≡ Menu

Onödigt dra ner på saltet?

saltbildDe senaste veckorna har två högintressanta studier publicerats. De visar bland annat att högt saltintag inte utgör så stor risk för högt blodtryck, tvärs emot vad WHO och stort sett alla livsmedelsverk i världen anser. Världshälsoorganisationen förordar att man inte ska äta mer än cirka 6 gram salt per dag för att inte öka risken för högt blodtryck. I Sverige får vi i oss i genomsnitt 10 – 12 gram salt per dag, många mycket mer, andra mindre. (Här är länk till den andra studien).

Den absolut största delen, nästan 80 procent av det salt vi äter, kommer från den mat vi köper eller äter ute. Vi på Konsumentföreningen Stockholm har agerat för att livsmedelsbranschen och restauranger successivt ska sänka salthalten i en hel del av den mat de tillverkar.  Till exempel kan köttbullar från en tillverkare kan innehålla nästan dubbelt så mycket salt som från en annan tillverkare, liksom kycklingfilé och smörgåspålägg.

Vi ska helt enkelt inte tvångsmatas med onödigt mycket salt från industrin. Det gör vi idag.

Mot bakgrund av de nya studierna skrev Karin Bojs i DN att Livsmedelsverket inte ska använda sina pengar till att få folk att ändra diet och äta mindre salt. Jag håller med. Det vill inte vi heller. Vi vill att industrin ska sluta att salta så himla mycket på maten att vi slipper onödigt översaltad mat. Bland annat så att den stora del av befolkningen som lider av högt blodtryck inte ska få i sig så mycket salt. De har nog med frågor att tänka på. Det är också är Livsmedelsverkets strategi som jag uppfattar det. Inte att i första hand övertyga folk att själva salta mindre på maten, utan se till att tillverkarna gör det.

Till slut, låt oss hoppas på att de nya studierna har rätt. Vad skönt om vi kunde avföra saltfrågan från vår agenda. Där är vi tyvärr inte än.

PS 6 sept: Lyssnade på ”Kropp och själ” i P1 i dag. Hela programmet handlade om ”striden om saltet”. Där rätas flera frågetecken ut av såväl forskare bakom den nya studien som av Livsmedelsverket.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 26 augusti 2014, 15:59

    Skönt man inte äter ute…

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: