Bananer i plast – bra!

av Louise Konsumentkoll den 19 maj 2011

Har just läst ett bra blogginlägg av Anna Billing, ICA handlare i Lund, om fairtrade- och kravodlade bananer med efterföljande kommentarer.

Fair trade-bananerHär klagar några på att Fairtrade och Kravmärkta bananerna oftast säljs i plastpåsar, och hur dåligt det är för miljön.

Nej, nej och åter nej!!! Att det ska vara så svårt att få fram att förpackningar inte alltid är av ondo. Även många miljöengagerade människor med goda kunskaper tror att förpackningar är fy! Förpackningar är av godo- om de är bra!

Och det är plast runt bananer.

1. Bananklasar packas för det allra mesta i bananlådor på plantagerna, och bananlådorna kläs invändigt med ganska tjock plast. Detta för att bananerna ska behålla fukten, plasten skyddar också mot stötar och annat som kan förstöra de lättförstörda bananerna.

2. Om bananklasarna, t ex Fair trade och Krav, packas i små plastpåsar på bananplantagen, så kläs inte lådan in med plast. Alltså blir det jämförelsevis inte så mycket mer plast totalt sett.

3. Plastpåsarna kring  bananerna du hittar i butikerna skyddar bananerna och gör att de håller sig fräscha längre än konventionella bananer utan plast. Plasten gör att fukten behålls-  bananer gillar fukt, de växer ju  i varma och fuktiga områden- och eftersom det är hål i påsarna kan bananerna andas.

4. Således: Bananer gillar plastpåsar, de behåller kvalitén bättre och butikerna slipper slänga ofräscha bananer. Miljöbelastningen av själva odlingen av bananer, även Kravbananer belastar som bekant miljön, är vida överlägsen miljöbelastningen av plastpåsen. Måste bananen slängas för att den har skadats på något sätt har den negativa miljöpåverkan av odlingen skett helt i onödan.

Man kan kanske i stället fråga sig varför inte alla bananer säljs i plastpåsar… Och då är skälet, precis som Anna skriver, att personer som bara vill köpa några få bananer utesluts, eller måste klippa upp plastpåsen. Och det är bökigt förstås. Och givetvis skulle man vilja ha annat en plast runt bananerna, något material som är bättre för miljön. Om jag förstår jobbar man med det, men det är inte alltid så lätt att få fram ett material med samma funktion. Säkert kommer det så småningom!

{ 18 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Anna B maj 19, 2011 kl. 13:39

Hej Louise! Tack för att du utvecklade plastpåsediskussionen. För vår del, när det kommer till Fairtrade-bananerna, är vi ivriga förespråkare av att dessa ska upp ur påsarna främst för att kunna hävda sig i konkurrensen med de konventionella, som alltid är opackade. Kunden handlar med ögonen och plasten bidrar då till att minska attraktionskraften i butik, men mer info som din och kunskapen kanske kan etableras 🙂

Svara

Louise Konsumentkoll maj 19, 2011 kl. 20:30

Hej Anna, Jag förstår verkligen din poäng. Vi är ju vana vid ”lösbananer” och vill man bara ha en eller annan, så blir det problem. Men liksom du tror jag att det vore bra om man kunde få ut informationen om att förpackningar inte alltid är av ondo. Och inte minst viktigt är företag som vill vara miljömedvetna inte snålar så mycket på materialet att själva förpackningen går sönder och butikerna måste slänga eller returnera maten. Eller köra så mycket returpapper i förpackningarna att de blir spröda och går sönder och livsmedlen måste kasseras. Om jag förstår rätt är detta ganska vanligt med frysta portionsrätter. Åtminstone butikspersonal vittnar om detta. Förresten, kanske kommer du på det förpackingsseminarium som äger rum i Lund 8 juni. Det är ju i dina trakter. Infallsvinkeln är att bra förpackningar kan reducera matavfallet. Jag ska prata bland många andra. Vore kul att ses!

Svara

Jan G februari 6, 2014 kl. 8:27

Tyvärr anför du ett inte korrekt argument Louise. Det går åt MER plast om man använder individuella plastpåsar än om man klär lådorna invändigt. Dessutom är risken stor att kunderna ”överköper” (bra för handlarna förstås) och bananer får kastas. Det går även åt mer arbetskraft och produkten blir dyrare än nödvändigt.
Bort med plasten!

Svara

Louise Konsumentkoll februari 6, 2014 kl. 8:37

Jan: Tack för kommentaren. Intressant. Har du möjligen någon studie på detta där man jämför plastinpackat med icke plastinpackat så tar jag gärna och läser den. Argumentet att folk köper på sig fler bananer än de äter upp förstår jag, men det gör ju säkert även de som köper bananer i klasar. Ser man till att mängder av bananer får kastas för att folk inte köper enstaka ”ensamma” bananer i butik och väger in den aspekten kanske det går på ett ut i ett livscykelperspektiv. Men som sagt, det går säkert att vända och vrida på saken och vet du någon som har grävt ner sig i frågan så läser jag gärna på!

Svara

Gunilla Arneström maj 19, 2011 kl. 20:28

sluta ögonblickligen med plastpåsar runt dessa bananer.jag tror att det är till nackdel för produkten att öka försäljningen. Plastpåsar runt krav/fairtrade har inte funnits så länge, tidigare fungerade det jättebra utan plats. Jag tror att det är någon nyck ! Reklamen har påverkat de som beslutar om plastpåsen runt bananen.

Svara

Louise Konsumentkoll maj 20, 2011 kl. 5:24

Gunilla; Förstår vad du menar. Men påsbananer är ingen nyck. Det är för att kassapersonal ska kunna särskilja krav/fairtradebananer från vanliga bananer när de slår in köpet i kassan. Om du kollar övriga fairtrade/Krav grönsaker och frukt i de flesta andra butiker så är de också förpackade i plast. Om man bara har ett litet plastmärke på varje enskild banan- jämför med äpplen- så finns det risk att mindre nogräknade personer tar bort märket och går igenom kassan med en ”billigare produkt.” Och det jag skriver om plastpåsen och miljön är sant. Vet förresten inte vilken sorts reklam du menar som har påverkat att vi får plast runt bananer…

Svara

Affi maj 20, 2011 kl. 6:24

Jag funderade faktiskt på plastpåsen när jag köpte mina bananer sist och kom då fram till ditt resonemang om hållbarheten och synligheten. Känns bra att mitt tänk gick i rätt banor. Det finns ju plast som är mer miljövänlig och återvinningsbar så det borde gå att hitta en bra lösning. Och på tal om det är det väl bättre att ha ett synligt skydd än ett osynligt som man inte ha en aning om vad det innehåller. Vad vet vi om vad vanliga bananer prepareras med för att ha lång hållbarhet?!

Svara

Cathy maj 20, 2011 kl. 12:22

Jag har också för mig att butiken måste vara certifierad för att hantera KRAV-produkter i lösvikt för att få sälja dem som KRAV-märkta. Utan certifiering får de bara sälja förpackade produkter.

Svara

Anna B maj 23, 2011 kl. 21:26

Hej, har varit utomlands några dagar så jag har inte haft möjlighet att följa upp:
Louise, jag ska verkligen se om jag kan komma den 8 juni för att lyssna på dig, det hade varit mycket intressant. Tar mig friheten att besvara några inlägg, om det är ok.
Affi: Även om konventionella bananer badar i gift så tror jag inte att det har med hållbarhet att göra, det handlar om mognadsprocessen, temperaturer mm. Att fairtrade/kravbananer inte alltid har rätt färg beror på dålig timing i handeln eftersom leveranserna är mindre.
Cathy: En viktig poäng, vår butik är KRAV-certifierad så för butiker som inte är det är packade ett bra alternativ. I vår butik med många enpersonshushåll hade lösvikt varit att föredra för att öka volymen.

Svara

Minna maj 25, 2011 kl. 8:41

Det är inte bara bananer som håller längre om de får ett lager skyddande plast runt sig. Frukt och grönsaker innehåller mycket vatten och den vill vi ha kvar i produkterna, annars blir de vissna, skrumpna och oaptitliga. Då hjälper plasten till. Vattenavgången blir mindre och produkterna håller sig fina längre. Många konsumenter tycker att det är ett otyg med all plast runt frukt och grönt men om man får ut kunskapen om dess fördelar så skulle acceptansen säkert öka. Komposterbar plast är absolut att föredra, såklart.

Svara

Yvonne Svensson januari 17, 2012 kl. 17:59

Där ser man…nu förstår jag varför det är plast om bananerna.
Köper alltid kravbananerna då dom är godare och då man vet att de inte legat i bassänger med gift. Oftast är bananerna utan plast där jag handlar. Har inte tänkt tanken tidigare att påsarna finns för att bevara fukten…men nu vet jag.

Svara

Jonas oktober 21, 2014 kl. 11:32

Du glömmer en mycket viktig detalj ovan: Nämligen det faktum att plasten släpper i från sig skadliga ämnen. Vi som betalar mer för att slippa få i oss pesticider och annat vill helst slippa att i stället få i oss mjukgörare och annat som finns i plast. Att folk ska ha så svårt att förstå den här aspekten, undrar i stället jag?

Svara

Jonas oktober 21, 2014 kl. 11:33

Om plastpåsar ska särskilja bananerna åt, varför inte då slå in de konventionella bananerna i stället? Vi som köper KRAV betalar som sagt extra för att slippa gifter.

Svara

Jonas oktober 21, 2014 kl. 11:37

Dessutom ligger de KRAV-märkta bananerna ofta huller om buller, eller åtmminstone i tät kontakt, med de konventionella, vilket är ett brott mot KRAVs regelverk.

Svara

Håkan februari 6, 2015 kl. 11:52

Plast eller inte – det finns ju faktiskt plast som är ekologisk tex gjord på sockerrör, eller? Varför används inte det isf? Förmodar att det handlar som vanligt om pengar – det gör det ju alltid…

Ganska vanligt i affärerna där jag gör mina inköp är att man föreslagit mig att handla vanliga bananer när de ekologiska ibland tillfälligt tagit slut. ”Tills vi får in nya, så kan du ju köpa de här vanliga…” Ganska typiskt resonemang från många handlare tyvärr – man missar liksom hela poängen med att folk faktiskt vill handla ekologiskt av en viss anledning dvs man vill få en bättre produkt, en hållbarare miljö och mindre gifter i naturen. Handlare verkar inte ha förstått den kopplingen uppenbarligen. Visst är det bra om plasten verkligen kan hjälpa att skydda produkten som ni säger, men det behöver för den sakens skull stanna där. Är det bättre med plast eller annat skydd, så ok – men ge oss då åtminstone den bästa plasten eller om möjligt ett ännu bättre skydd!

Svara

Louise Konsumentkoll februari 6, 2015 kl. 16:20

Håkan: Bra talat. Ska kolla upp vilken plast som används.

Svara

Lille Lisen oktober 18, 2016 kl. 20:03

Hej, intressant med bananerna. Det visste jag inte, men ska nu börja köpa dem med plast på igen. Läste ett så intressant blogginlägg om global uppvärmning, måste bara dela med mig till fler miljöintresserade: http://24finans.se/kraftiga-vaderforandringar-skapar-osakerhet-forsakringsbranschen/

Svara

Louise Konsumentkoll oktober 19, 2016 kl. 5:26

Lille Lisen: Tack för bra artikel.

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: