Dumma grisbönder

av Louise Konsumentkoll den 15 september 2010

Varför har svenska grisbönder och dess foderföretag sålt ut ett av de så kallade ”mervärden” som på ett positivt sätt skiljer svenskt griskött från andra länders, och som bland annat gör att svenska konsumenter i butik oftast väljer svenskt kött, trots högre pris? Det vill säga att inte utfodra svenska djur med genmodifierad soja, som man kom överens om för många år sedan, när debatten om GMO var som intensivast.

Jag begriper det inte.

I går försäkrade Citygross sina kunder, att köpte man deras färska svenska griskött så kunde man vara säker på att grisarna inte utfordrats med genmodifierad soja. Förr kunde man vara säker på att det gällde allt svenskt griskött, inte bara griskött från Citygross.

Med all respekt för pressad lönsamhet i grisproduktionen tycker jag att den minoritet svenska bönder som nu börjat ge sina grisar GMO-foder är riktigt dumma.

De säljer ut ett av flera skäl att välja svenskt  griskött när vi konsumenter står i köttdisken. Och de förstör för sina kolleger i en pressad ekonomi. För hur mycket mer kostar GMO-fri soja egentligen utslaget per kilo kött? Det ska jag ta reda på. Återkommer.

{ 10 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Tomas M september 15, 2010 kl. 13:39

Håller helt med. Hälsoriskerna, när man äter genmodifierade växter, är långt ifrån utredda. GMO-odlingar i Nordamerika har lett till ökad användning av bekämpningsmedel – när vi behöver mindre kemikalieanvändning och långsiktigt hållbara ekologiska lösningar i jordbruket och djuruppfödningen! GMO-grödor sprider sig, se på gmo-potatisen Amadea som kontaminerat andra odlingar i Norrbotten, och hotar den biologiska mångfalden.

Svara

Louise Konsumentkoll september 16, 2010 kl. 8:30

Jag tror att hälsoriskerna med de godkända GMO – grödorna är ordentligt utredda, så långt det går.
Själv är jag inte negativ till genteknik som sådan. Det beror på vad den används till och vilka konsekvenser det får.

Svara

Tomas M september 16, 2010 kl. 9:38

Förresten en viktig fråga, hur är det med grisköttet i COOP:s butiker? Är grisarna utfodrade med GMO-soja eller inte?

Svara

Louise Konsumentkoll september 16, 2010 kl. 21:22

Tomas: Jag skickar frågan vidare till Coop.

Svara

Louise Konsumentkoll september 17, 2010 kl. 9:36

Hej igen Tomas, Coop svarar att de har GMO-fritt foder som ett leverantörskrav.

Svara

Dum bonde september 16, 2010 kl. 20:28

Om man tar på sig en kostnad, i det här fallet GMO-fri soja, som man sedan inte kan få betalt för i nästa led så är man en dum grisbonde. Att konsumenten betalar mer för svensk griskött i butik märks ju tvyärr inte i bondens plånbok. Handeln är duktig på att ta sina marginaler. Vill man ha GMO-fri soja, så får man betala för det, som Citygross/Dalsjöfors nu gör.

Svara

Louise Konsumentkoll september 16, 2010 kl. 21:30

Dum bonde: Det ligger något i vad du säger. Varför avräkningspriset är så extremt lågt begriper jag inte. Jag ska försöka sätta mig in i det, och hoppas också att Konkurrensverkets utredning kan bringa klarhet.Om jag har förstått rätt så är det ofta brist på svenskt griskött, åtminstone vissa detaljer. Men det är nog inte bara handeln som korpar åt sig, slakten och charkindustrin gör också sina påslag. Och så har vi de osunda lockpriserna, som jag har skrivit om tidigare.

Svara

Affi september 17, 2010 kl. 9:03

Intressanta spörsmål det är inte lätt att veta vilket ben man ska stå på som producent men till syvende och sist styr företagets ekonomi mycket av de beslut som fattas.

Svara

Louise Konsumentkoll september 17, 2010 kl. 9:39

Affi: Om det är brist på griskött begriper jag inte varför grisbönderna inte kan förhandlar sig till bättre priser.

Svara

Affi september 18, 2010 kl. 14:32

Kan det vara en rädsla för att det kan uppfattas som dyrt? Eller kan de ha dåliga förhandlare? Eller är de inte duktiga på att föra ut budskapet om att deras kött har mått så mycket bättre under sin livstid?

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: