≡ Menu

Antibiotikaresistens ökar kraftigt i Sverige – fy satan…

AntibiotikaTio år av ökningen av medellivslängden i världen kan vi tacka antibiotikan för, har någon räknat ut.

Antibiotikaresistenta bakterier, MRSA ökar kraftigt i Sverige. Från 425 fall 2001 till nästan 2100 fall 2012. Fy satan. Trodde inte det var så illa i Sverige. Det är bland barn och 25 – 44 åringar de ökar mest, och fler får bakterien utanför sjukhusen i dag än tidigare.

Bakterier är listiga. Vill något ta kål på dem, ändrar de skepnad så att de klarar sig. Väldigt mycket förskriven antibiotika har velat  ta kål på bakterien staphylococcus areus och nu har den gjort sig motståndskraftig. Endast ett slags antibiotikum, Vancomycin, fungerar i dag. Fast det finns också vancomycinresistenta bakterier också, och då är det riktigt fara å färde. Då går det åt skogen om man drabbas av infektion. Ingen antiboitika hjälper. Huvva.Bakterier som blir så resistenta att de inte längre kan behandlas med några antibiotika hotar förstås också cancerbehandling, transplantationer och stora operationer.

Utvecklingen av antibiotikaresistens drivs på av mycket användning av antibiotika. Är det möjigen upprepade antibiotikabehandlingar mot t ex öroninflammationer som gör att barn drabbas av MRSA i dag?

Hur som helst är antibiotikaresistens ett av de värsta hoten mot folkhälsan i Europa och globalt.

Djur behandlas med massor av antibiotika. I Sverige mycket mindre än i många andra länder. Det finns till exempel inga MRSA-resitenta bakterier hos grisar i Sverige som det gör i flera andra länder, på grund friskare djur och en restriktiv förskrivning.  Allt är dock inte frid och fröjd, men det tar vi en annan gång.

Även om jag själv inte är ett dugg orolig för att bli smittad av resistenta bakterier när jag tillagar utländskt kött köper jag inte kött från andra länder. Bland annat för att stödja Sveriges bönder och veterinärer som är kloka nog att använda jämförelsevis lite antibiotika och därmed minskar risken för resistenta bakterier bland djur och människor.

 

Comments on this entry are closed.

  • Affi 28 juli 2013, 7:56

    Börjar tro att jag har hittat ett mantra! Lagom är bäst och använd sunt förnuft. Det gäller att inse att man kan bli frisk utan särskilda medikamenter.