≡ Menu

Sluta visa glättiga bilder på djur som blir kött

Coop formar just nu sin policy för djurvälfärd. De gör ett gediget arbete. Forskare, branschfolk med flera har inbjudits för att beskriva hur lantbrukets djur i Sverige och andra länder har det i dag. Vad som är bra, vad som kan göras bättre, var forskningen står när det gäller djurvälfärd

Jag deltar i det arbetet.

I dag diskuterade vi bland annat ”kommunikation”.

Vi diskuterade att ekologiska gårdar som levererar till Coop ska kunna visa  sin djurproduktion på Webb-TV.  Men varför bara KRAV-gårdar med ekologisk produktion? Varför inte visa vanlig svensk djurproduktion som står för den absolut största delen av Coops försäljning.  Och varför inte också hur djuren har det i Danmark, Ungern eller Thailand där också mycket kött kommer ifrån?

Slaktsvin

Slaktsvinsuppfödning

Jag är så trött på glättiga bilder med ”Bregottkor”, grisar bökandes i gyttja, pickande hönor med dessa ständigt gröna ängar i bakgrunden så fort ett lantbruksdjur ska visas på bild. Och där syndar inte bara Coop, utan alla i livsmedelsbranschen.

De flesta kött- och mjölkproducerande djur i Sverige har det hyfsat bra,  inte minst i jämförelse med djur i andra delar av världen.

Men för det mesta går de inte på gröna ängar eller bökar i gyttja. De flesta lever i stallar. Dels för att det ger en rationell och effektiv djurhantering, med lägre arbetskostnader, dels för det är smidigt att kontrollera djurens hälsa, att betäcka dem, att fodra dem och kontrollera att de får i sig tillräckligt med foder så att de har en hög produktion och tillväxt. Och därmed ger billigare kött – och mejerivaror.

Eftersom vi hela tiden matas med tjusiga bilder på lantbrukets djur, så tappar många av oss hakan och blir väldigt indignerade när bilder visar på hur de flesta djur lever. Vi inbillar oss en Disneyvärld med snudd på talade djur med mänskliga egenskaper och så får vi se dem i boxar med gallergrindar (grisar) eller enorma hangarer med kycklingar.

Mitt budskap till Coop är: Visa inte bara upp den glättiga djuromsorgen, som inte alltid är så glättigt heller för den delen. Naturen är inte alltid god.

Visa gärna hur ni vill att djuren ska ha det. Men visa också hur de flesta djur, vars kött Coop säljer, har det i dag. Och stå för det.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 26 augusti 2010, 6:27

    Ja visst ska vi visa hur det ser ut i verkligheten där vi producerar livsmedel men precis som du skriver visa också på de länders verklighet vi konkurrerar med. Och tala om skillnaden i krav!

  • Ulrika 27 augusti 2010, 6:53

    Håller med! Genom att visa verkligheten kan man också skapa förståelse för varför det kostar mer när djuromsorgen är god.

  • Marie 21 oktober 2010, 13:19

    Jag skulle vilja se förpackningar med närbilder på djuret när det slaktas och den panikartade blicken.