≡ Menu

Vitamintillskott- att slänga pengarna i sjön eller hälsorisk?

Sitter på tåget till Lund, påväg till Swedish Nutrition Foundations -Svensk näringsforsknings-  symposium och 50 –års jubileum där jag ska prata i morgon.

Apropå näring och forskning och hälsa…har just läst en notis i DN, och sedan en längre artikel, om finsk/amerikansk forskning. En stor och tydligen välgjord studie har slagit fast att inte bara är det så att vitamintillskott inte gör någon nytta, utan studien visar till och med en  ökad dödlighet för äldre kvinnor som ätit vitamin och mineraltillskott.

Det är superintressant.

Marknaden för vitaminer och mineralpiller är enorm, det handlar om miljarder kronors försäljning varje år bara i Sverige ,och lägg sedan till reesten av världen…Och vi handlar mer och mer varje år. Vi lider inte av näringsbrist i Sverige, generellt sett, ändå proppar vi i oss näringstillskott. Är det inte konstigt?

Kan det handla om vår tids ständiga upplevelse av ”brist”? Brist på tid, brist på motion, brist på  pengar, brist på näring…Plus skicklig marknadsföring förstås.

Våra vanliga multivitamintabletter innehåller oftast en dos om 100 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) , med en lite ökning eller minskning beroende på vilken målgrupp tillskottet riktar sig till.

Den här studien handlar om amerikanska kvinnor, om jag förstår rätt. Den som en gång vandrat omkring i en av USAs ”Vitaminshops” och botaniserat på hyllorna ser att där är skyhöga doser det handlar om. Dubbla eller femdubbla doser av RDI. Kan det spela roll för dödligheten? Vilka doser åt kvinnorna?

Oavsett, att köpa vitamintillskott är att slänga pengarna i sjön vågar jag påstå. Utom om man vill bli eller är gravid, är gammal eller har speciella problem. Eller möjligen tränar på elitnivå.

Att min mat inte skulle räcka som näringskälla, det har aldrig föresvävat mig trots att jag slarvar med maten ganska ofta.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 12 oktober 2011, 10:58

  Det tror jag om min mat också!

 • Rolf Löfgren 13 oktober 2011, 9:24

  Detta är ytterligare ett exempel på falsk forskning. Robert Hahn har skrivit en mycket upplysande genomgång hur forskning kan gå till: Är homeopati bättre än placebo?
  http://roberthahn2010.wordpress.com/2011/08/04/ar-homeopati-battre-an-placebo/

  Det som beskrivs i denna artikel gäller många rapporter från forskningen. Det finns en dold agenda bakom dessa rapporter. Kapitalet styr en stor del av forskningen. Hälsokost och alternativ medicin anses vara en allvarlig konkurrent till de egna intressena.

  Swedish Nutrition Foundation är en del av detta storkapital som styr forskningen. SNF är en förening av storföretag. Kolla upp vilka medlemmar som ingår, det är intressant. http://snf.ideon.se/medlemsforetag/

 • Louise Konsumentkoll 13 oktober 2011, 13:26

  Rolf: Jag begriper inte riktigt vad du menar. Är vitamintabletter exempel på hälsokost och alternativ medicin? Och menar du att livsmedelsindustrin kan stå bakom forskningen om att det kan vara risk med vitamintillskott? Jätteglad för kommentar!

 • Rolf Löfgren 14 oktober 2011, 18:25

  Vitamin- och mineral-tabletter räknar jag som hälsokost och jag anser att de fyller en viktig funktion med dagens utarmade jordbruk.

  Eftersom det är industrin som betalar för den mesta forskning som sker och de vill naturligtvis få valuta för kostnaderna. Det innebär att mycket forskning sker med ett klart syfte till resultat, man kan kalla det för ”fulforskning”. Läs Robert Hahn´s artikel, den är lång men mycket upplysande.

  Det internationella storkapitalet med livsmedels- och medicin-industrier arbetar målmedvetet för att undanröja konkurrenter som hälsokost och alternativmedicin. DN har haft flera artiklar senaste dagarna som går i detta spår. GMO-positiva artiklar ingår i detta drev.

  SNF är en av många lobbyorganisationer som bearbetar politiker och andra makthavare för sina syften. Det är endast genom att vara en aktiv och medveten konsument som man kan undvika de största farorna.

  • Louise Konsumentkoll 14 oktober 2011, 20:34

   Okej, då förstår jag. Javisst, håller med dig, läkemedelsindustrin och livsmedelsbranschen är enormt starka lobbyorganisationer som kör sitt race, men kosttillskottbranschen ligger inte så långt efter…
   Oavsett, är jag inte frälst för skyhöga doser av vitamintillskott. Har på nära håll sätt ganska mycket geschäft även vad det anbelangar.

 • milla 15 oktober 2011, 15:03

  Vad kul att jag hittade hit. Den här bloggen passar mig perfekt

  • Louise Konsumentkoll 24 oktober 2011, 21:10

   Milla: Mycket välkommen!

 • Rolf Löfgren 15 oktober 2011, 18:07

  Naturligtvis ska vitaminer och mineraler tas i väl avvägda doser. Att bara gå efter RDI är dock mycket missvisande. Särskilt tydligt är det när det gäller D-vitamin. Det finns så mycket falska budskap som predikas hela tiden, även från myndigheter som Livsmedelsverket.

  Det finns en myt att maten är så bra nu för tiden, sanningen är att jordarna är i mycket dåligt skick efter lång tid med konstgödning eller ännu värre med avloppsslam. Så maten innehåller inte alls den näring som den borde. Det industriella jordbruket räknar i pengar och volym, matkvalitet räknas inte alls.

 • Klaus Hansen 27 oktober 2013, 23:07

  Hej, den ledande forskningen i världen på universiteten i USA visar att RDI värden som svenska livsmedelsverket går efter är väldigt missvisande, de tillkom 1943 under ransorneringen krigstid, för att folk inte skulle svimma och dö av näringsbrist och för folk som låg i koma, för att dessa inte skulle dö av närings brist.
  Har vi det på detta sättet i dag? Nej, vi har stress som gör att vi behöver mer näringsämnen och antioxidanter för att behålla hälsan, vilket gör att de världen som sattes upp då inte gäller längre.
  Vilket innebär att de som följer dessa riktvärden blir sjuka, de behåller inte sin hälsa , de dör i förtid i hjärtsjukdomar och cancer.

  Detta är MASSMORD av de svenska myndigheterna, av det svenska folket.
  Det värsta är att ingen gör någonting för att stoppa det.