≡ Menu

Arla tänker till – ny funktion på Yoggiförpackning

Bara 29 procent av alla pappersförpackningar, mejeri- och juiceförpackningar m fl,  återvinns i Sverige, trots att det går att göra nya pappersfiber av gamla upptill sju gånger. Att återvinna förpackningarna sparar mängder av resurser, energi, vatten, skog, kemikalier. Måste erkänna att jag inte varit så hyvens på att återvinna pappersförpackningarna själv, men nu har jag skärpt mig.

Undersökningar visar att många inte återvinner Yoggiförpackningar för att de tycker det är bökigt att skilja plasten från kartongen. Detta har Arla tillsammas med Tetra Pak nu försökt att råda bot på genom att sätta en liten flärp på förpackningen som gör det lättare att separera plasten från pappret. Bra. Dessutom kan man lättare få ut all yoghurt menar företagen och minska matsvinnet. Bra, bra bra. Här är en film på hur det är tänkt.

Men några viktiga saker har Arla och Tetra Pak glömt att påminna om.

1. Man måste inte skilja plasten från pappret när man lämnar till återvinning. I fabrikerna separeras fibrerna från plasten i stora bassänger, plasten flyter upp ovanpå pappersfiberna, typ.

2. Givetvis ska man ställa förpackningen upp och ner när yoghurten håller på att ta slut, så rinner nästan allt ner till toppen och går lättare att få ur.

3. Tips: Vill man göra det enkelt för sig, få en tömd förpackning och minska matsvinnet så häller man en skvätt mjölk i förpackningen, skakar om och vips har man en smoothie. Är man inte sugen på den för tillfället så klarar den sig för det mesta i kylen i flera dagar. Om du har kallt, + 5 grader!

Oavsett, så hoppas jag nu att vi alla gemensamt skärper oss och lämnar mjölk, yoghurt,  juice- och alla andra pappersförpackningar till återvinning. Så gör vi en god gärning för oss själva och klotet.

PS: Arla har tagit till sig synpunkter nu och lagt till följade i sin information: Om inte toppen eller den lösa korken separeras kan man fortfarande sortera hela förpackningen som pappersförpackning. Det viktigaste är att den återvinns, plasten separeras i så fall i återvinningsprocessen på pappersbruket.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 31 januari 2013, 12:04

  Bra att man arbetar på att få fram förpackningar som är bra ur många aspekter! Även funktionsnedsatta behöver kunna hantera förpackningar….

 • Louise Öqvist 24 februari 2019, 11:44

  Hej min namne,
  Oavsett eventuella fördelar med den nya 1-liters Yoghurtförpackningen, så är
  vridkorken hopplös!!!
  Jag som har starka nypor måste lägga ett sandpapper mellan fingrarna och korken
  för att kunna vrida upp den…!
  Tänker på alla jämnåriga (79) damer och herrar (som kanske inte ens har en bit
  sandpapper — men kanske artros eller allmänt svaga händer….)
  Bästa Hälsningar… Louise

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: