≡ Menu

Kokosvatten?!

Kokosvatten är amerikanska filmstjärnors favoritdryck läste jag härför leden i en skvallerblaska. Smart marknadsföring. Få några stars att dricka vattnet, skicka dit en paparazzi och din lycka gjord. Undrar hur lång tid det tar förrän någon nappar och kränger kokosvatten i Sverige tänkte jag.

Och se, det dröjde inte länge. Paulúns kokosvatten träffade jag på i Pressbyrån i morse. 3 deciliter för 25 kronor. 83 kronor litern. Hälften är kokosvatten, från grön kokos läser jag när jag har prickat in QR- koden, resten är ananas och äpplejuice, guavapuré och apelsinjuice. Jag lovas ”Naturlig återhämtning” samt ”Bra balans av elektrolyter och kolhydrater och viktiga mineraler”. Och lär mig att elektrolyter är mineraler som kalium och natrium som påverkar vätskebalansen.

Kokosvattnet exploderar just nu nu i olika varumärken och skepnader. Jag har hittat både ekologiskt kokosvatten för 107 kr litern (förresten, brukar kokospalmer sprutas med bekämpningsmedel?) och tetror med kokosvatten ” inte från koncentrat” för 75 kronor litern. Värt att lägga pengar på? Inte vet jag. Tror man kommer långt med kranvatten för 2 öre litern om man tränar som folk gör mest.

PS 9/6: I går hade DN en test av olika sorters ”hälsovatten” med kommentarer från Livsmedelverket. Verkar som om jag har rätt…

PSS 11/7: Och nu har Expressen hakat på DNs artikel och testat massor av ”hälsodrycker”.

Comments on this entry are closed.

 • Frida 12 juni 2012, 8:36

  Jag har länge funderat över detta med ekologisk kokosnötsmjölk som vi köper en hel del av. Tar den ekologiska av gammal vana, men som du säger, är det verkligen någon skillnad? De odlingar jag besökt är ”naturliga”. Kan inte du kolla upp saken?

  • Louise Konsumentkoll 12 juni 2012, 14:32

   Frida: Bra fråga. Jag funderade just på hur mycket kokos egentligen sprutas när jag såg det ekologiska kokosvattnet. Ska kolla upp!

 • Affi 12 juni 2012, 9:41

  Vilket literpris, tänk om vi kunde få det för mjölken!

  • Louise Konsumentkoll 12 juni 2012, 14:34

   Afi: Ja, betänker man hur mycket slit det är att få fram 1 liter mjölk som vi betalar ca 9 kronor för och jämför det med produktions- och arbetskostnader för kokosvatten så blir prisskillnaden absurd.

   • Richard Dehnisch 18 juni 2012, 22:19

    ”-ja sådan är kapitalismen…”

 • Gunilla Arneström 16 juni 2012, 8:59

  Jag har smakat en gång,men ingen höjdardryck.Alltså gav det inte mersmak till att köpa igen.Varför går vi konsumenter på allt,idags läget finns det överskott på produkter av allt. Den ena smaken efter den andra avlöser varann,så jag hinner inte med.

 • Rolle 19 juli 2012, 9:38

  Och så bör vi komma ihåg att ekologiskt inte nödvändigtvis innebär att det är obesprutat, bara att produkterna som används vid ekologisk odlig ska vara godkända för just ekologisk odling.

 • maya 06 augusti 2012, 18:27

  Åh herregud, kokosvatten! Sicken skämt…jag bodde i Thailand ett par år som barn och hos mormor och morfar hade de massor med kokospalmer. Det var tider det, äkta varor dessutom och det smakade sött, fräsh och lätt. Och inte lika konstigt och utspätt som de man köper i flaskor. usch!

 • 242 07 januari 2013, 23:30

  Skräp naturligtvis med snabba kolhydrater och extremt dyrt. Köp hellre en egen kokosnöt och njut.

 • Magnus 27 januari 2014, 13:34

  Ni har inte testat Kokosvattnet från Ecos! Kommer från västra Thailand och kokosnötterna skördas när de är 6 mån gamla. Då är vattnet som mest näringsrikt och smakrikt. Ungt, rent kokosvatten från Ecos innehåller bla 50-100% mer kalium än andra märken. Inga tillsatser i form av askorbinsyra som alla andra tillsätter. Bara rent och naturligt direkt från kokosnöten. Komla in http://www.drickecos.nu 🙂

 • Kokostokig 11 december 2015, 10:18

  Hej! För ett tag sedan skrev jag till Pauluns med några frågor om Kokosvatten Naturell och blev lite förvånad över svaret. Den är från koncentrat fast det inte står på förpackningen. Jag vet inte hur koncentratet tas fram, men värmer upp man kokosvattnet för att ånga bort vätskan, så kan jag tänka mig att det inte bli så mycket vitaminer kvar efter det.

  Mina frågor : ” varje gång jag dricker ett glas kokosvatten undrar jag varför den saknar den typiska sötma från den gröna kokosen. Jag vet att vatten från gröna kokos inte är lika sött som vattnet från den torkad bruna kokosen, men ändå. Är Pauluns kokosvatten utspädd med vatten?
  Andra bra märken brukar berätta hur många kokosar det går åt per förpackning. Varför berättar inte ni det? Det står att den tillverkas i Sverige. Betyder det att kokosen tappas på vatten här i Sverige eller bara förpackas här.”

  Så här ser svaret ut: Vi köper ett kokoskoncentrat och tillsätter vatten i Sverige. Vattenmängden som tillsätt är motsvarande den mängden som det var ursprungligen.Den färdiga drycken både tillverkas och tappas i Sverige. Kokoskoncentratet härstammar från Thailand. Angående att skriva ut hur många kokosar som ingår har jag gått vidare med ditt önskemål till produktansvarig.