Snabba kolhydrater och mättat fett är inte bra för hälsan

av Louise Konsumentkoll den 31 maj 2010

Rubrik i SvD i dag: Kolhydrater kan ge hjärtinfarkt. Budskapet är:  byter du ut mättat fett m0t snabba kolhydrater- socker och vitt mjöl till exempel- så ökar risken för hjärtinfarkt.

Jag har hållit mig ifrån fettdebatten, den är för infekterad, och för att kunna säga något vettigt tycker bör jag följa den vetenskapliga litteraturen ordentligt, och det har jag inte prioriterat.

Men några reflektioner till artikeln och forskningen som presenteras. Här slår man fast att mättat fett inte är bra för hälsan och inte heller snabba kolhydrater, t ex socker och vitt mjöl. Det stämmer helt överens med Livsmedelsverkets kostråd sedan några år tillbaka, där man bland annat nu, tack och lov, förespråkar fullkornsprodukter och inte bröd rakt av som tidigare.

”Den som ersätter mättat fett med dåliga kolhydrater löper ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt” står det i artikeln. Så kan det säkert vara, men jag begriper inte riktigt hur personerna i studien agerar.  Mätatt fett finns i animaliska livsmedel. kött och mejeriprodukter. Drar de ner på  grädde, smör och bacon och ersätter det med limpsmörgås och läsk, typ? För det är väl inte så man brukar agera…grädde och bröd är ju inte riktigt utbytbart när man tar mat på tallriken. Eller?

Kanske är det så att personerna i studierna äter mycket snabba kolhydrater, går upp i vikt, motionerar inte och så får de hjärtproblem, Det är min teori.

Min rubrik ovan som kontenta av artikeln tycker jag ger bättre information till oss ofta förvirrade konsumenter.

För övrigt håller jag fullständigt med forskaren Marianne Uhre-Jakobsen att reglerna bör stramas upp så att det som marknadsförs som fullkorn verkligen innehåller gott om fullkorn och rätt sorts fullkorn, bland annat mycket hela korn.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: