≡ Menu

Gallopperande magsjuka i Sverige

2,9 miljoner svenskar blir magsjuka varje år enligt en ny studie från Livsmedelsverket. Magsjuka definieras här med kräkningar och minst tre diarréer.  Blir förvånad. Det låter otroligt mycket. I Livsmedelsverkets undersökning från 2014 uppgav 16 procent att de varit magsjuka det senaste året. Det är 1,5 miljoner, ungefär hälften så många. Vad har hänt?

toalett2 700 personer i en kommun i Västra Götaland har fått redovisa hur mycket vatten de dricker per dag i ett år och rapportera in eventuell magsjukan via SMS. Låter som ett bra sätt att utföra studien på, bättre  än att försöka minnas om man varit magsjuk det senaste året.

Snittet på upplevd magsjuka var 0,73 gånger per år. Svårare magsjuka med kräkningar och minst tre diarréer var 0,39. Skalar man upp det till den vuxna befolkningen blir det 2,9 miljoner incidenter. Himmel. Själv kan jag inte komma ihåg att jag varit magsjuk sedan jag åt en olycklig tomat i Indien för länge sedan. Min man drabbades här om året efter han köpt ett glas saft av en gatuförsäljare i  Rangoon,och då får man ju skylla sig själv, men annars var det länge sedan.

Frågar jag runt i bekantskapskretsen så är det sällan någon har drabbats av häftiga kräkningar i Sverige, såvida det inte är vinterkräksjukan. Men den kanske är väldigt vanligt förekommande i dag. Så var det väl inte förr? Eller?

 

Comments on this entry are closed.

 • Maria 20 augusti 2016, 18:42

  Något helt annat, gick ej att skriva e-mail.

  Förslag till 17.10 eller …

  HOME
  PROJECT PRECIOUS TRASH – UPCOMING SOLO EXHIBITION 2016 AT NÄÄS KONSTHANTVERK, HV GALLERI AND FORM DESIGN CENTER
  Visa på http://www.johannatornqvist.com

  http://www.hv-textil.se/
  onsdag-lördag 12-16 t.o.m. 17.9

  Mvh Maria Piehl

  • Louise Konsumentkoll 21 augusti 2016, 16:08

   Maria: Tack! Såg Johanna på TV och kommer att fråga henne om hon möjligen vill visa sina kläder på vårt seminarium 17 oktober om ”Planetens hälsa”.