≡ Menu

Matbord till nio miljarder människor – det går att ordna!

Världsvattenveckan – World Water Week- har startat. Därifrån kommer bra rapporter om hur vi kan fixa ett matbrod till 9 – 10 miljarder människor  år 2050. 70 procent av maten som produceras kommer från småbönder, ofta fattiga. Med hjälp av enkel teknik som förbättrar böndernas hushållning med vatten kan deras produktion fördubblas eller tredubblas, och diskussionen om matbrist kommer att vara ett minne blott.

Det är bara att sätta igång. Bland annat är det hög tid att vårt bistånd går till utveckling av jordbruket i fattiga länder. Och det inkluderar satsning på infrastruktur, lager och kyla så att inte maten förstörs innan den hamnar i butiker, marknader eller går på export. I dag hamnar 30 – 40 procent av all producerad mat aldrig i våra magar.  Det är faktiskt inte klokt.

Comments on this entry are closed.

 • Malin G 27 augusti 2011, 19:15

  Intressant! Det finns säkert mycket som skulle kunna göras för att hjälpa småbönder att producera mer men samtidigt på ett fortsatt hållbart sätt.
  P1-radioprogrammet Klotet tog i vintras upp ett vid första anblick vanvettigt projekt kallat AGRA – ”Alliance for a Green Revolution in Africa” som nu arbetar för att göra Afrikas jordbruk mer produktivt – men detta genom att pracka på småbönderna GMO, konstgödsel och pesticider. Finansierat till största delen av initiativtagaren Bill Gates, men som även bl a Sverige ger många biståndsmiljoner till.
  (Länk: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4255288)

  Vill man att det afrikanska jordbruket ska sluta som västvärldens – enormt centraliserat med stora monokulturer och totalt konstgödselberoende? Det skulle också sätta bönderna i skuldfälla till storbolag som Monsanto för specialgrödorna och kemikalierna de blir tvungna att köpa in varje år.

  När jordbruket måste ställas om till hållbarare metoder än dagens pga brist på fossilbränslen är det väl snarare Afrika som har en otroligt stor potential då man redan har så mycket småskaliga hållbara jordbruk som inte blivit förstörda av västs stordriftsmetoder?

  Verkar som man alltid ska pracka på Afrika Europeiska system och aldrig tror att de kan ha något bra att komma med själva…

  • Louise Konsumentkoll 30 augusti 2011, 9:38

   Malin: Fast jag är av den åsikten att konstgödsel, och till och med kemisk bekämpning, kan visst behövas på vissa platser under vissa förhållanden även i delar av Afrika.