≡ Menu

Grillat kött eller livsmedelstillsatser -vad är värst?

Min son Christian i grilltagenRåd och Röns utmärkta artikel om färdigmarinerat kött – hög salthalt, hög vattenhalt, hög halt av tillsatser- får mig att fundera över hur vi väger den ena hälsorisken mot den andra.

Mycket salt är inte bra, det kan förorsaka högt blodtryck och annat elände,  och livsmedelstillsatser oroar sig många för. Fast lägger man mat med mycket salt och tillsater i ena vågskålen och det faktum att vi grillar maten i den andra vågskålen och försöker väga den ena hälsorisken mot den andra…. så väger det väldigt ojämt, minst sagt.

Det finns mycket som tyder på att grillad mat, speciellt om den har den goda lite hårdgrillade ytan med så kallade stekytemutagener, ökar risken för cancer. Bryr vi oss om detta? Nej. Inte ett dugg. Inte ens media gillar att larma om detta, för det är inget kul att skriva om.

Tvärt om – den ena kokboken och tidningsbilagan efter den andra är proppfull av grilltips i dessa tider. För vi är många, övervägande majoriteten av svenska folket vågar jag påstå, som älskar grillad mat.

Samma människor som med emfas kan förfasa och oroa sig över förtjockningsmedel och antioxidationsmedel –  utvärderade och tillåtna livsmedelstillsater – kan gladeligen proppa i sig grillat kött som med stor sannolikhet är riktigt ohälsosamt.

Sådana är vi människor. Vi väger risk mot nytta. Och när det gäller grillad mat så väger nyttan tyngst. Den upplevda nyttan är att det är så himla gott och trevligt att grilla.

Vi tar helt enkelt risken att drabbas av framtida ohälsa.  Helt okej och väldigt mänskligt tycker jag.

Och ett faktum till: äter vi grillat bestämmer vi själva vad vi får i oss. Tillsatserna får vi i oss med maten vare sig vi vill eller inte.  Sådant spelar också roll.

Glad sommar!

Comments on this entry are closed.

  • Affi 29 juni 2010, 7:39

    Precis så är det, förmodligen kommer de gamla generna till stenåldern fram och gör sig påminda när vi känner doften och smaken från grillat, oavsett vad det är! Trevlig sommar!

  • Minna 04 juli 2010, 22:11

    Så sant, så sant. Det man inte vill veta, mår man inte dåligt av, eller? Vi oroar oss för allt som medierna smäller upp på löpet. Det som inte skrivs om kan väl inte vara så farligt heller?, verkar vara en vanlig inställning. Fram för mer nyanserad upplysning till folket!