≡ Menu

Ekologiskt är inte alltid dyrast

Citronjuice, ekologisk och icke ekologiskDags att slå hål på en myt.  Jag hävdar nämligen att det är en myt att ekologisk mat alltid är dyrare än konventionellt framställd mat. Visst stämmer det att ekologisk mat ofta är dyrare. Ibland är ekologiskt till och med mycket dyrare men oftast skiljer det bara någon krona. Och ibland är som sagt det ekologiska alternativet billigast. För att bevisa min tes stegade jag ner till Coop Extra på Medborgarplatsen för en priskontroll. Under min snabba runda fann jag sex exempel. Fyra där det ekologiska är billigast och två där det inte är någon prisskillnad. Den som har tid kan säkert hitta fler exempel.


  • KRAV-Citronjuice Änglamark 55.60 kr/l, Citronjuice Coop 56 kr/l
  • KRAV-aubergine 34,90 kr/kg, konventionell aubergine 39,90 kr/kg
  • KRAV-hamburgare Änglamark 86,11 kr/kg, Hambugare Scan 86,71 kr/kg
  • KRAV-senap Björnekulla 31,80 kr/kg, Slotts original 32,45 kr/kg
  • KRAV-kolja Änglamark, 122,50 kr/kg, Kolja Findus 122,50 kr/kg
  • KRAV-äppeljuice Änglamark 9.50 kr/l, Äppeljuice JO, 9.50 kr/l

Den 12  april ska vi ha ett seminarium på temat ”Myter om maten”. Innan dess vill vi samla ihop en lista med ”100  myter om maten”. Har du en myt på lut? Gå med i vår Facebook-grupp ”100 myter om maten” – och lämna din myt där. Eller lämna den här – i bloggen!

Dagens gästbloggare är Anna Carlsson, informatör på Konsumentföreningen Stockholm

Comments on this entry are closed.

  • Jesper 18 december 2009, 17:21

    Jag har ett förslag på en eventuell myt: att det skulle vara fördelaktigt att köpa ekologisk mat.

    Det verkar inte vara nyttigare: http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.28041v1

    Inte heller miljövänligare: http://svt.se/2.22620/1.1635257/miljovinst_med_eko-odling_ar_noll

    Eller något som generellt ger bättre beteende: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1463018

    Värt att se över?

    (Källor via nonicoclolasos.wordpress.com.)