≡ Menu

Dubbelt så dyr ättika- vad är skillnaden?

– Det är lika bra att plantera dubbelt så mycket gurka som vi behöver säger Ulf. Det brukar  bara vara hälften av plantorna som klarar sig.

I år har alla klarat sig… Puh. Vi är nu inne på vårt tjugofemte kilo västeråsgurka och jag ägnar helgerna åt att lägga in gurkjävlarna. Gillar i och för sig att det doftar ättika och dill i hela huset men lite mycket blir det.

Och med stor gurkskörd följer att vi är storkonsumenter av ättika.

Kan någon förklara för mig varför en liter 12 % ättika av varumärket Eldorado kostar 8.90 och en liter 12 % Perstorp kostar 18:90? Är det någon skillnad i kvalitet? I råvara? Eller är bara skillnaden att det ena är ett känt varumärke och det andra ett lågprisvarumärke? Har försökt att leta på nätet men kan inte hitta någon information som gör mig klokare.

Ringde just till Perstorp. De vill återkomma med svar. Jag rapporterar.

Jag köper Eldorados. Det har gått bra hittills.

Rapport 13/9: Nu har jag fått svar av både Axfood/Eldorado och Perstorp. Det riktigt pinsamma är att det är inte Perstorp jag har jämfört pris med, de gör bara 24 % ättika, det är Winborgs. Jag har förvirrat mig. Nåväl. Winborgs har en snygg flaska i glas i stället för plast. Där har vi en av skillnaderna. Känt varumärke. Där har vi en annan. Ättika kan göras av trä, bokspån eller träkol, som bildar ättiksbakterier och när man häller alkohol av över dem så bildas ättiksyra. Eller så görs ättiksyran direkt av alkohol som oxideras så att ättiksyra bildas. Ättika kan också göras av restprodukter  från jordbruket. Hoppas jag har fattat allt detta rätt. Själva molekylerna är desamma oavsett vilken metod som används. Winborgs görs med trä som bas. Eldorados troligen med restprodukter från jordbruket som bas. Winborgs görs i Sverige, Eldorados i Holland. Se där några skillnader som bidrar till att den ena ättikan är dubbelt så dyr som den andra.

Jag fortsätter med Eldorado.

Comments on this entry are closed.

 • Pernilla 12 september 2013, 20:58

  Inlagd gurka är nog gott men jag har blivit helsåld på gurksås. Man skär gurkan i tärningar, saltar ur dem en smula och blandar sen med gräddfil, lite ättika, salt och peppar. Galet gott till det mesta. Västeråsgurka går minst lika bra som slanggurka.

 • Louise Konsumentkoll 13 september 2013, 5:30

  Pernilla: Tack för superbra tips!

 • Affi 13 september 2013, 9:50

  Du fortsätter med Eldoroado och gynnar Holland….

  • Jonas 12 november 2017, 15:51

   Märklig kommentar Affi!

 • Linda 13 september 2013, 11:06

  Hoppas du även har odlat krondill då, den är ju allra dyrast av det som krävs till inläggningar. En ynklig liten kvist kostar ca 15 kr i min Coopbutik. Hutlöst! Den lilla kvisten räcker ju inte till något alls.

  • Louise Konsumentkoll 16 september 2013, 8:04

   Linda: Håller med, svindyr!

 • Sinnie Svensson 28 juli 2019, 13:54

  Vart har gradantalet på ättiksflaskorna tagit vägen?
  Hur förvandla deciliter kontra grader. Tacksam för råd.

  • Adam 20 augusti 2019, 11:09

   Tack för din kommentar. Den här sidan uppdateras tyvärr inte längre och därför har vi inte resurser att besvara nya kommentarer. Med Vänliga Hälsningar, Konsumentföreningen Stockholm