≡ Menu

Faktafel om flaskvattnet, Aftonbladet!

Läser Ronnie Sandahls krönika i Aftonbladet om vatten på flaska ”Tidernas blåsning och vi bara sväljer”.  Uppenbarligen mycket uppmärksammad med snart 40 000 delningar på Facebook.

Håller med i sak, att det är märkligt att vi köper dyrt buteljerat vatten som har så bra vatten direkt ur kranen på de flesta ställen i Sverige. Men verkligen inte överallt.

VattenBlir dock förvånad över Ronnies slarviga journalistik med grova faktafel. Fakta som är så enkla att kolla innan man skriver en krönika. Några exempel ur texten

Alla köper vatten. Allra helst ”bordsvatten”. Icke kolsyrat”. Nej Ronnie det gör vi faktiskt inte.  Det icke kolsyrade vattnet, så kallat ”stilla vatten” utgör bara åtta procent av det vi köper. Resten är kolsyrat, nästan 60 procent är smaksatt vatten, resten naturellt. Enkelt att kolla. Själv hämtade jag diagrammet från Sveriges Bryggeriers statistik.

Bordsvatten — Även kallat kranvatten”. Nix Ronnie. Det mesta som säljs är mineralvatten från berggrunden. Källorna kan förstås också betjäna lokalsamhället med kranvatten. Det sker på några håll. Har dålig kolla på vattnet som kommer från Norge och Danmark men läser till exempel om Imsdal, att det kommer från ”Imsdal-källan nära foten av Rondane, ett fjällmassiv öster om Gudbrandsdalen.”

”Kranvattnet  — Fyra miljarder år gammalt, har druckits av både dinosaurier och neandertalare”. Nej nu får du ge dig Ronnie! Stockholmarnas kranvatten kommer från Mälaren och Göteborgarnas från Göta Älv. Och för övrigt är väl allt vatten urgammalt.

Nu är det här ett ämne jag kan, därför upptäckte jag faktafadäserna. Tänk så mycket jag läser där jag inte kan ämnet, slår det mig. Huvva om all journalistik är lika slapp.

Nåväl. Vi har gjort många rapporter där vi granskat flaskvattnet, bland annat dess miljöpåverkan. Vi har ställt frågan ”Vatten på flaska – en onödig lyx? När vi kom ut med vår andra rapport 2007 blev det enorm debatt om flaskvattnet, försäljningen rasade, men är nu sakta på väg upp igen. Då drack vi 29 liter buteljerat vatten per person, det minskade som lägst till  22 liter 2009. Nu dricker vi cirka 25 liter.

Kanske dags för en ny rapport!

Se Ronnie Sandahls svar i kommentaren.

 

Comments on this entry are closed.

 • Louise Konsumentkoll 03 mars 2016, 14:42

  Skickade inlägget till Ronnie Sandahl på Aftonbladet för kännedom. Så här svarar han:
  Hej!

  Jag föreslår att du läser texten igen.
  Som du kanske noterar då inleds texten med en situation, själva startskottet till varför jag skrev texten: en kassakö.
  Att ”alla” köper bordsvatten var en beskrivning av alla i den kassakön. Alltså inte ”alla” som i ”hela mänskligheten” eller ”hela Sverige”. Alla som i ”alla i kön”. Det är i mina ögon rätt tydligt. Och så tycks alla utom du ha förstått orden eftersom ingen annan – trots hundratals mejl – reagerat likadant på formuleringen.
  Därefter beskriver jag ämnet i ett större perspektiv, nationellt och internationellt, med hur flaskvatten-fabrikörer skapat en helt ny bransch. Siffrorna du refererar till har jag förstås koll på. Tycker inte de motsätter kolumnen på något sätt.

  Ha en trevlig dag.

  Vänligen,
  Ronnie

 • Louise Konsumentkoll 03 mars 2016, 15:19

  Läste kanske ”fel” för jag har svårt att tro att ”alla” i en Hemköpskö köper icke kolsyrat vatten, när jag vet att det utgör så lite som åtta procent av all försäljning.

  Bad en kollega som inte är så inne på flaskvatten som jag att läsa. Han tolkade texten precis på samma sätt som jag. Jag undrar om vi verkligen är unikum.

  Här är för övrigt två artiklar på samma tema som jag just hittade.

  http://www.va.se/nyheter/2016/02/15/arhundradets-marknadsforingstrick-ska-radda-coca-cola-och-pepsi/

  http://theweek.com/articles/447517/bottled-water-marketing-trick-century

 • Eva-Maria Bengtson 04 mars 2016, 15:49

  Heja Louise, som har torrt på fötterna!

 • Cathy 04 mars 2016, 21:41

  ”Och för övrigt är väl allt vatten urgammalt.”
  Faktiskt inte, det omsätts i allt levande. Svårt att beräkna hur fort, men en som försökt kom fram till en ”halveringstid” på c:a 2,5 miljoner år. Så neanderthalarna drack till största delen samma vatten som vi, men dinosaurierna gjorde det inte.

  Faktoider.nu har mer information: http://www.faktoider.nu/vatten.html

 • Louise Konsumentkoll 05 mars 2016, 12:53

  Cathy: Tusen tack för mycket intressant information!

 • Ingela Johnzon 12 mars 2017, 8:33

  Väldigt givande att få ta del av alla era fakta. Tusen tack!
  Men jag gillar din artikel ändå Ronnie, det är en bra ögonöppnare som vi behöver lite till mans. Tack!/Ingela