≡ Menu

Blir glad! Bra initiativ kring folkhälsan.

HälsaMen Heja på! Regeringen har tagit ett mycket efterlängtat initiativ. Gabriel Wikström, folkhälsoministern, har gett en rejäl summa pengar, 4 miljoner kronor för att Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten ska ta fram åtgärder för att förbättra folkhälsan kopplad till vad vi äter och hur vi rör på oss.

Bland annat så ska ojämlikheten i hälsa uppmärksammas. Den är enorm. Till exempel är det högre risk för att barnen blir överviktiga eller feta om de har lågutbildade föräldrar. Det såg vi när vi skrev vår rapport ”Barns vikt och matvanor”.  Då begärde vi bland annat att Sverige måste följa upp viktutvecklingen bland barn i riket, vilket inte är gjort sedan 2008.  Och nu finns det en särskild skrivning om detta. Jippee!

Det verkar till råga på allt att folkhälsoministern har lyssnat när vi har propagerat för Norge och Storbritanniens sätt att agera. Där kallar man samman alla inblandade aktörer när man ska lösa problem.  Allt från att minska matsvinnet eller saltet och sockret i maten till hur man ska få bukt med alla livsmedelsförpackningar som läggs på sophögarna. Sedan sätter man mål och stakar ut vägen. Alla får skriva på ett åtagande att hjälpa till att lösa frågan. Hur, det får varje aktör eller företag själv avgöra.  Regeringen hjälper till med pengar till forskning och utveckling om det behövs, de följer upp, utvärderar,  korrigerar och sätta nya mål och jobbar på för att få alla  med på banan.

Ett bra arbetssätt. Det vill vi se här också, och nu kanske vi får det!