≡ Menu

Inte imponerad av livsmedelsbranschen

Var i Köpenhamn i helgen. Vilken helskön stad! Kunde inte låta bli att ta mig en titt i livsmedelsbutiker, min vana trogen.

Danskarna förvarar sina livsmedel i + 5 graders temperatur  i hela kylkedjan. Det gör inte vi. I Sverige står det ”förvaras vid max  + 8 grader” på förpackningarna. Det gör att hållbarheten på maten blir mycket kortare. Det gör att  vi slänger av mat i onödan. Detta har jag tjatat om tidigare, och tänker fortsätta med till dödagar, eller tills livsmedelsbranschen har tagit sitt förnuft till fånga och sänkt temperaturen i kyldiskarna.

Alla företag med självaktning gör i dag åtaganden för att minska energianvändning och sin klimatpåverkan. Men innan man har kommit överens om att sänka temperaturen i hela kylkedjan* blir jag inte så imponerad.  Sätt dörrar på kyldiskarna så sänks temperaturen samtidigt som energiförbrukningen minskar!   Win/ Win alltså. Börja nu!

Visst sker det massor av inititativ för att minska matsvinnet just nu.  Det är utmärkt!!! Och det sker också diskussioner om sänkt temperatur. Häromdagen deltog jag i ett sådant möte på SP i Borås. Men det går trögt, för hela kedjan måste vara med på noterna och det är den inte i dag.

Det handlar om pengar för det finns mängder av gamla kyldiskar som inte går att sätta dörrar på säger en del.  Javisst handlar det om pengar säger jag. Våra pengar, när vi tvingas kasta mat i förtid.

Jag kommer inte att ropa halleluja förrän temperaturfrågan är löst.

*) Kylkedjan = Livsmedelsindustri – lager- distribution/transport- butiker. Anges + 5 grader på förpackningarna tillsammans med annan information, så sänker säkert  hushållen temperaturen i kylskåpen. Vilken temperatur som råder hemma i kylskåpen  i dag vet vi inte- det ska vi ta reda på.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 03 oktober 2011, 16:11

  Och vi kommer att fortsätta heja på dig till våra döddagar också!!!!!

 • Josef Boberg 04 oktober 2011, 10:13

  Just nu är det + 4° C i mitt kylskåp.

  Dock… – det är viktigt att ej äta kylskåpskall mat och än mindre dricka kylskåpskall dryck. Minst en kvart i rumstemperatur först är att rekommendera.

  Kroppens 37° gillar ej kylskåpskallt.

 • Louise Konsumentkoll 04 oktober 2011, 10:17

  Josef: Jag vet inte om kroppen reagerar negativt på kylskåpskallt, men ost och andra kylvaror blir betydligt godare om de är varmare. Dessutom ska ost helst inte förvaras där det är som kallast.
  Viktigt är förstås att inte ställa ut hela mjölkpaketet i rumstemperatur, då försämras det snabbt, utan hälla upp ett glas och sedan ställa in förpackningen igen i kylan. Inte sant?

  • Josef Boberg 04 oktober 2011, 10:54

   Jag vet att min kropp = mag- och tarmsystemet gillar ej kylskåpskallt.

   Jo… – att ej hälla ut hela mjölkpaketets innehåll i rummet är ju ej så klokt – utan att hälla upp det man behöver i ett glas – och sen dricka det efter en kvart eller så – förefaller vara klokare.

 • Gustav Erikson 05 oktober 2011, 8:44

  Jag var nyligen i Spanien och som du tittar jag i kyldiskarna på hur varor är märkte osv.

  Kylmärkningen där låg generellt på +3 till +7 grader. Skillnaden var att varorna i disken höll omkring +15 grader, smöret var helt och hållet smällt.

  Saken är till viss del den att här i Sverige märker vi +8 men håller +4 eftersom vi är duktigast och alltid skall vara duktigast i EU-klassen medans andra länder struntar i vad EU säger och kör sitt eget race ändå. Märker med +4 och håller betydligt högre i diskarna.

  Jag förstår argumentet med lägre temperaturer i kyldiskarna men jag tror inte vi kommer få längre hållbarhetstider på produkterna ändå. Producenterna kommer nu i E-nummerhetsens dagar att plocka bort E-nummer så produkten kommer ha samma hållbarhet som innan fast med mindre säkerhet i hemmakylen. Vi får iofs. renare livsmedel vilket är positivt.

  • Louise Konsumentkoll 08 oktober 2011, 10:13

   Gustav: Jag tror inte att man generellt kan säga att övriga länder inte bryr sig om vilken temperatur de har i kylarna. Har noga studerat franska butkiker, inte heller där kan man säga något generellt förstås, men temperaturerna hållts de stora kedjorna när jag har tittat . Där kan man ofta själv som kund se små termometrar på kyldiskarna. Har även sett det i Sverige på nyare diskar, så det kommer nog här också.
   Vvädret påverkar förstås i stort. Har vi värmebölja i Sverige så är det förstås också si och så med temperaturerna. Men börjar man på med + 8 grader och temperturen i diskarna stiger med 5 grader, så är det ju bättre att man har + 4 från början, + 5 grader. Då hålls i trots allt maten i en lägre temperatur. Inte sant?

   • Gustav Erikson 10 oktober 2011, 7:34

    Jag tror inte heller att andra länder struntar i temperaturerna men jag är ganska säker på att vi i sverige har bättre kontroll på våra temperaturer än i andra EU-länder eftersom vi i Sverige alltid skall vara bäst.

    Sen tror jag inte heller att speciellt många kylar i Sverige håller +8 utan snarare så att vi har en lägre temperatur i disken än vad som anges på paketen. Vanligt i sverige är omkring +4 eller tom lägre iaf. i de butiker jag kollat.

    Jag var i Tyskland i helgen och besökte flera livsmedelsbutiker och charkvaror där märks med +4 – +7 grader och även kylarna där höll omkring samma temperaturer som i Sverige. Och när vi ändå är på ämnet Tyskland och deras rena korvtraditioner så har dom samma E-nummer som vi har i Sverige på dom stora kedjorna. Skilnaden är att dom har fler mindre producenter än vad vi har i Sverige. Något vi behöver nu när Eskil trummar ut att vi behöver mer småskaliga slakterier.

    Anledningen till att mat märks med +8 här i landet är nog i mångt och mycket att man tar höjd för när kylkedjan bryts, dvs. när konsumenten köper och transporterar hem varan.

    • Louise Konsumentkoll 10 oktober 2011, 20:39

     Gustav: Det som också är illa är att det står på förpackningarna att maten ska förvaras i max +8 grader. Helt fel och extremt dålig konsumentupplysning.

 • Gustav Erikson 11 oktober 2011, 8:29

  Den temperaturen, +8 grader är som sagt något som man valt då det är en lämplig temperatur ur konsumentperspektiv. Ja, en kyl hemma kanske håller +4 men den öppnas kanske 20-30 gånger om dagen och höjer temperaturen.

  På ett charkuteri håller kylrummen 0-2 grader konstant. I de temperaturerna är det inga problem att bakteriologiskt få en produkt att hålla i 3 månader men man märker med 21 dagar för att väl såld i butik så har man ingen kontroll på kylkedjan.

  Man har helt enkelt tagit höjd för egen säkerhet för kunden skyller inte på sig själv om en vara blir dålig, då är det fel på produkten. Kylkedja eller inte.

  • Louise Konsumentkoll 11 oktober 2011, 11:20

   Gustav: Tack för ditt exempel. Det är verkligen intressant hur temperaturen inverkar på hållbarheten på mat. Tre månader i 0-2 grader! Och vid närmare eftertanke ska jag inte bli så förvånad, det ”färska”köttet från Sydamerika förvaras ju i någon tiondels grad över +0, och har en hållbarhet på fem – sex månader.

 • I.L. 11 oktober 2011, 19:00

  Angående danska affärer. Varför ska de envisas med att sälja allt i family pack-stil? Framför allt frukt och grönt. De flesta danska mataffärer jag varit i kan man tex inte köpa en lök eller två äpplen, utan allt är färdigpackat i påsar, standardstorleken 1kg eller så. Mindre bra för mig som bor ensam – och hjälper mig inte att spara pengar och slänga mindre.