≡ Menu

Köttfuskare gör rätt + DN om Doggybag

I en butik i Fjärås mals vacuumförpackat kött ner till köttfärs dagen efter ”bäst före datum” och säljs ytterligare ett dygn. Om jag har förstått GT rätt. Det är fusk menar miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kungsbacka. Rent juridiskt må det vara så, fast jag undrar jag…. Men i så fall bör lagen ändras. Under förutsättning att köttet har hållts i obruten kylkedja i max´+ 4 grader, helst lägre, så bör det absolut inte vara något fel på köttet. Att då mala ner det och sälja i stället för att slänga det är bra. Teoretiskt. Är det olagligt är det inte bra förstås, men då ska lagen ändras. Bäst vore väl att mala ner det på bäst före datum, och inte vänta en dag…

Apropå att slänga mat… I dag har DN en artikel om Doggybag. AGs och andra restauranger frågar gästerna om de vill ha en doggybag om de inte orkar äta upp. Bra. Ännu bättre vore om man inte får så hiskligt stora portioner och kan be om mer om man inte blir mätt.

Här är länk till vår kampanj om Doggybag, som verkar ha gjort viss nytta! Kolla videon ”Dogge diggar doggybag!!

Comments on this entry are closed.

 • Joakim Färdig 03 mars 2012, 14:49

  Stämmer att det inget fel är på köttet så länge det inte mals ner. Men att mala ner kött och flytta fram datumet är dels moraliskt fel eftersom man lurar kunden att tro att köttet är färskare än vad det är men det är också fel ur ett matsäkerhetsperspektiv.

  Här en länk där det framgår att butiken har brytit mot lagen: http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2005-2006/LIVSFS_2005_20_konsoliderad_version.pdf

  Och i den här otroligt pinsamma intervjun framgår det att butikschefen systematisk bryter mot livsmedelslagen samt lurar och utsätter kunderna i butiken för onödiga risker även detta systematiskt: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=4989675
  http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2005-2006/LIVSFS_2005_20_konsoliderad_version.pdf

 • Affi 03 mars 2012, 15:00

  Du är en klok kvinna med kloka åsikter! Jag instämmer om både lagar och portionsstorlekar på restauranger. Jag var i en skolbespisning och åt på ett av våra naturbruksgymnasier i länet igår och får då se hur ett köksbiträde kommer med en plåt med kasslerrester som hon helt sonika tömmer i en sopsäck vid tallriksinlämningen. Vi blev helt bestörta!

 • Joakim Färdig 04 mars 2012, 19:27

  Hej, igen!

  Kände mig inte riktigt klar då ju detta är ett ämne som jag brinner för.

  Vill man rädda kött där bäst-före-datum gått ut eller är på väg att gå ut går det utmärkt att värmehandla det för att sedan flytta fram datumet och sälja det. Detta är både lagligt och matsäkert. Så gör många av mina egna kunder. Fast bäst är ju att ha så bra koll på efterfrågan så man beställer rätt mängd så maten aldrig blir gammal.

  Att mala ner gammalt kött innebär att alla de bakterier som finns på ytan av köttet (för det finns gott om dem nära bäst-föredatum) sprids ut på många små ytor vilket gör bakterierna mycket glada dessutom frigörs vatten och näring vilket gör bakterierna ännu mer glada. Vid malning höjs även temperaturen genom den friktion som uppstår. Detta innebär att datumet bör kortas ner och inte tvärtom som de gjorde och fortsatt verkar göra i butiken.

  Som alla förstår tycker jag definitivt inte att ”köttfuskaren gör rätt” utan jag tycker att Sveriges konsumenter ska kunna förvänta sig färskt, säkert, härligt och ärligt köttfärs i butik.

  De regler som finns i livsmedelslagen finns där av en anledning, så lagen bör följas annars är den som bryter mot denna kriminell.

  Det var Aftonbladet som var först med den här nyheten i början av veckan sedan har de flesta andra medier hakat på.

  Igår tog jag för övrigt doggybag med mig hem från krogen som jag nu ska mikra.

  Ha De Gott / Joakim

  • Louise Konsumentkoll 06 mars 2012, 7:41

   Joakim:Givetvis ska man följa lagen, tro inte att jag tycker något annat. Men lagen bör ses över!

   • Joakim Färdig 06 mars 2012, 15:48

    Hej!

    På vilket sätt bör den ses över och varför?

    Ha De Gott / Joakim

 • Humlan 05 mars 2012, 11:59

  Det bästa tycker jag är om man kunde göra som förr fast i modernare form, d.v.s. då hämtades alla matrester från skolor och ålderdomshem av närmaste grisbonde som utfodrade det till sina grisar – kretslopp med högt utnyttjande av all näring.
  Om man nu kunde samla in dessa matrester och även mat med utgångsdatum från affärer m.fl, till en större enhet där detta upphettades för ev. smittor och näringsanalyserades så att man vet näringsinnehållet vid utfodringen av grisarna och kan komplettera rätt med andra foderslag, så vore det ett väldigt bra utnyttjande av resurser.

 • Louise Konsumentkoll 06 mars 2012, 7:44

  Absolut Humlan! Brödreturer går ju ofta till grisar och grisar får ju också spill och vassle från mejerierna.Så där funkar det. Men det är köttet, animalisk råvara, som man är försiktig med och inte får utfordra direkt. Har för mig att lagen instiftades efter något sjukdomsutbrott som lokaliserades till matrester. För typ 20 år sedan.