≡ Menu

Akta dig för vitt bröd och rött kött! Nya nordiska näringsrekommendationer

Spännande. I flera år har nordiska näringsexperter lagt sina kloka huvuden ihop och gått igenom mängder av nya forskningsrön för att se vad vi bör äta för att hålla oss friska. Nu är rekommendationerna klara. Nytt för den här gången är väl att vi ska äta begränsat med rött kött ( = alla köttslag utom fågel) charkprodukter och vitt bröd. Resten känner vi till sedan tidigare.

Bravo säger jag som på ett tidigt stadium har slagtis mot Livsmedelsverkets tidigare rekommendation om ”bröd till varje måltid”, utan att specificiera att det i så fall ska vara fullkornsbröd. I dag står det ” ät i första hand fullkorn”. Vitt mjöl innehåller inga vitaminer och mineraler att tala om, däremot kalorier. ”Tomma” kalorier utan nyttigt innehåll. Rött kött och chark har USA varnat för i många år. Nu har tydligen bevisen hopats så att även vi i Norden ska tänka på att inte äta för mycket kött. Det är bra både för hälsan och miljön.

Visst är det intressant att det kan vara järnet i köttet som gör att mycket rött kött ökar risken för olika former av magcancer. Järn lider många kvinnor brist på och vi har ju uppmuntrats att äta kött i många år. Men som vi har hört många gånger, för mycket av något är aldrig bra. Inte heller av kött.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 05 juni 2012, 16:16

  Lagom av allt är nog ett gott råd, skulle det slinka ner en smörad fralla för att den råkar vara nybakad någon enstaka gång är det ingen större risk för oss. För mycket och för lite skämmer det mesta, ska det behövas så djup vetenskap för att ta in det?

 • Louise Konsumentkoll 05 juni 2012, 17:36

  Affi:En smörad fralla ger ingen hjärtinfarkt. Så sant!
  ”Ät balanserat” är ett urtråkigt budskap men det håller i alla väder.

 • Christina 07 juni 2012, 7:16

  Ja, och det säljer varken tidningar eller böcker!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: