Blir glad! Gillar förslagen och slutsatserna i Nordiska ministerrådets nya rapport om hur man kan minska matsvinnet genom lägre temperatur i kylkedjan och annan gas i köttförpackningarna. Nu finns det svart på vitt, det vi kämpat för så länge. Sänk den rekommenderade maxtemperaturen från + 8 grader till + 4 grader för kylda varor och byt ut gasen i köttförpackningarna till koldioxid och kvävgas som i Norge, så håller köttet betydligt längre och matsvinnet minskar. Varför? För att bakterierna, både de som skämmer maten och de sjukdomsalstrande hålls på en låg nivå. Med annan gas håller sig köttet fräscht mycket länge och dessutom möras det under tiden. Det gör det inte med den gas som används i Sverige i dag. Vakuumpackat kött är bäst tycker jag, men ska man ändå använda gas, ta den norska.
Innan jag lägger näsan i vädret ska jag banne mig se till att förslagen genomförs. Hög tid!
I rapporten påpekas också att konsumenterna behöver bättre information för att inte slänga så mycket mat. Det har vi redan fixat med vår sajt www.slangintematen.se med över tusen unika besökare om dagen, men det kan förstås bli ännu bättre.