≡ Menu

Bland ”Årets kvinnor”- Jag!

Expressens kvinnliga krönikörer har listat ”Årets kvinnor” inför kvinnodagen i morgon.   Kronprinsessan Victoria hamnar på första plats följd av Pernilla August och Lina Thomsgård som har grundat av Rättviseförmedlingen. Jag hamnar på 24 plats av 50 nominerade. Roligt och överraskande! Vårt arbete med att få kosmetikaföretaget L’Oréal fällt för vilseledande har krönikörerna uppmärksammat. 

Expressen ringde i förra veckan och vill ha svar på frågan vad som är den viktigaste för ett jämställt samhälle. Jag hasplade ur mig något. När jag  hade tänkt efter formulerade jag mig så här: 

Expressens fråga: Vad är det viktigaste för att få ett jämställt samhälle?

Jag: Att vi gör upp med våra könsroller. Men jag skulle gärna se en dag för männen också. De finns också mängder av bra killar och män som också drar ett lass. Bilderna som män möter är antingen av kvinnomisshandlare, alfahannar eller töntar.   Själv har jag tre pojkar och är kanske just därför extra uppmärksam.  Kvinnor i Sverige har tagit ett långt steg fram även om det fortfarande finns mycket kvar att göra. Killarna halkar efter på många plan, bland annat i skolorna och har svårare att komma in på vissa utbildningar. Hade samma utveckling skönjts bland tjejer hade det troligen blivit ett ramaskri och åtgärder satts in.

Eller hur?

Comments on this entry are closed.

 • Helena I 07 mars 2011, 17:40

  Jag tänker på att nu år 2011 har kvinnor lägre lön än män för samma arbete!

  Vilka åtgärder kommer att göras?!!Det verkar vara svårt att knäcka den nöten, vi har hållit på med den sedan kvinnor kom ut i arbetslivet………………….

 • Pernilla 07 mars 2011, 22:09

  Kul att du får vara med på listan! (Klart mer välförtjänt än kronprisessan anser jag.)

 • Affi 08 mars 2011, 7:27

  Ta emot mina gratualtioner, du är väl värd att vara med på listan. Alla drar nog sitt strå till stacken och är bra förebilder.
  Jag tycker jämställdheten har backat sedan vi var unga, då var det inget knussel med vilka färger det skulle vara på kläderna på ungarna.
  Träffade ett gäng arbetslösa unga häromveckan och då förstod jag att unga tjejer idag ser det som ett alternativ att bli mamma istället för att hitta sig ett lönejobb. Då får man ju bidrag var ett svar. Så nog behöver debatten leva vidare om jämställdhet för både kvinnor och män.

 • Louise Ekström 08 mars 2011, 8:40

  Stort grattis, Louise!
  Äntligen förstår de att konsumenterna har fått en kvinnlig röst! Väl förtjänt och väl förunnat…

 • Minna 23 mars 2011, 10:39

  Grattis Louise! Du är en utmärkt förebild och förtjänar en högre placering!

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: