Bananer i plast – bra!

av Louise Konsumentkoll den 19 maj 2011

Har just läst ett bra blogginlägg av Anna Billing, ICA handlare i Lund, om fairtrade- och kravodlade bananer med efterföljande kommentarer.

Fair trade-bananerHär klagar några på att Fairtrade och Kravmärkta bananerna oftast säljs i plastpåsar, och hur dåligt det är för miljön.

Nej, nej och åter nej!!! Att det ska vara så svårt att få fram att förpackningar inte alltid är av ondo. Även många miljöengagerade människor med goda kunskaper tror att förpackningar är fy! Förpackningar är av godo- om de är bra!

Och det är plast runt bananer.

1. Bananklasar packas för det allra mesta i bananlådor på plantagerna, och bananlådorna kläs invändigt med ganska tjock plast. Detta för att bananerna ska behålla fukten, plasten skyddar också mot stötar och annat som kan förstöra de lättförstörda bananerna.

2. Om bananklasarna, t ex Fair trade och Krav, packas i små plastpåsar på bananplantagen, så kläs inte lådan in med plast. Alltså blir det jämförelsevis inte så mycket mer plast totalt sett.

3. Plastpåsarna kring  bananerna du hittar i butikerna skyddar bananerna och gör att de håller sig fräscha längre än konventionella bananer utan plast. Plasten gör att fukten behålls-  bananer gillar fukt, de växer ju  i varma och fuktiga områden- och eftersom det är hål i påsarna kan bananerna andas.

4. Således: Bananer gillar plastpåsar, de behåller kvalitén bättre och butikerna slipper slänga ofräscha bananer. Miljöbelastningen av själva odlingen av bananer, även Kravbananer belastar som bekant miljön, är vida överlägsen miljöbelastningen av plastpåsen. Måste bananen slängas för att den har skadats på något sätt har den negativa miljöpåverkan av odlingen skett helt i onödan.

Man kan kanske i stället fråga sig varför inte alla bananer säljs i plastpåsar… Och då är skälet, precis som Anna skriver, att personer som bara vill köpa några få bananer utesluts, eller måste klippa upp plastpåsen. Och det är bökigt förstås. Och givetvis skulle man vilja ha annat en plast runt bananerna, något material som är bättre för miljön. Om jag förstår jobbar man med det, men det är inte alltid så lätt att få fram ett material med samma funktion. Säkert kommer det så småningom!

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: