≡ Menu

Bekämpningsmedel hittat i odlad lax – inte bra.

Testfakta http://www.testfakta.se/sites/default/files/tittbild-grafik_lax170215.pdf

  Testfakta har analyserad lax och funnit förbjudet bekämpningsmedel, i några fall i höga doser. Inte bra. Det finns inget gränsvärde för fisk, men för kött. Och många av de testade fiskarna har högre halter än gränsvärdet för kött. Mängden etoxikin varierar mellan 27 mikrogram per kilo upptill 283 mikrogram/kg lax. Lägst mängd av medlet har den ekologiska laxen. Hur kan det komma sig? Det måste handla om fodret. 

KRAVodlad fisk, t ex Änglamark, får endast äta ekologiskt vegetabiliskt foder och fiskrens eller fisk som inte används som människoföda enligt KRAVs information. Inga kemiska färgämnen eller andra konstgjorda tillsatser är tillåtna i fodret. Etoxikin tillsätts ”konventionellt” laxfoder för att förhindra härskning eller att det exploderar (?) vid transport   KRAV fodret verkar klara sig utan detta. 

Jag hittar ingen information om odlat fiskfoder enligt det EUs ekologiska regelverk. Däremot ASCs regler, motsvarigheten till MSC certifiering, fast för odlad fisk. Men inget om godkända tillsatser just där. Får leta vidare. 

Odlad lax har ju den fördelen att den inte innehåller höga halter av dioxin och andra läskigheter som t ex vildfångad lax i Östersjön och älvarna. Och nu kommer detta larmet. Observera dock att riskerna med etoxikin inte är klarlagda, men ändå. Blir förundrad när jag googlar och läser på Karolinska institutet sajt att medlet är en antioxidant som används på äpplen och päron efter skörd. Allt handlar om mängd, förstås. Googlar vidare och hittar att medlet har  E-nummer 324, men kan inte hitta det i vår utmärkta Tillsatsapp. Skumt. 

Påpassligt nog inför detta matlarm har Livsmedelsverket lagt ut frågor och svar. Bra. Läs! Lite konstigt dock att SLV inte själva analyserat etoxikin i fisk. Anledningen är att det inte finns något gränsvärde. Men det finns ett gränsvärde för kött, så go ahead! Speciellt som medlet ska fasas ut om några år. Det tyder ju på att på att det finns något där som inte är bra. Eller hur?

Så här skriver Testfakta om hälsoeffekter av etoxikin
* Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
* Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
* Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande. 

 

Comments on this entry are closed.

  • Stefan Elfving 19 februari 2017, 11:06

    Kan det vara som jag tror, att Etoxikin tillsätts vid förpackningen av den s. k. färska laxen? Detta för att förhindra jäsningsprocessen så att fisken inte exploderar på väg till kunden.

    • Louise Konsumentkoll 19 februari 2017, 12:26

      Vet inte.

  • Gunnela Ståhle 19 februari 2017, 17:07

    Om jag inte mins fel så var Etoxikvin ett medel för att förhindra jäsning och bakterietillväxt i ensilage, som var godkänt i Sverige. Det var på listan över svenska undantag som Sverige hade godkänt och ville ha tillåtet även efter EU-inträdet. Pärmen om de svenska undantagen (varav det främsta var förbudet mot antibiotika som tillväxtbefrämjare) finns på landet. Den gjordes föredömligt av Jordbruksverkets Stig Widell. En majoritet av de svenska undantagen accepterades så småningom av EU. Jag har dålig koll på just etoxikvin

    • Louise Konsumentkoll 19 februari 2017, 17:18

      Gunnela: Intressant. Låter troligt. Tur vi har dig som minns. Får se vad som händer med den här frågan. Det har ju gått några år…

  • Tina 21 februari 2017, 15:17

    Fisk som ska vara så nyttigt, vad ska man då äta för lax?

  • Louise Konsumentkoll 21 februari 2017, 16:10

    Tina: Jag fortsätter absolut att äta odlad lax, men inte varje dag.

  • Humlan 22 februari 2017, 17:46

    Felet med odlad lax är att dom tvingas äta foder som dom inte är anpassade till, dom är ju rovdjur, och detta leder till sjukdom. Dessutom sprids en hel del gifter (t.ex. för rengöring av kassarna (eko använder läppfisk)) och antibiotika kring odlingarna.
    Se denna franska dokumentär om norsk laxodling (med norsk text), ”Er fisk sundt?”:
    https://www.youtube.com/watch?v=f2IYb2vkjH0