Skattepengar till grisbönder- aldrig i livet!

av Louise Konsumentkoll den 22 augusti 2011

SlaktsvinLäser just att jordbruksminstern och Sveriges grisbönder diskuterar att lösa problemen med dålig lönsamhet i grisnäringen med att staten ska ge ett stöd om en tusenlapp per sugga.  Aldrig i livet säger jag. Grisbönder behöver pengarna, det är inte tu tal om det. Men varför i hela friden ska vi skattebetalare stå för fiolerna? Varför kan inte livsmedelsbranschen ge svenska grisbönder skäligt betalt för köttet? Och vi konsumenter betala vad det kostar att föda upp grisar med hyfsad djuromsorg.

Här pratas att det i runda slängar behövs 40 kronor per slaktsvin för att få det att går runt, om jag förstår rätt. Det innebär om jag inte räknar fel ungefär 50 öre per kilo slaktad vikt som är 90 kilo. Låt säga en spänn mer per kilo till bönderna. Visst skulle väl vi konsumenter kunna betala det i slutändan? Eller?

Det är väl vi som äter griskött som ska betala vad det kostar, och inte skattebetalare i allmänhet. Vi lägger redan en himla massa miljarder på EUs jordbruksstöd. 

Importköttet slumpas bort av bland andra Danmark när de har överproduktion. Det pressar priserna även på svenskt kött. Men om det är brist???

Jag begriper ingenting. Var i ligger felet? Handeln säger att det är brist på svenskt griskött. Då brukar man ju betala för att få fram mer- inte sant? Någon?

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: