
I dag talade jag på Findus 70-års jubileum, om att inte slänga mat.
Värdefullast i hemmet är två ting, ägg och frys sa jag. Lär man sig utnyttja dem båda så sparar man pengar och miljö. Av ägg kan man göra en god omelett eller frittata ( ännu godare än omelett) av i princip vilka matrester som helst. Och har man en frys så kan frysa in allt från avocado och annan frukt till äggvita och bröd för att äta vid bättre tillfällen.
Findus visste vad de gjorde när de bjöd in mig, för jag älskar frysta grönsaker. Färskare än färskt! Bara att hälla upp precis så mycket som man behöver och koka någon minut. Inget skalande och hackande. Snabbt, bekvämt och gott. Och med i stort sett lika mycket näringsämnen som de vi köper i butiken, om inte fler, om man bortser från dem man plockar direkt från landet, alldeles nyskördade.
Tydligen är vi konsumenter, både i Storbritannien och Sverige, lite skeptiska till frysta grönsaker. En duktig engelsk forskare som också talade idag hade ett förslag, att företag som säljer fryst ska marknadsföra dem som ”Färsk fryst”. God idé tycker jag. För det är ju precis vad de är. Grönsakerna blancheras och fryses in snabbt efter skörd. Grönsaker som lagras länge förlorar näring på sin väg till butik och hem till oss.
Fisk fryser man in direkt på båtarna efter fångsten. Gillar fryst torsk. Men fet fisk tycker jag förlorar lite på frysning. Å andra sidan är det gott att ha frysta makrillfiléer till hands om man blir riktigt sugen och inte orkar åka och handla.
Vi blev bjudna på god mat, bland annat en helt fantastisk fryst torsk, ryggbiten. Ska be att få receptet! Återkommer.