≡ Menu

Vilseledande näringsdeklaration

Visst kan det säkert vara bra att ha näringsdeklarationen angiven per portion. Det blir mycket lättare att kunna beräkna hur mycket jag vill/kan/bör få i mig när det gäller framförallt kalorier, särskilt nu efter alla halvhjärtade nyårslöften. Det blir lätt att slå ihop en portion av de saker jag äter och dricker och vips så har jag hela min dagskonsumtion i en fin siffra. Men någonstans gick det så fel…

Det är svårt för en tillverkare att kunna beräkna näring efter en portion eftersom vi alla äter så olika stora portioner. Den omstridda märkningen GDA baseras på en 30-åring kvinna med normal fysisk aktivitetsnivå. Så hur tillämpar man den om man är i övre medelåldern och mest sitter still om dagarna? Kanske lika svårt blir det då att räkna på tillverkarnas egna angivelser av näring per portion eftersom man inte alltid äter vad de anser vara en portion.

Som ett exempel har jag här en chipspåse. Chips är som alla vet inte det mest näringsfattiga man kan pilla i sig framför TV:n. Det här vet tillverkarna och verkar här ha funderat på hur det kan se lite bättre ut. Tittar vi på bilden nedan så är det en tabell från OLWs hemsida, samma tabell finns på chipspåsarna. En portion är beräknad till 30 gram. VEM ÄTER TRETTIO GRAM CHIPS?! Hörde ifrån någon som har kollat närmare på den siffran att 30 gram motsvarar 9 chips. Jag slutar inte tugga efter en tilltagen näve. Det skulle betyda att en normalstor påse på 300 gram förväntas man dela med 9 andra personer.

Näringsdeklaration på chips

För att visa ännu mer hur bisarr siffran är så kan vi kika till höger i bilden. Där står att den minsta storlek som går att köpa är 40 gram. Det går alltså inte ens att köpa en portion chips. Den minsta påsen är på 1,3 portioner, hur tänkte man här. Det bästa vore kanske att ange per 100 gram och även per hela förpackningens innehåll, så kan man själv räkna hur stor del av påsen man äter.

Det här är ett inlägg av Adam Svensson som gästbloggar.

Vad tycker du, finns det fler förpackningar med knasiga angivelser?

Comments on this entry are closed.

  • Tobias 02 januari 2013, 17:34

    Detsamma gäller den mesta läsk. En portion är 25 cl. Visserligen finns de ibland i 25 cl, men vanligast är väl 1,32, 2, 6 eller 8 portioner. Man kan dock se det som att det är mer rimligt där – en portion är ett glas. Kanske tänker sig chipstillverkarna att en portion är en näve, men att det är vanligt att man tar såväl flera nävar som flera glas. Håller dock med om att det är en i bästa fall onödig deklaration, i sämsta fall vilseledande.

    • Adam 03 januari 2013, 8:50

      Håller med om att läsk är ett annat problemområde. I alla fall för mitt logiska tänk. Det är inte många gånger jag sett någon dela en flaska på 50 cl på två personer. En halvliters Coka Cola har 25 cl som en portion. Om nu det är vanligast att en flaska på 50 cl dricks upp på en och samma gång borde det vara mer logiskt att det är just 50 cl som är en portion. Men som sagt tror jag att det är svårt att anpassa portionsstorlekar eftersom allt är individuellt. Bättre med näring per 100 cl för jämförelse och på 50 cl som är hela flaskan.