lite nyttigheter. Vigo Beauty är supergott!

 • Malin 16 juni 2011, 1:34

  Mer könsstereotypisk reklam får man leta efter… (man behöver kanske inte leta så länge iofs)

 • Joachim 16 juni 2011, 16:27

  Pamela, vad är det för nyttigt med formaldehyd?

  • Louise Konsumentkoll 16 juni 2011, 21:29

   Joachim: Fast xylitol bildar väl inte formaldehyd- eller?

   • Joachim 17 juni 2011, 10:56

    se ovan

  • Pamela 22 juni 2011, 9:14

   Se svar nedan. Formalehyd? Nu syftade ju jag på vitaminerna i tuggummit och inte på övriga tillsatser.

 • Pixie 16 juni 2011, 17:16

  Jag gillar idén ändå.
  Lite mer vitaminer genom tuggummi ist för socker, sötningsmedel osv..
  Visst finns säkert sånt i det där också men jag gillar det, men har inte hunnit testa ännu.
  Sen är jag ju så pass skärp ändå så att jag inte går på reklamen om att jag kommer bli superskärpt -pigg eller snygg men reklamen funkar uppenbarligen då många sk ”rasar” och sprider ut nyheten 😉

 • Alex 16 juni 2011, 21:55

  Såg precis reklamen, lät intressant. Jag tror personligen att det är placeboeffekt på hela saken. Men som Pixie säger, vitaminer i tuggummin; fuck yee!

 • Mai-Britt Hall 19 juni 2011, 13:40

  Varför ska vi konsumenter köpa sådan skit med aspartam som är blir till ett nervgift i kroppen, helt otroligt när det finns Stevia en växt som sötar lika bra och dessutom är helt naturlig.

  • Louise Konsumentkoll 19 juni 2011, 15:11

   Mai-Britt: Det är ju dock ingen som tvingar oss att köpa tuggummit. Angående aspartam så har jag just tittat på förpackningen. Aspartamet står nästan sist i ingrediensförtecknigen, så det måste vara i pyttedoser. Begriper inte riktigt varför det sätts till över huvud taget. Xylitolet står först i ingrediensförteckningen och det är väl sött nog.

  • Ken 27 augusti 2011, 15:17

   Nervgift???

 • Peter Isotalo 21 juni 2011, 17:31

  Louise, håller helt med dina kommenterar om den här charlatanprodukten. Jag blir väldigt nyfiken när du nämner det där om nya regler för påståenden om näringstillskott. Är det ytterligare en juridisk lobbyistprodukt som ska gynna företag som vill förvanska verkligheten utan att bli lagförda för det? Har du mer information om det?

 • Eva 21 juni 2011, 20:32

  Rökare ska INTE äta Vigo Beauty pga att det innehåller tillskottet betakaroten. Enligt tidigare studier ÖKADE RISKEN FÖR LUNGCANCER MED 20 % HOS RÖKARE OM DE TOG TILLSKOTTET BETAKAROTEN. Obs att det gäller endast rökare (som brukar tugga tuggummi och som brukar vilja ha vacker hud:)

  (Naturligt betakaroten från frukt och grönsaker säger forskarna däremot är helt ofarligt.)

 • Anders 22 juni 2011, 0:01

  http://www.kemi.se/templates/Page____4733.aspx
  http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Om-Naturvardsverket/Vara-publikationer/ISBN1/5300/91-620-5399-X/
  http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Aspartam/
  Får allt vara rejäla mängder innan vi kan börja snacka risker. Störst risk är nog att bli kass i magen av för mycket aspartam.

  Allt går o sälja med mördande reklam är väl den bästa kommentaren hitentills 🙂 tycker lika synd om den som köper super-tuggummin som låtsas-spikmattor.
  Troligen inte så farligt o tugga på, men för runt 2,5 kr st så köper jag nog hellre frukt o grönt så länge det finns tillgängligt.

 • Pamela 22 juni 2011, 9:11

  Roligt att det blev sådan debatt här! Personligen tycker jag att det är en superkul produkt och ser ni inte att reklamfilmen är gjord med humor??? Jag tycker den är jättekul! Man kan tycka vad man vill om produkten och dess innehåll men detta är ju faktiskt ingen ny produkt, vitaminvatten har ju funnits i flera år och dessa betalar ju människor gladeligen 25 kr för. Att det nu finns i en tuggummiform också är väl inte konstigt, det finns ju sjukt många som tuggar tuggummi. Man får ju ändå i sig vitaminer och vill man ändå tugga tuggummi så tycker iaf jag att det inte kan skada ett dugg. Tillsatser av olika slag finns ju i alla tuggummin och alla väljer ju själva, eller hur?!

  • Louise Konsumentkoll 22 juni 2011, 13:18

   Pamela, Bara för att det finns en dum produkt på marknaden rättfärdigar det inte fler som hoppar på samma tåg. Men flera av vitamindryckerna har nu justerat sina budskap och går inte ut lika starkt med sina påståenden. Tittar man på tuggummits hälsopåståenden tillsammans med det valda namnet och den övriga marknadsföringen så börjar det lukta vilseledande. /Adam Svensson, KfS.

   • Pamela 23 juni 2011, 8:57

    Vilseledande? Jag tycker att alla vuxna människor måste kunna ta ansvar för sig själva och sina egna liv och därmed också sin konsumtion, eller har jag fel? Nu riktar sig ju inte denna produkt till barn, hade den gjort det hade jag också reagerat. Det finns en uppsjö produkter i apotekens hyllor som heter typ Kvinna, Sport etc, borde inte de också granskas i sådana fall? Jag kan inte se skillnaden alls, de är ju också så att säga skräddarsydda produkter som är sammansatta med inriktning mot en specifik kategori människor. Jag tycker detta blivit en häxjakt. Idén är ju faktiskt supersmart och jag önskar jag kommit på den själv!

    • Anders 23 juni 2011, 11:50

     De flesta produkter i den kategorin hade nog behövt sig en granskning. Alla gör ju sina egna val, stör mig nog mest på att reklamen dumförklarar folk. Eller så är folk så dumma? Undrar hur många som köpte yantramattan och fortfarande tycker att det är en höjdarprodukt?
     Placeboeffekten uttryckt via reklamen är nog större än de verkande ingredienserna i vigo för dem som tror på det.

    • Louise Konsumentkoll 23 juni 2011, 12:18

     Hade tuggummit hetat Vigo Kvinna och haft ett tillskott som lämpar sig till den kategorin med t.ex. järn och folsyra så hade jag inte reagerat. Men nu går man ut med budskapet att man ska hålla sig snygg. Tycker inte det går att jämföra med de vitaminburkar jag sett på hyllorna. / Adam Svensson, KfS

 • Emma Rönn 23 juni 2011, 18:14

  Första gången jag såg reklamen trodde jag att det var en ny sådan där ’Hur vill du ha det i framtiden’-reklam, som den där med gräset som inte växer..

 • peter 13 augusti 2011, 19:40

  hade detta varit i usa hade man kunnat köpa alla 3 paket och blandat ett av varje sedan stämt dem för något haha…

 • Anneli 25 augusti 2011, 14:48

  Idiotisk produkt. Om de är goda är det ju lätt att tugga många tuggummin under ett par timmar! Vilken dosering får man i sig då?!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: