≡ Menu

Ekologisk mjölk och Omega 3

1266251765_4755En stort uppslagen artikel i SvD häromdagen tar upp att det är mycket mer av de nyttiga Omega 3 fetterna i ekologisk mjölk än i konventionell, enligt en amerikansk studie.

I Sverige är det också skillnad. Ekologisk mjölk ger något mer Omega 3 fettsyror än konventionell mjölk. Men så lite att det knappast kan ge någon hälsofördel. Det som ger Omega 3 i fodret är grovfoder, vall ensilage och bete – av gräs. Svenska konventionella kor äter mycket mer gräs i jämförelse med amerikanska som livnär sig på mycket majs och annan spannmål.

Givetvis är det kul om den ekologiska mjölken får sig en sjuss marknadsföringsmässigt, men rätt ska väl ändå vara rätt. Bör man inte nämna att det är skillnad på kornas foder i USA och Sverige och att forskningsresultaten knappast går att överföra rakt av på svensk mjölk. Eller?

Det jag skrev om ekologiskt kött och Omega 3 för något år sedan gäller också för mjölk vad jag kan se.  Det finns många skäl att köpa ekologisk mjölk, men knappast för Omega 3- halten.

Den metastudien som hänvisas till i SvDs artikel är gjord på studier på mjölk från olika länder, alltså på kor som har fått olika foderstater.

Comments on this entry are closed.

  • Gunnela 19 januari 2014, 9:52

    Efter Henrik Ennarts artikel i SvD blev det ganska mycket twittrande. Flera med mig påpekade att det är foderstaten till korna som är avgörande. Den skiljer sig mellan Sverige och USA. Sverige har dessutom ett beteskrav d v s korna måste beta på sommaren och vi använder mycket vallfoder.. Ennart svarade med att han kanske borde påpekat detta. Tidningen jJordbruksaktuellt har en artikel i frågan.
    Mjölkfett innehåller bara ett par procent fleromättade fettsyror. Orsaken är att bakterierna i våmmen omvandlar det omättade fettet i kons foder till mer mättade fettsyror. Den ekologiska mjölken innehöll i medeltal 1,5 % omega-6 och 0,73 % omega-3 i en studie inom Skånemejerier. Enligt de svenska näringsrekommendationerna bör det dagliga intaget av omega-3 fettsyror vara 2,2 g. Man behöver dricka 10 liter ekologisk mjölk för att få hela dagsbehovet av omega-3 tillgodosett. Den kvantitativa betydelsen av mjölk för det totala intaget av omega-3-fettsyror kan därför tyckas liten både med ekologisk och med konventionell mjölk var slutsatsen precis som du säger. Och det gäller ju också kött.

  • Humlan 20 januari 2014, 11:24

    Skillnaden i omega3 mellan ekologisk och konventionell borde ju då bli större i produkter med högre koncentration av fett, t.ex. vispgrädde, creme fraiche och ost.
    Då gör det mer skillnad att välja ekologiskt, och framförallt är halten omega6 lägre, så att balansen blir bättre.