≡ Menu

För mycket salt i maten

Det är för mycket salt i maten för att vara hälsosamt. Det har vi tjatat om tidigare, i debattartiklar, med seminarier och rapporter. I dag har vi genom en debattartikel i SvD lagt  bränsle på den tynande brasan och uppmanat livsmedelsbranschen att sänka salthalten i maten. Hög salthalt ökar risken för högt blodtryck, högt blodtryck ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och stroke.

saltbild

Hög salthalt i maten anges alltid bland de tio högsta på listan över orsaker till sjukdom och för tidig död som till exempel i rapporten ”Global Burden of Disease”. Liv kan sparas.

Coop meddelar just att de på senare år sänkt salthalten med 10 ton i 22 egna varumärken. Jättebra, men det räcker inte. Hela branschen måste sättas på spåret . Här har Livsmedelsverket och ytterst regeringen ett ansvar. Lägg upp en plan. Peka med hela handen. Sätt mål och delmål. Bestäm tidpunkter för uppföljning och utvärdering. Få hela branschen att skriva på ett åtagande att sänka salthalten med si och så mycket för olika produkter. Precis som man gjort i Storbritannien. Om vi i snitt äger 11 gram per dag så har de kommit ner till 8 gram, vilket har sparat en del liv. Inte tokigt. Och de fortsätter på inslagen väg. Sakta men säkert sänks salthalten i massa produkter och på restauranger och i storhushåll.

I dag har Livsmedelsverket, Sveriges Konsumenter och vi rutit till mot livsmedelsbranschen. Nu är det dags att återigen ryta till mot regeringen och myndigheterna. Gör något nu! Härma England! Håll i taktpinnen! För livsmedelsbranschen lär inte göra det självmant i tillräckligt stor omfattning.

Comments on this entry are closed.

  • Humlan 19 maj 2015, 9:50

    Men det finns också tre nya och stora studier som motbevisar saltets farlighet, som det berättas här: http://ettsotareblod.se/faktakoll-far-vi-hjart-karlsjukdom-pa-grund-av-salt/
    Som vanligt måste var och en själv bedöma dom olika argumenten och själv bestämma vilken sida man tror på.

  • Thove 30 maj 2015, 20:38

    Trots att vissa försöker motbevisa saltets farlighet (se kommentaren ovan) så anser jag att det inte kan skada att dra ner på salthalten i färdigrätter. Om man sedan vill salta mer så kan man väl få göra det, men det borde inte smygas in mängder av salt i varor vi köper utan att vår direkta vetskap. Det känns som att många har för mycket salt i sin mat dagligen, och detta kan inte vara hälsosamt! Jag skapade en omröstning för att se hur många som tänker på sitt saltande, rösta gärna om du vill! http://www.plusett.nu/omrostning-4891/tanker-du-pa-hur-mycket-salt-du-har-i-maten