≡ Menu

Om läskskatt: Mindre läsk men mer av andra söta drycker

Kanada har nyligen publicerat en intressant rapport apropå diskussionen om läsk- och sockerskatt som håller på att införas i många länder, ” The health and economic impact of a tax on sugary drinks in Canada”, av forskare på University of Waterloo. Där finns många intressanta uppgifter.

  

Kanadensarnas konsumtionen av sötad läsk, fruktdrycker och juice har minskat under 2004 – 2015, men det konsumeras  rejält mycket mer av andra söta drycker.

Energidrycker leder ju ligan i Kanada och gör så även i Sverige. 2004 drack vi 1 liter energidryck per person som ökat till 4 liter 2015.  Hur mycket av den som har tillsatt socker vet jag inte, men en hel del kan jag tro. Vi är ju inte lika heta på iskaffe och te i Sverige, men säkert har konsumtionen gått upp är också. Dock från en låg nivå.

I rapporten, som är finansierad av diabetesföreningar, cancer- och hjärt- kärlorganisationer med flera förordas en skatt på söta drycker. Det dricks alldeles för mycket sött i Kanada för att det ska vara hälsosamt, totalt cirka 83 liter per person och år, inklusive juice. Skatten bör öka priset på dryckerna med minst 20 procent för att ha någon verkan menar man. Pengarna som dras in till statskassan kan till exempel gå till

  • att subventionera priset på frukt och grönsaker
  • till program för mer hälsosamma skolluncher
  • folkbildning inom mat och hälsa, matlagning m m
  • aktiviteter för ökad fysisk aktiviteter
  • förbättra mathållningen, dricksvattnet och att se till att folk dricker lättmjölk i områden med ursprungsbefolkning 

Diskussionen lär fortsätta även i Sverige. 

Bloggat om sockerskatt