≡ Menu

Filmerna blir sååå bra!

I höstas beställde vi tre små korta animerade filmer för lansering nu. Grunden var ett elevarbete på Forsbergs reklamskola om att inte slänga mat. Där tog matrester plats i en historia. Vi gillade uttrycket skarpt och ville arbeta vidare med figurerna på ett eller annat sätt.

Vi funderade nämligen på hur vi ska sprida budskapet vidare att det är dumt att slänga mat. Broschyrer har vi tagit fram  media skriver, forskning pågår men… sen då? Och hur når vi skolungdomar med konkreta tips?  Det blev film. Lätt att distribuera och sprida vidare genom YouTube, Facebook,  bloggar, websajter m m. Och lätt att skapa diskussion kring filmerna. Lärarhandledning kommer till hösten till exempel).

I går blev alla filmerna klara. I dag visar vi en trailer till första filmen. Och det blir sååå bra! Puh…

För har man ett stort, dyrt och ganska riksfyllt projekt på gång är det lätt att pendla mellan hopp och förtvivlan. Fast någon förtvivlan har jag aldrig känt, men viss oro, det måste  medges.

Filmerna är skruvade. Kommer De Handikappdes Riksförbund att kritisera oss för att en krigskadad citron sitter i rullstol och går i kristerapi? Eller någon för krigstemat? Eller PRO för att en film handlar om Maja Mejeri, ett mjölkglas som bor på äldreboende på Russingården, som alla vill slänga ut fast hon har mer att ge? Eller för förortsmiljöerna. Eller… Så kan jag hålla på. Åtminstone när jag är på mitt mest ältande humör.

Och säkert kommer en och annan ha kritiska synpunkter. Men det får vi tåla. Syftet är gott och filmerna är kul, tänkvärda och väldigt välgjorda.

  • Ett stort tack och en eloge till  Linda och Emelie, f d elever på Forsbergs skola och nu med reklambyrån Öström&Franzén.Vi har jobbat tajt ihop hela hösten och det har enbart varit ett nöje!
  • Tack utmärkta produktionsbolaget Hej Produktion!
  • Tack superrduktiga kollegorna projektledaren Anna Carlsson och  Adam Svensson, som har bland annat har gjort fin ny sajt www.slangintematen.se, där du kan se trailern till första till om Sivert Citrus, soldat i fruktplutonen. Hela filmen släpps släpps nästa onsdag, en vecka från idag. Och sen kommer två filmer till med fjorton dagars mellanrum och trailers dessemellan.
  • Och tack Konsumentföreningen Stockholm som vågade satsa.

Gå in på Släng inte maten och kolla på trailern.

Äldreboendet för matrester

Comments on this entry are closed.

  • Affi 14 januari 2011, 7:34

    Vi ser fram emot dem!

  • Minna 17 januari 2011, 22:02

    Kul med filmer! Tror att det kan vara en bra ingång hos den yngre generationen, som ni har tänkt. Mycket fokus på den slängda skolmaten, just nu, vilket är urbra med tanke på vilka ohyggliga mängder som går till spillo. Bra jobbat!