≡ Menu

Knappt mandel i mandelmjölken

I USA har folk stämt ett företag som säljer mandelmjölk inför domstol för vilseledande marknadsföring. I reklamen låter det nämligen som om det finns massa mandel i  mjölken trots att den endast består av 2 procent mandel. Resten är vatten, socker, carragena och solroslecitin.

Mandeldryck som säljs i svenska butiker innehåller också bara 2 procent mandel. Resten är vatten och lite övrigt beroende på vilket märke det är. Till exempel:

AlproAlpro original innehåller: Vatten, socker, mandel (2%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2).

Go green innehåller: Vatten, socker, mandel 2%, salt, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel solroslecitin.

Det är ungefär lika lite nötter och samma ingredienser i hasselnötsdrycker och pistagenötsdrycker. Cashwedryck innehåller 3 procent cashew.

Alpro kallar drycken för 100 % växtbaserad. Tycker inte det stämmer. Jag tycker den är till nästan till 100 procent vattenbaserad.

” Att öka ditt växtbaserade intag är ett fantastiskt enkelt sätt att ta hand om ditt välbefinnande, din kropp och vår planet” säger Alpro.  Det där om planeten stämmer, åtminstone jämfört med mjölk. Mandelrycken innehåller ju knappt någon mandel och tur är väl det. Mandelodling kräver nämligen enormt mycket vatten och i många länder är det stor vattenbrist, inte minst just nu i Californien där mer än hälften av världens mandlar odlas.

”Våra drycker kräver mindre mark och vatten och genererar midre CO2 än mejeriprodukter” står det på förpackningen. Ja det ger jag Alpro rätt i, drycken består ju mest av vatten.

”Så mycket näring från naturen att njuta av i varje förpackning.” Nja…näring från naturen? Näringen kommer ju mest från de tillsatta vitaminerna och mineralerna, skulle jag tro.

Jag begriper gott och väl att  man inte kan häva i hur mycket nötter som helst i nötdryckerna. Då blir det nog en enda sörja. Två procent kanske är det som ger den bästa drickkvalitén. Vad vet jag.

Jag vet också att nötter är nyttigt, och att få i sig 10 gram nötter om man dricker 5 dl per dag är alltid något. Har inte emot drycken sig. Det är säkert ett bra alternativ till mjölk för dem som inte kan eller vill dricka den.

Men innehåller dryckerna så lite som två procent nötter, då ska man hålla sig för god för att ta i som Alpro gör i sin reklam.

Frågan är om man skulle vinna ett mål i marknadsdomstolen om man drev frågan rättsligt?

Jag kan inte se att Lantmännen med sina Go Greendrycker tar ut svängarna så som Alpro gör på sin sajt. Möjligen har jag missat något.

PS Hoppsan. Precis som jag skulle lägga ut det här inlägget kom det en stämning till i USA.

 

 

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Carina 04 augusti 2015, 8:56

  Tack för att du granskar dessa produkter 🙂

 • Louise Konsumentkoll 04 augusti 2015, 10:55

  Här är kommentarer till inlägget från Alpro:

  Tack för ditt mail! I mandeldrycken är det vatten som är den största ingrediensen då det krävs för att det ska bli en flytande dryck – och sedan kommer övriga ingredienser. Det kan upplevas lite med bara 2% mandel, men alla ingredienser är noga utprövade för att det ska bli en bra konsistens och god smak. Alpro har gjort många smaktester och funnit att 2% mandelinnehåll är det som konsumenterna faktiskt tycker blir godast som färdig dryck.

  Här kommer ett svar från Alpro också, när det gäller mandeldrycken:

  1 L of Alpro Almond Drink contains at least 15 almond nuts. The almonds used by Alpro are all harvested in European countries by the Mediterranean. After they are picked, they are peeled, lightly roasted and processed to a 100% almond paste. This creamy almond paste is blended with spring water by adding other ingredients and nutrients, more specifically calcium, vitamins and sugar. No flavourings have been added to the product.
  – The amount of almonds we blend with spring water, defines the
  texture and taste-intensity of the product. As we wanted to develop a very drinkable product with a refined subtle taste, we discovered that consumers like the Alpro Almond Drink with 2% of lightly roasted almonds.
  Moreover, there is no legal definition on what the exact composition of an almond milk needs to be.
  – In addition, because of the almonds, Alpro Almond Drink is also
  a source of the anti-oxidant vitamin E: each glass of 200 ml provides 30% of the recommended daily value.

 • Nadja 25 augusti 2015, 13:29

  Bra inlägg! 🙂
  Jag ville testa mandelmjölk, inte för att dricka, då dricker jag vanlig mjölk.
  Ville köpa för att göra chiapudding och goda smoothies.
  Då visste jag ej vilket märke jag skulle ta.
  Men det räckte att läsa innehållsförteckningen för att inte välja Alpro.
  Innehöll socker och tillsatser. och den osötade innehöll tillsatser och endast 2% mandel.
  Hittade en ekomandelmjölk som är jättebra: Ekomil (ekologiskt, inga tillsatser,+ 7% mandel)
  Ett litet tips..

  • Carina 26 augusti 2015, 10:04

   Ja, håller med om att det är alldeles för mycket tillsatser i Alpros produkter. Har bara hittat GoGreens produkter som är lite bättre. Men vad bra om man kunde få tag i Ekomil’s produkter även i Sverige 🙂

  • Carina 31 augusti 2015, 17:55

   Så himla bra! Jag bor i Skåne men förhoppningsvis har COOP här också den 🙂

 • Åsa 25 augusti 2015, 14:54

  Kanske vill du bara ha smaken ibland och är nöjd. Men många känner sig säkert lurade med namn mot procentmängd mot pris. Kan ju även kännas som nyttigt och så är det allt annat du få i dig. kanske finns mandelkoncentrat att köpa och spetsa vatten hemma med och få liknande dryck. Sen är hel mandelkärna inte så dumt. Br med upplysning !

 • Nadja 29 augusti 2015, 19:28

  Ekomil finns på coop daglivs fridhemsplan i stockholm. 🙂

 • Anna 03 maj 2018, 8:35

  Hej,
  Vad innebär 2% mandel i 1 liter mandelmjölk?
  Hur många % innehåller min hemmagjorda där jag har 2 dl mandel per liter vatten.
  Mvh A

  • Adam 20 augusti 2019, 11:32

   Tack för din kommentar. Den här sidan uppdateras tyvärr inte längre och därför har vi inte resurser att besvara nya kommentarer. Med Vänliga Hälsningar, Konsumentföreningen Stockholm