≡ Menu

Smaklösa svenska tomater

Nu är det tomattider och köksbordet svämmar över eftersom min man Ulf varje år odlar så förbaskat många olika sorters tomatplantor. I år var vi tvungna att köpa ännu en frys för att ta hand om allt vad trädgården ger. Nej jag klagar inte, bara lite…

Och inte har vi dragit ner på odlingarna fast pojkarna flyttat hemifrån för länge sedan. Nu bjuder vi folk på middagar och fester stup i kvarten för att bli av med allt. Det är skoj. I kväll har jag till exempel gjort en tomat, mangold, basilika och mozarellapaj till ett gäng som kommer hem.

Ofta hörs att holländska tomater inte smakar något. Håller inte med. Beror helt på vilken sort. Det finns en sort som heter ”Moneymaker”. Den är Ulfs favorit för att den ger så stor skörd, men smakar absolut ingenting även om de är långsamväxande och ekologiskt odlade som våra. Monymaker är totalt smaklösa.

Funderar på om det inte är den sorten svenska tomatodlare har försett oss med i  parti och minut, åtminstone tills för några år sedan. Att svenska tomater i gemen skulle vara så fantastiska är en myt hävdar jag. Smaken beror på sorten.

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 26 september 2011, 19:16

  Är det inte ”dansk export” som är den vanliga smaklösa svenska tomaten som säljs överallt? Ingen höjdare alls! Utöver de smaklösa tomaterna är jag vansinnigt avundsjuk på att du har tomten full med tomater. Mina blev det inte mycket med. Och gurkplantan gav hela två små gurkor (kilopriset på dem vill jag inte ens tänka på).

  Jag skulle gärna vilja ta tillfället i akt att berätta om fantastiska tomater jag köpte på Öland. (Googla på ”portskjulet färjestaden” så hittar ni också dit där jag köpte dem.) Alldeles fantastiskt mogna och smakrika ekologiska tomater i alla storlekar, former och färger. En sort var nästan svartlila, en annan gröngulstrimmig. Till nästa år skall jag engagera mig lite mer i tomatodlingen och sätta såna där roliga plantor.

 • Louise Konsumentkoll 28 september 2011, 9:36

  Pernilla: Jo, du har nog rätt när jag tänker efter. Fast Moneymaker är ingen höjdare heller. Apropå gurka så dog ganska många plantor för oss också, grejen är att inte plantera ut dem för tidigt. Nu svämmar även köket över av inläggningsgurka.
  Good luck nästa år med odling och skörd. Det är ju jättekul när det prunkar!

  • Pernilla 29 september 2011, 19:23

   Förra året hade vi fantastiskt mycket tomat och gurka i trädgården. Min pappa hade drivit upp plantor själv hemma och vi fick ett par av varje. Gissningsvis 10-15 STORA och goda gurkor, och hundratals tomater (plantan med cocktailtomater såg faktiskt ut som plantorna på fröpåsar). I år var jag sent ute och jag köpte plantorna. Tomatplantan som nu har ett fåtal gröna småtomater köpte jag i en plantaffär med skall vi säga skiftande kvalitet på plantorna. Gurkan köpte jag i en ”finplantskola” men inte hjälpte det. Nåväl, man får vara ute i god tid, helt enkelt…

 • Anders Börje 28 september 2011, 14:53

  Ja, det finns ingenting som går upp mot en självplockad solvarm tomat. Vilken doft och vilken smak. Den kan man möjligtvis förnimma om man köper kvist-
  tomater i butiken. Annars är det tyvärrr inga höjdare till tomater vi har i butiken.

 • Kunigunde 08 april 2014, 9:59

  Hoppsan,det går vilt till hos dig, både ute och inne..inne kan jag räkna ut vem som är den skyldige, nästan så det syns på bilden som Alex tog..Ha det Kram.