Faktafel om flaskvattnet, Aftonbladet!

av Louise Konsumentkoll den 03 mars 2016

Läser Ronnie Sandahls krönika i Aftonbladet om vatten på flaska ”Tidernas blåsning och vi bara sväljer”.  Uppenbarligen mycket uppmärksammad med snart 40 000 delningar på Facebook.

Håller med i sak, att det är märkligt att vi köper dyrt buteljerat vatten som har så bra vatten direkt ur kranen på de flesta ställen i Sverige. Men verkligen inte överallt.

VattenBlir dock förvånad över Ronnies slarviga journalistik med grova faktafel. Fakta som är så enkla att kolla innan man skriver en krönika. Några exempel ur texten

Alla köper vatten. Allra helst ”bordsvatten”. Icke kolsyrat”. Nej Ronnie det gör vi faktiskt inte.  Det icke kolsyrade vattnet, så kallat ”stilla vatten” utgör bara åtta procent av det vi köper. Resten är kolsyrat, nästan 60 procent är smaksatt vatten, resten naturellt. Enkelt att kolla. Själv hämtade jag diagrammet från Sveriges Bryggeriers statistik.

Bordsvatten — Även kallat kranvatten”. Nix Ronnie. Det mesta som säljs är mineralvatten från berggrunden. Källorna kan förstås också betjäna lokalsamhället med kranvatten. Det sker på några håll. Har dålig kolla på vattnet som kommer från Norge och Danmark men läser till exempel om Imsdal, att det kommer från ”Imsdal-källan nära foten av Rondane, ett fjällmassiv öster om Gudbrandsdalen.”

”Kranvattnet  — Fyra miljarder år gammalt, har druckits av både dinosaurier och neandertalare”. Nej nu får du ge dig Ronnie! Stockholmarnas kranvatten kommer från Mälaren och Göteborgarnas från Göta Älv. Och för övrigt är väl allt vatten urgammalt.

Nu är det här ett ämne jag kan, därför upptäckte jag faktafadäserna. Tänk så mycket jag läser där jag inte kan ämnet, slår det mig. Huvva om all journalistik är lika slapp.

Nåväl. Vi har gjort många rapporter där vi granskat flaskvattnet, bland annat dess miljöpåverkan. Vi har ställt frågan ”Vatten på flaska – en onödig lyx? När vi kom ut med vår andra rapport 2007 blev det enorm debatt om flaskvattnet, försäljningen rasade, men är nu sakta på väg upp igen. Då drack vi 29 liter buteljerat vatten per person, det minskade som lägst till  22 liter 2009. Nu dricker vi cirka 25 liter.

Kanske dags för en ny rapport!

Se Ronnie Sandahls svar i kommentaren.

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: