≡ Menu

Plåtförpackningar vs pappersförpackningar

ekologiska bönor

källa: Annika Olsson, Lunds Tekniska Högskola och foto: Erik Andersson

Jag funderar över varför livsmedelsindustrin inte helt och hållet går över från konservburkar av plåt till att ha konserverad mat i pappersförpackningar. Kolla hur många fler lastbilar som behövs för att transportera bönor i runda burkar i stället för i fyrkantiga pappersförpackningar! Det måste finnas en förklaring. Ska luska reda på den. Jag återkommer!

Comments on this entry are closed.

 • Susanne 08 augusti 2011, 9:12

  Kommenterar aldrig här (förrän nu) men älskar allt du gör och skriver om. Heja dig!!

  • Louise Konsumentkoll 10 augusti 2011, 17:00

   Tack Susanne! Vad glad jag blir!

 • Affi 08 augusti 2011, 9:32

  Tittar man sedan i den andra änden, dvs när vi slänger förpackningen är det nog ännu värre, en pappersförpackning plattar du hyfsat lätt men en konservburk slänger i alla fall jag som den är.

  • Louise Konsumentkoll 09 augusti 2011, 8:44

   Affi: Javisst, du har helt rätt. Jag har semester nu, men när jag kommer tillbaka till kontoret ska det bli spännande att efterforska svaret. Säkert har det med pengar att göra.

 • Cathy 10 augusti 2011, 10:29

  Konservburken körs in i tryckkokare för sterilisering efter påfyllning. Jag har svårt att tänka mig att kartongen tål lika omild behandling, utan man måste hålla råvaran steril hela vägen från kokningen, något som borde bli dyrare.
  En annan förklaring kan vara att det är dyrt och komplicerat att byta ut en hel produktionslinje mot ett helt annat system, dessutom ett som inte har 200 års erfarenhet i ryggen.

 • Fredrik 10 augusti 2011, 14:26

  Cathy är delvis saken på spåret. Bönor och tomater i konservburk behåller framförallt färgen bättre. Även smaken påverkas negativt i tetra jmf med i burk, pga konserveringen. Jämför gärna färgen på tex en burk kidneybönor med en tetra. De i tetran kommer att ha mindre röd och glansig färg kvar och har fått en brunare och mattare färg. Men visst borde vi kunna offra detta i-lands problem för att rädda klimatet.

 • Louise Konsumentkoll 10 augusti 2011, 17:06

  Fredrik och Cathy: Tack för kunniga kommentarer! När jag tänker efter så stämmer det, bönorna ser inte lika fräscha ut i pappersförpackningen. När det gäller krossade tomater, som ofta finns i pappersförpackning, så kanske inte färgen blir så påtagligt mycket sämre…det är inget som jag har uppmärksammat i alla fall. Så där kanske det spelar mindre roll.
  Men vad tror ni? Kommer vi om tjugo år bara se konserver i tetra- eller kommer den gamla plåtburken att bestå?

 • Gunilla Arneström 14 augusti 2011, 19:06

  Plåtburken ,kan inte fortsätta att bestå!.Att färgen blir lite annorlunda,har jag aldrig tänkt på. I och för sig köper jag nästan aldrig på burk. På kunskapskanalen i våras berättade en forskare om transportforskning och visade liknande bilder som du. Det borde vara själv,klart att sluta med runda burkar ,där det finns alternativ. Jag väntar på din undersökning ,hur företagen motiverar.Varför säger företagen nej till minskande transportkostnader.Kan det vara så att de inte räknat?

 • David Hedin 17 juli 2015, 13:58

  Några år sent, men jag tycker så mycket om bloggen att det kan vara kul att leverera en uppdatering. Alla konserver utan lågt pH riskerar att infekteras med C. Bottulinum, en bakterie som producerar ett dödligt muskelparalyserande gift. Bakterien dör vid kokning vid runt 120 Celsius, varför tryckkokning är nödvändig för att kunna lagra mat i en syrefrimiljö såsom burk eller tetra.

  Karin Hellgren på Axfood skriver såhär:

  Tetran av papper har flera fördelar framför konservburken i metall: materialet till tetran är miljövänligare (kräver mindre energi) att framställa och återvinna, och är lättare och kan packas bättre i en kartong vilket ger mindre miljöbelastning vid transporter och är lättare att bära hem.
  Det har senaste åren uppmärksammats att ämnen som Bisfenol A ibland har används i beläggningen på insidan av metallburkar, och det är ytterligare ett skäl till att gå över till tetra.

  Det stämmer att man måste sterilisera hela förpackningen efter att den fyllts och förslutits, för att få en säker produkt med lång hållbarhet i rumstemperatur. För metallburkar görs det under högt tryck, och eftersom metallburken är helt tät får den en väldigt lång hållbarhet, ca 3 år. Men det finns en teknik för att värmebehandla även tetrapaketen på ett säkert sätt, vid mycket hög temperatur. Dock är en tetra inte riktigt lika tät som en metallburk , och kan lättare spricka lite vid om paketet får tex. stötskador. Så hållbarheten är inte riktigt lika lång för en tetra.

  Det finns nog olika förklaringar till att tetran ännu inte helt ersatt konservburken. En stor orsak är att det tar tid för tillverkare att ställa om. För en fabrik som vill byta från metallburkar till tetra, krävs det stora investeringar i nya maskiner. Sen finns det också en tradition bland oss konsumenter att vi vill ha vissa produkter i den burken man är van vid, och sådan omställning kräver att man bryter gamla vanor så att vi kan hitta bättre förpackningslösningar. Vissa livsmedel är det dessutom förpackningstekniskt omöjligt att packa i tetra, t ex hela tomater.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: