≡ Menu

Cykelfest – hur kul som helst!

cykelfest

I helgen ägde den årliga Cykelfesten rum i grannskapet. Ett event väl värt att vidarebefordra till andra att ta efter. Det är jätteskoj. Så här går det till:

Inbjudan kommer. Man anmäler sig och betalar in 200 kronor per person. En vecka innan cykelfesten går av stapeln dimper ett kuvert ner i brevlådan. Där står det ” Ni ska bjuda fyra personer på huvudrätt, (eller förrätt eller dessert).  Vilken rätt man får sig till dels varierar efter ett sinnrikt system mellan åren. I år fick vi huvudrätt på vår lott.

Kl 16.00 i lördags samlades alla som hade anmält sig i en av arrangörernas trädgård.  I år var vi 74 par och nästan 150 cyklar! Alla bor i grannskapet. Några känner man väl, andra bara till ansiktet, många känner man inte alls, trots att man kanske bara bor något kvarter från varandra.

samling1

Vi tar en drink och prick kl 17.00 öppnar alla var sitt kuvert. I kuvertet ligger två kuvert till. Man får bara öppna det ena. Där  kan det  till exempel stå ”Louise och Ulf: Kl 17.15 äter ni förrätt hos Stina och Åke, Kråkvägen 28. I kuvertet ligger också en karta med  alla vägar i området. Och så är det bara att hoppa upp på sin cykel och trampa iväg.

På Kråkvägen 28 tar Stina och Åke emot, inte bara oss utan också ytterligare ett kanske vilt främmande par och så äts det förrätt och dricks något gott. Sedan gäller det att snabbt som ögat cykla hem till sig själv, sätta på spisar och ugnar, värma på, och se till att ha huvudrätten varm när fyra helt nya människor har cyklat till oss och knackar på.

Under middagen, på ett givet klockslag öppnar alla sitt andra kuvert och får information om vart man ska cykla iväg för att äta dessert. Vi skiljs alltså åt för att än en gång träffa nya vänner.  Sedan samlas alla Cykelfestare framåt tiotioden på kvällen för dans i en inhyrd lokal i skolan. Hur kul som helst!

Vi fick var sin fin cykeltuta. Jag valde en fiskUnder en hel kväll har man ätit gott och träffat nya människor, men själv bara behövt att stå för en maträtt. Och eftersom det bara är en rätt lägger vara och en ner lite krut på den. Därför är allt extra gott! Och så är det jätteroligt att cykla och tuta och heja på alla andra som tar sig fram från måltid till måltid.

Givetvis görs inte ett sådant här arrangemang av sig själv. Det ligger mängder av kvällar, jobb och logistik bakom.

Så tusen, tusen tack Inger och Sören, Eva och Rolf, Meta och Janne och Christina och Claes. Det var tionde året ni tog initiativ till Cykelfesten – och rodde den i hamn. Heja, heja er! Hoppas att ni fortsätter!

Comments on this entry are closed.