≡ Menu

Miljoner brödskivor slängs

toastHundratusentals ton äpplen ruttnar i våra trädgårdar. Det skriv Jannike Kihlberg i DN  i dag. Känner mig träffad. Våra Transparente Blanche blir till några äppelpajer men mest fallfrukt och ruttnar på marken. Men vinteräpplena Alexander och Aroma ska Ulf, min man, plocka in i förrådet idag. Invirade i tidningspapper håller de flesta sig goda men skrynkliga till i februari.

Apropå matsvinn:

I Storbritannien förfars tusentals ton bröd. Bara hushållen slänger 24 miljoner brödskivor per år. Inte vet jag om vi svenskar uppför oss så mycket bättre, tror inte det. I så fall är det drygt 3 miljoner brödskivor som går till spillo här. Det handlar om ”ändskivorna” som många av oss ratar samt förstås bröd som vi inte gitter äta upp eller frysa in innan det blir torrt eller möglar.

I UK gör man öl av bröd som annars skulle gå till spillo. Kom och lyssna till Tristram Stuart på vårt seminarium ”Planetens Hälsa” den 17 oktober. Där berättar han om hur det går till.

Förresten, visst är väl ölets namn ”Toast” fyndigt?

Comments on this entry are closed.

 • HelenaI 27 september 2016, 9:55

  Här i Skåne på vår återvinningsstation i Åhus , ( med flera ställen ) kan vi lämna in fallfrukt till biogas- produktion, en bra grej tycker jag! Finns säkert på många ställen.
  Sedan kan man ju sätta ut en låda och påsar utanför tomten så att andra kan njuta innan det blir fallfrukt !

 • Louise Konsumentkoll 27 september 2016, 11:32

  Helena: Mycket bättre med biogas än att äpplena ligger och ruttnar på marken förstås, så det är bra. Låda utanför tomten är ett bra tips. Kanske promenerar någon förbi som inte har egna äppelträd och förser sig.

 • Anneli 28 september 2016, 19:03

  Hade en älgko utanför fönstret igår. Hon gillade fallfrukten. Och vi har alla dessa soliga septemberdagar kunnat beundra amiralfjärilar som suttit och laddat upp med energi inför flytten till södra Europa. Även om vi människor låter en del äpplen ”förfaras” finns det inget som förfars i naturens kretslopp. Bioenergi till andra varelser är också fint.