≡ Menu

Dra på trissor! Nu blir det ett nationell program för sänkt salthalt i maten

Hurra säger vi. Vi har engagerat oss för mindre salt i maten och med det minskad risk för högt blodtryck. Det är ingen fråga man får applåder för. Ingen hejar på. Förutom WHO, Världshälsoorganisationen och alla livsmedelsverk i världen, bland annat vårt eget. 

Sedan 2004 har vi publicerat rapporter om salthalten i vår mat. Inte för att vi människor ska tvingas undvika mat med mycket salt utan för att vi ska slippa bry oss. Syftet med våra rapporter är att sätta tryck på livsmedelsindustrin att inte häva i så mycket salt i maten. Vi har hissat och dissat företag och produkter – alla efter förtjänst. Tre fjärdedelar av det salt vi får i oss kommer nämligen inbakat med maten vi köper, resten saltar vi själva. 

Vi har stridit för att även Sverige, liksom Norge, Storbritannien och många andra länder ska anta en nationell strategi och arbeta för att minska saltet i livsmedlen, minska risken för sjukdom och för tidig död, minska sjukvårdskostnader och minska lidande.Vi äter mycket salt i Sverige jämfört med många andra länder.

Hur som helst. I går levererade Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket sin rapport med åtgärder för bättre matvanor och fysisk aktivitet. Och vad hittar vi där på sidan fyra? Jo, att myndigheterna föreslår att Sverige ska ta fram ett nationellt program för minskat saltintag.

Hip hip hurra! Vi får hoppas att arbetet kommer igång snart så att vi själva kan lägga frågan åt sidan. Det vore jäkligt skönt.  

 

Comments on this entry are closed.

  • Dan Jägerman 04 maj 2017, 8:13

    Bra jobbat, kul att ert gedigna arbete ger resultat!