≡ Menu

500 000 magsjuka per år – inte hela världen…

En halv miljon personer om året drabbas av matförgiftning uppger Livsmedelsverket i dag. Det är inte kul för de drabbade, och handlar det t ex om salmonella, listeria eller campylobacter kan det gå riktigt illa. Men oftast handlar det om kräkningar och diarréer som går över på någon dag eller två.

500 000 personer om året, det innebär statistiskt att var och en av oss riskerar att bli magsjuk en gång vart tjugonde år.  Det är väl inte hela världen.

Jag tycker att det vittnar om en väldigt bra livsmedelshygien i allmänhet, i industrier, butiker och hemmen. Eller tänker jag fel? Vad tycker du?

Comments on this entry are closed.

 • Affi 08 april 2010, 11:43

  Jag tycker det verkar som om vi sköter oss riktigt bra med tvätt och annat för att slippa bli smittade.Om man ändå blir det någon gång så är det för friska inte hela världen. De som har nedsatt immunförsvar kanske inte har det så kul, men de vet säkert vad de bör tänka på för att hålla sig undan smittrycket.

 • Joakim Färdig 09 april 2010, 7:31

  Enligt ditt sätt att räkna är 397 (2008) döda i trafiken inte heller det hela värden eftersom ingen av oss rent statistiskt riskerar att dö i trafiken under vår livstid.

  I själva verket är det stor skandal att vi inte ska kunna lita på maten vi inhandlar i butik och på restaurang.

 • Louise Konsumentkoll 09 april 2010, 8:32

  Hej Joakim,
  Tänkte just när jag skrev inlägget att nu reagerar nog Joakim…!
  När jag frågar runt bland vänner och kolleger är det ytterst få som överhuvud taget kan komma ihåg att de varit magsjuka/matförgiftade mer än någon gång i sitt liv. Själv har jag varit magsjuk en gång när jag var sju år och hade ätit jordgubbglass och en enda gång i Indien, trots att reser mycket i Indien och Sydostasien och äter så gott som allt.
  Många kopplar sin matförgiftning när jag frågar till ” åt en halvöppnad mussla” eller annat skaldjur, mjukglass eller majonäs på någon flygplanstur.
  Däremot är många barn magsjuka någon eller några gånger om året, kräksjukan verkar florera på dagis.
  Jag står på mig om att jag tycker att matförgiftning inte verkar vara ett stort problem, förutom för dem som drabbas av riktigt elaka bakterie som samonella m fl.
  Du Joakim och andra hygienkonsulter verkar göra ett bra jobb tycker jag.

 • Joakim Färdig 09 april 2010, 8:49

  Tack, jo vi gör vad vi kan vi hygienkonsulter 🙂

  Att fråga runt bland vänner är inte för mig ett statistiskt hållbart material. Dessutom undrar jag hur du har gjort din uträkning då du kommit fram till var tjugonde år?

  Du anser att ”matförgiftning inte verkar vara ett stort problem, förutom för dem som drabbas av riktigt elaka bakterie”. Men nu är det som så att alla matförgiftningsbakterier är elaka. Även de bakterier som du verkar anse vara mildare matförgiftningsbakterier kan för den som drabbas innebära ett livslångt lidande i form av följdsjukdomar och i värsta fall död. Detta då gamla, barn och de med nedsatt immunförsvar drabbas hårdare.

 • Louise Konsumentkoll 09 april 2010, 9:33

  Självklart menar jag inte att det skulle vara ett statistiskt säkerställt material att fråga runt bland vänner och bekanta. Det begriper du väl. Men jag har funderat över detta med matförgiftning/magsjuka under många år och frågat runt lite då och då. Jag har knappt träffat någon som har blivit sjuk mer än någon gång under sitt liv och nästan ingen som blivit sjukare än att de blivit helt återställda efter någon dag. Pä nära håll har jag dock min bror blev ostronförgiftad och det var allvarligt med sjukhusbesök. Det startade dessutom en skaldjursallergi.
  Jag ska inte förringa allvaret för de som blir riktigt sjuka och speciellt inte för äldre och de med nedsatt immunförsvar som drabbas. Du har förstås rätt om det.

  Matte är inte min starkaste sida. Men om 500 000 drabbas per år, och vi är i väldigt runda slängar 10 miljoner människor i Sverige, så delar jag 10 miljoner med 500 000 fall per år. Då får man 20 år. Eller är jag helt ute och cyklar? Men om rätt ska vara rätt så är det enligt min enkla uträkning vart 18 år vi riskerar att drabbas., Vi är ju inte fler än drygt nio miljoner.

 • Joakim Färdig 09 april 2010, 9:48

  Hej!

  Jo, det förstås så förstod jag väl det.

  Har läst lite statistik och kan säga att man inte kan räkna så som du gjort då detta blir fler och alltså missvisande. Fast jag har läst för lite för att själv räkna ut en siffra jag kan stå för. Prata med en statistiker för det vore intressant med en siffra man vet stämmer.

  Trevlig Helg!

 • Joakim Färdig 16 juli 2010, 1:43

  Hej!

  Du ska ha kredd då jag hade fel och du rätt. Det finns en riskblogg och de lär vara experter på att räkna på sådant här och de har gett dig rätt: http://www.riskbloggen.se/?p=730 .

  Perfekt då vet jag nu att jag trygt kan använda siffran vart artonde år på mina utbildningar.

  Tack!