≡ Menu

Trodde vi hade kommit överens om att skippa tandkrämsförpackningarna…

TandkrämMen varför har tandkrämsförpackningarna kommit tillbaka på butikshyllorna?

När KFs Blåvita tandkräm kom i slutet på -70 talet var det den första tandkrämen utan pappersförpackning. Efter ett starkt konsumenttryck med vilda protester mot övriga tillverkares onödiga tandkrämsförpackningar försvann de successivt och har varit borta i många år, tills nu. Varför?

Kan bara ana. Tandkrämerna ska ”sticka ut” med sin förpackning och signalera nytt och exklusivt och vissa tillverkare kommer säkert att hävda att viktig information inte får plats på själva tuben utan det måste till en förpackning för texten. Och så vidare…

Själv tycker jag vi kan göra som på sjuttiotalet. Vill vi absolut ha tandkrämen som ligger i förpackningen så köper vi den. Men förpackningen lämnar vi kvar i butiken eller skickar tillbaka till tillverkaren, om vi gitter.Blåvit

Comments on this entry are closed.

 • Katarina 16 januari 2017, 12:21

  Hej Louise, har länge undrat varför ni erbjuder de genomsynliga tunna plastpåsarna, gratis? Ni excellerar, vid varje lös produkt ni säljer så finns dessa till hands, man får och kan inte missa dem, flera rullar med plastpåsar: ”ta bara, det är så bra för miljö och för våra hav, djur och fiskar”. Är det så ni tänker? Varför inte sätta ett pris på de djävulska påsarna, varför vänta till alla EU byråkrater ska bestämma om att ta bort dem, varför börjar inte ni??????? Jag har använt samma plastpåsar flera, flera ggr, de är hållbara, de går inte sönder, varför ska man ta en ny för varje vara och för varje gång man går in i affären, för att sen kasta den! Som sagt: några minuter från affären hem, flera år kvar i naturen!

 • Louise Konsumentkoll 16 januari 2017, 17:16

  Katarina: Bra synpunkter. Jag antar att du syftar på frukt & gröntpåsarna. Visst kan man ta med sig dem tillbaka till butiken och använda flera gånger. Och visst skulle man kunna ta betalt för dem också. Jag skickar dina synpunkter till Coop. Förhoppningsvis så hamnar plastpåsarna dock inte i naturen utan i återvinningen. Just sådana påsar är mycket attraktiva för återvinningsbranschen, granulaten som görs av genomskinlig plastpåseplast går lätt att sälja för en hyfsad peng,men bäst är den påse som inte tillverkas alls.

  • Konsument 17 januari 2017, 10:58

   När det gäller dessa små plastpåsar som tillhandahålls gratis:
   Det skulle ju inte fungera om man kom till kassan med 4 lösa tomater, 3 apelsiner, 2 äpplen, 8 potatisar osv, av den anledningen måste ju dessa påsar vara gratis! Dessutom så ska man i min Coop egentligen väga varan själv och klistra på etiketten med varans namn, pris, vikt…vilket göra att påsen inte fungerar nästa gång jag kommer till Coop. Visst – det är ju inte alltid som man väger in varan själv, det händer ju att man missar det och kassapersonalen väger in och då blir det ingen klisterlapp på påsen.

 • Konsument 17 januari 2017, 10:47

  Det finns en annan ”Kategori Bärkassar” här på bloggen där jag skrev en kommentar tidigare angående bärkassar i plast.
  Klistrar in den här:

  ”Oavsett om livsmedelsbutikernas plastpåsar kostar konsumenten något eller inte, så är plastpåsarna miljöovänliga eftersom plastpåsarna har text på sig i olika färger. (Man kan ju också se det som gratisreklam för butiken vilket konsumenten får stå för! )

  Det är just trycket, färgerna, som är miljöovänliga. Det duger inte att säga att man använder påsen som soppåse vartefter. Mer miljövänligt är dock att köpa soppåsar på rulle, som soppåse, inte att handla i.

  Nu är det ju så att Coop, skänker en del av kostnaden till välgörande ändamål, till ”tredje världen”, dvs egentligen är det ju kunden som skänker några ören för varje påse den köper. Alla kostnader på kunden ju!

  Hur kommer det nu att gå med den välgörenheten om alla tar med sig en egen tygkasse?
  Någon som har mer koll på detta – kanske Louise?

  Själv köper jag kanske 2-3 kassar i månaden och använder dessa vid flera inköp mestadels. I övrigt använder jag soppåsar på rulle.

 • Karin 06 februari 2017, 20:53

  De små tunna plastkassarna är väl kanske ok vid frukt o grönt men var och varannan affär (även coop) har de ju även vid kassorna när man packar sina varor. Där borde väl Coop kunna bestämma att de inte ska finnas i affärerna.

 • gun 11 juni 2018, 12:21

  Hej!
  Har man som konsument rätt att lämna kvar onödiga förpackningar i butiken?

  • Adam 20 augusti 2019, 11:31

   Tack för din kommentar. Den här sidan uppdateras tyvärr inte längre och därför har vi inte resurser att besvara nya kommentarer. Med Vänliga Hälsningar, Konsumentföreningen Stockholm

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: