≡ Menu

Mindre salt i maten i sparar tusentals liv- ny undersökning

BlodtryckEn ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ Open, menar att det brittiska programmet för att minska mängden salt i mat är en starkt bidragande orsak till att befolkningens blodtryck har gått ner. Därmed har ett stort antal fall av stroke och hjärt-kärlsjukdomar undvikits. Lägre blodtryck har lett till att minska antalet stroke och hjärtinfarkter med cirka 18.000 fall per år varav 9 000 dödsfall.

Regeringen och myndigheter i England har sedan några år förmått livsmedelsindustri- handel och restaurangnäringen att dra ner på saltet i maten. Något som Konsumentföreningen Stockholm har uppmärksammat i flera av våra rapporter.

I England har intaget av salt minskat i populationen i genomsnitt från 9,5 gram per dag till 8,1 gram mellan 2003 – 2011.  Låter inte märkvärdigt kanske, men forskarna anser nu att detta har haft stort positivt inflytande på både sjukdom och för tidig död tillsammans med andra åtgärder som lägre kolesterolvärden, att folk har slutat röka,högre intag av frukt och grönsaker och bättre läkemedel under samma tidsperiod.

Liknande effekt har man haft i Finland där man tillsammans med andra åtgärder också har dragit ner på saltet. I Sverige äter vi i dag 10 – 12 gram salt i genomsnitt. 80 procent av saltet får vi i oss via mat vi köper eller äter ute.

Är ibland lite skeptisk hur man kan dra så stora växlar på att just sänkt salthalt bidrar till så många färre dödsfall, men artikeln är välgjord och resonemanget trovärdigt, åtminstone för en lekman som jag.

Intressant är det i vilket fall som helst.

Under politikerveckan i Almedalen kommer Konsumentföreningen Stockholm att diskutera varför det är så mycket salt i maten i Sverige. Vi undrar bland annat varför Storbritannien regering och andra länder kan ta ett samlat grepp om saltfrågan, medan Sveriges politiker inte gör någonting. Lägre blodtryck sparar liv och stora sjukvårdskostnader.

Välkommen tisdag 3 juli kl 13 – 14 till Visby Congress.

Här kan du läsa vad vi har gjort hittills i saltfrågan. Och mer kommer!

 

 

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 17 april 2014, 6:20

    Så skönt att man mest äter hemmasaltad mat då, jag trodde mer att det var salt i allt snacks och godis som äts som var problem….När jag någon gång äter ute har jag lagt märke till att vissa matställen inte har saltkar framme på borden, bra.. Har också funderat på dessa nypor med salt som hälls på i alla matlagningsprogram, jag har en burk med hål i locket som jag saltar med jag hoppas i min enfald att det blir en mindre mängd då! Glad Påsk!