≡ Menu

Vilket liv det blev om takåsförpackningarna!

Jisses vilket livs det blev när jag i senaste MerSmak från Coop klagade på Arlas nya förpackningar med fil, så kallade takåsförpackningar. Andra mejerier har sådana sedan länge tillbaka.

Jag började svara alla er personligen men för att effektivisera lite så gör jag ett massvar genom bloggen i stället.

Lite fler än hälften som har hört av sig tycker som jag, att takåsförpackningarna är idiotiska – det är svårt att få ur all yoghurt och dessutom kräver de mer transporter. Det blir luft mellan förpackningarna.

Däremot är vi överens om att det finns fördelar med korken.

Resten tycker att det är jag som är korkad, inte förpackningarna, eftersom jag inte begriper hur man gör för att få ur allt.

Många har kommit med tips om att fylla förpackningarna med lite vatten eller mjölk, skaka och vips så har man en smoothie. Andra att man öppnar förpackningen och gräver ur kletet med en stekspade eller sked. Några tipsar om att skära sönder förpackningen från toppen till botten med en förskärare och sedan äta ur de två ”skålarna” som bildas.  Och det finns fler tips.

Oavsett vad man tycker om förpackningarna har de kommit för att stanna. Tyvärr säger jag.

Så vi återkommer med fler tips från er på bloggen, med filmsekvens eller bilder på hur man gör med takåsen för att slippa slänga 10 procent yoghurt eller fil.

Ska överväga förslagen att starta motståndsgrupp på Facebook och samla namn eller uppmana till totalbojkott, som flera föreslår. Då kanske mejerierna hejdar sig nästa gång de ska investera i förpackningsmaskiner, funderar en gång till och överväger om de ska satsa på förpackningar som underlättar för konsumenter eller gör det besvärligt.

Själv längtar jag efter Ecoleanförpackningar på mejerihyllorna. Man rullar ihop dem enkelt och smidigt. De ger max 1 procent svinn.

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 28 januari 2010, 22:38

  Det är väl visst förpackningen det är fel på om man måste SKÄRA UPP DEN för att få ut sista decilitern? Och om folk vill blanda vatten i filen och kalla det smoothie så låt inte mig hindra. Men jag skulle aldrig dricka vattenspädd fil, bara för att förpackningen inte är anpassad till innehållet. Ecoleanförpackningen låter intressant, men Arla har nog bestämt sig för att konsumenterna tycker att takåsförpackningen är fräschast.

 • Lina 29 januari 2010, 8:46

  Hej Louise,
  Intressant debatt angående dessa förpackningar. Att inte få ut det sista ur filfilförpackning är ett ständigt dilemma.
  (Hälsa din son Kristian, med en stor puss på kinden…)

  • Louise Konsumentkoll 29 januari 2010, 9:38

   Lina:
   Ska absolut hälsa Christian som du faktiskt kommer att få träffa i mitt nästa blogginlägg!

 • Affi 30 januari 2010, 10:04

  När du ändå härjar med mejerierna om takåsförpackningarna med lock, kan du påpeka att vi under 2010 ska åtgärda alla enkelt avhjälpta hinder för funktionsnedsatta och att göra en kork som en med bra nyp i fingararna inte kan öppna, borde vara viktigt för dem att ågtgärda.

  • Louise Konsumentkoll 30 januari 2010, 21:39

   Affie: Håller med, själv har jag börjat få svårt att öppna både det ena och det andra, har ont i leden vid tummarna.

 • Claes 30 januari 2010, 16:50

  Om Landet Brunsås vilket bör läsas av så många som möjligt:

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/28/svts-bruns-s-saknar-viktiga-ingredienser

 • Rune 02 februari 2010, 8:29

  Ja, takåsförpackningen är bra till lättrinnande produkter som t.ex. juice.
  Men inte till trögrinnande produkter som yoghurt!
  Att behöva använda stekspade, spä ut produkten, skära sönder den mm vittnar bara om hur olämplig förpackningen är!

 • Dennis Danneholt 02 februari 2010, 11:42

  Om man nu ska klaga på förpackning så är det väl mer de att sätta in en plastkork gör det svårare för återvinningen och inte huruvida man måste klippa upp den för att få ur det sista, de tror jag gäller de flesta trögflytande dryckerna i förpackningar. Eller sylt på burk som man lätt ska kunna ringla ut för den delen. Där kan vi snacka svårt att få ut det sista.

  • Louise Konsumentkoll 03 februari 2010, 13:52

   Dennis: Så här återvinns förpackningar med plastkork: Korken läggs i hårdplastinsamligen, förpackningen i pappersinsamlingen. Förpackningen görs av plast, papper och aliminium. Vid återvinningen läggs allt i ett kar,rivs itu och separeras. Jag antar att plasten flyter åt ett håll, pappret åt ett annat och aliminiumen sjunker till botten. Så får man tre fraktioner att återvinna. Om jag har förstått rätt.

 • Carin 03 februari 2010, 9:24

  Men kära nå’n, alla har ju missat den väsentligaste motiveringen till varför det är bra med skruvlock till just yoghurt. Den måste ju skakas ordentligt före varje servering! Det är ju en förutsättning för att den skall kunna rinna ut också, inte komma klumpvis.
  Jag köper visserligen ibland Willys egen yoghurt, som också är takås, men utan kork, och muttrar alltid över att jag – och ibland omgivningen – blir kladdig för att jag inte lyckas nypa ihop förpackningen tillräckligt vid omskakandet. Har försökt med påslås någon gång, men det är rätt krångligt.
  Annars köper jag så miljövänligt jag kan, men i det här fallet är det verkligen praktiskt med kork. Dessutom går det att förvara redan öppnade förpackningar liggande, om det är fullt i dörrfacken i kylskåpet.

 • Anders 28 juli 2010, 10:47

  ÄNTLIGEN säger jag, ÄNTLIGEN har Arla tagit sitt förnuft till fånga och går över till den förpackning som resten av Sverige har älskat de senaste 40 åren. En förpackning som inte skvimpar ut halva innehållet om man råkar sätta fingrarna en halv cm fel, en förpackning som går att stänga så att inte halva innehållet rinner ut om den välter, en förpackning som inte spricker i sömmen om den faller i golvet (fatta hur många liter mjölk stockholmarna slösat bort genom åren), en förpackning som ryms i dörrhyllan i alla kylskåp, en förpackning som gör att man kan skaka om en krämig fil utan att bli alldeles kladdig om fingrarna (Arla Stockholm tillverkar en avsevärt rinnigare fil än andra mejerier – är det för att de varit tvungna att anpassa sig till den usla förpackningen?). Stort tack Arla! Fortsätt nu med mjölkförpackningarna!

  Som din son visar så är det en barnlek att få ut allt innehåll ur förpackningen – man kan faktiskt få ut lite till genom att först öppna flikarna högst upp (öppna bägge sidor och dra diagonalt). Med den metoden är det mindre än 2 % kvar i förpackningen (ja – jag mätte faktiskt genomsnittet på 15 paket). När man försöker få ut det sista ur tegelstensförpackningarna så slutar det oftast med att hela ovan-sömmen släpper och allt det sista skvimpar ut på bordet, istället för i tallriken. Snacka om spill!

  Intressant att folk alltid är emot ändringar – och att du som konsumentföreträdare är så emot en förpackning som rätt hanterad faktiskt är bättre än den tidigare. Hur står sig din favorit i skvimphänseende? och kan den slå 2 %-rekordet?

  • Louise Konsumentkoll 28 juli 2010, 12:10

   Tack för tipset att öpnna även toppflikarna på takåsförpackningen. Allt som underlättar och minskar svinnet är bra.
   Själv har jag aldrig haft problem med att yoghurt skvimpar ut ur tegelstensförpackningarna. Däremot mjölk i bland.

 • Anders 28 juli 2010, 13:33

  Jag utmanar dig gärna på duell i kökspraktisk förpackningshantering. Elopac mot Bricpac (eller kanske t.o.m. Ecolean).

  Förslag på grenar:
  1) Ta ut en öppnad, nästan full mjölkförpackning ur kylen utan skvimp – samtidigt som du tittar på den du pratar med istället för på mjölken
  2) Öppna en mjölkkartong med förbundna ögon (eller utan glasögon om du är i den åldern att det räcker) och häll upp ett glas mjölk. Tidstillägg för öppning i fel ände.
  3) Öppna ett mjölkpaket med en oanvändbar tumme (välj höger eller vänster)
  4) Vält ett filpaket, ett juicepaket och ett mjölkpaket på frukostbordet, samtidigt som du matar en 6-månaders. Mest kvar i förpackningarna efter uppröjning vinner.
  5) fall från 1,2 m höjd på klinkergolv – mest kvar i paketet vinner
  6) 45 min i fuktig plastkasse + fall i golv från 60 cm. Paket som klarar sig går vidare till gren 1. Bottenflikar som gått upp får ej tejpas e.dyl.
  7) Omskakning av halvtömt yoghurtpaket – minst kladd på fingrarna vinner.
  8) Le Grande finale – maximal tömning av yoghurtpaket. Verktyg ger 1 % tillägg. Endast köksverktyg.

  Kom gärna med förslag på fler grenar. Jag är full av tillförsikt – välj ditt vapen!

  • Louise Konsumentkoll 28 juli 2010, 14:17

   Hej Anders,
   Jag antar givetvis utmaningen, men tycker faktiskt att alla grenar med mjölk ska utgå. Mjölkförpackningen är ju urlätt att tömma och min stora aversion mot takås är att massor av yoghurt blir kvar i förpackningen om man inte åbäkar sig något alldeles otroligt.
   En fördel med takås med skruv, och det medger jag gärna, är att man kan lägga dem ner i ett trångt kylskåp och stapla dem på varandra, även om de är öppnade. Där vinner takåsen överlägset.
   Här är två delmoment till:
   * Lasta en lastbil full av varje förpackningstyp och se hur många som går in. Flest vinner.
   * Be en handsvag person att öppna förpackningarna. Mest lättöppnad vinner.
   Återkommer, jag har semester i fjorton dagar så finalen får ske efter att jag har kommit hem. Ska grunna på fler utmaningar medan jag vandrar i Grövelsjön eller plockar bär hemma .

 • Anders 28 juli 2010, 14:21

  Då enas vi om mjölkförpackningar med takås, och grunnar vidare på gruvliga yoghurt-utmaningar i 14 dar. 😉

  /A2

 • Madde 16 november 2010, 12:54

  Men snälla nån… Man klämmer ju på förpackningen och viker den så har du fått ur allt! Och jag kan tillägga att jag är 22 år utan något funktionshinder eller smärtor in fingrarna, vad jag vet om i alla fall, och jag kan inte få grepp om den jävla korken!!! Varför är den så kort??? och varför måste kanten upptill på förpackningen vara i vägen så att det blir ännu svårare att få grepp om den?!?!

  • Louise Konsumentkoll 16 november 2010, 13:21

   Madde:Javisst kan det verka korkat av mig att inte begripa hur man gör, men jag är sannerligen inte den enda. Håller med om att korken är svår att få tag i. Antar att det har att göra med att man av miljöskäl vill spara plast. Ska fråga Arla. Återkommer

 • Minna 23 februari 2011, 10:49

  Jag var på studiebesök på Arlas anläggning i Karlhäll och frågade då varför de gått över till takås. Svaret blev att konsumenterna kräver det. Arla ville helst ha kvar bric-förpackningen för den är lättare för dem att packa och förvara. Kommentarerna på det här inlägget talar väl sitt tydliga språk – det finns både för och nackdelar med båda lösningarna. Nu är det takås som gäller så det är bara att gilla läget. Företagen lär inte investera fler miljoner på en ny packlinje inom överskådlig tid.

  • Louise Konsumentkoll 23 februari 2011, 13:03

   Minna: I förrgår filmade jag för SVTs program Plus. Vi och många andra försökte tömma takåsförpackningar så det stod härliga till. Hur det gick? Kolla Plus om fem veckor när det sänds.
   Tror inte att mejerierna frågat kunderna om de vill ha lättömda förpackningar, helt enkelt. Eller att kunderna vet hur mycket fler lastbilar som behövs för att transportera takåsförpackningarna jämfört med de gamla ”tegelstenarna”. Ska faktiskt räkna på det när jag får tid.

   • Minna 23 februari 2011, 13:10

    Intressant! Jag ska kolla Plus. Nej, ibland undrar man hur företag tar reda på vad kunderna vill ha? I Arlas fall verkar de tycka ungefär som oss men vikt sig för vad konsumenterna vill ha, men vill de verkligen det? Det tråkiga är att nu när investeringarna är gjorda känns det verkningslöst att försöka bevisa motsatsen, för att byta produktionslinor igen är otänkbart…

 • Roger Grebesjö 16 april 2011, 23:31

  Om det nu är så viktigt med volymen, och färre lastbilar etc, varför då inte gå över till lösmjölk på tankbil?

  Det hade man när jag var liten. Vi gick till mjölkäffären med diskade mjökkannor för påfyllning.

  Vill ni tillbaka dit?

  Inte jag i alla fall. Takåsförpackningarna är helt överlägsna för vanlig mjölk.

  Anledningen till att Arla envisats med Tetra Brik i alla år är att de fått en massa dolda bonusar från Tetra Pak. Det är slut på det nu.

  Det var inte för att konsumenrna ville ha Briken.

  • Louise Konsumentkoll 17 april 2011, 9:02

   Roger: Nej aldrig i livet vill jag tillbaka till lösmjölksförsäljning. Det är inte poängen. Dolda bonusar från Tetrapack? Låter konstigt. Däremot förstår jag att mejerierna vill ha flera leverantörer att välja mellan för att pressa priset, och av den anledningen väljer takåsförpackningen.