≡ Menu

Giftiga bananer?

bananer-ikon-clipart_432818I dag skriver SvD om ”fruktkorgens värstingar”, frukt som innehåller rester av kemiska bekämpningsmedel. Bland annat finns bananer med på en teckning i tidningen.

Efter Testfaktas larm om gift i bananernas fruktkött som fick stor uppmärksamhet i somras, har jag grävt vidare i frågan. Blev nämligen förvånad att just bananer pekas ut som särdeles giftiga i de många artiklar och inlägg som följde på Testfaktas artikel.

En blogg av Axfoods Åsa Domeij satte mig på spåren. Nämligen att Testfakta aldrig har kollat hur mycket gift det är i själva fruktköttet. Testfakta gjorde som standarden föreskriver när man ska testa bekämpningmedel i bananer. Hela bananen mals ner med skal, fruktkött och allt och därefter testar man sörjan för gifter och ser vad man hittar.

Att bananskal kan innehålla rester av bekämpningsmedel är allmänt känt. Men hur mycket innehåller själva fruktköttet? Livsmedelsverket visste inte, där testar de också skal + bananer.

Tur är att Banankompaniet, Coop och säkert fler företag som säljer bananer testar för resthalter i fruktköttet. Jag fick tillgång till analyser och det är precis som Åsa skriver i sin blogg, mycket låga rester av gifter i bananers fruktkött. Oftast långt under 0,1 tusendels gram per kilo fruktkött.

Jag vill på intet sätt förringa frågan om bekämpningsmedelsrester i frukt och grönsaker. Men återigen, rätt ska vara rätt. Bananer är ingen värsting när det gäller giftrester, varken med eller utan skal.

Det finns ändå alla skäl att välja ekologiska bananer som inte sprutas, inte minst med tanke på bananodlarnas arbetsmiljö, precis som både Åsa Domeij framför i sin blogg och Henrik Ennart skriver i dagens SvD.

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 02 maj 2014, 6:34

  Det är klart att man ska kolla giftmängden utifrån det man äter, och bananskal är inte gott, så det kan man lämna därhän för att få en mer rättvis bedömning. Gör man likadant med citrusfrukter exempelvis?

  • Louise Konsumentkoll 02 maj 2014, 14:39

   Affi: Jag vet faktiskt inte, men skulle tro det. Ska ta reda på vid tillfälle.

 • Jonas 21 oktober 2014, 17:37

  Det har gjorts studier på detta och, till skillnad från vad man tidigare trott, så finns gifterna äveni fruktköttet.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: