≡ Menu

Klagande chipsfabrikörer i UK

Bild1I Storbrittanien, som sedan 2003 har arbetat med att minska saltmängden i maten, börjar nu chipstillverkare att protestera. Nu har vi gjort stora investeringar och kunnat sänka salthalten i våra chips med 20 procent, och vad får vi för det? klagar Jonathan Bye, chef för chipstillverkaren Seabrook. Han tycker inte att chipstillverkarnas jobb har fått tillräcklig credd i massmedia. Dessutom finns det chipstillverkare som inte gör ett dugg för att sänka salthalten och på så sätt gynnas konkurrensmässigt både pris och smakmässigt.

Hur långt har då Seabrooks kommit med sin saltreducering i jämförelse med Sverige, undrar jag nyfiket och går till vår utmärkta lista med 300 livsmedels innehåll av salt. Estrella, OLW och kedjornas egna varumärken hävdar sig redan i dag. Seabrooks ligger på 1,4 – 1,7 gram salt / 100 gram beroende på sort. I Sverige ligger chipsen på 1-1,5 gram salt, oräknat de flesta grillchips som ligger på 1,8 – 2 gram salt. Här har saltreducering skett, säkert går det att göra mer.

Nu utgör väl inte chipsen den värsta saltbomen i blodomloppet för de flesta människor i Sverige.

Är saltinnehållet i chips något att bry sig om för oss svenskar? Många bäckar små förstås, men ingen är väl okunnig om att chips innehåller mycket salt och inte tillhör det nyttigaste vi väljer att stoppa i oss.

Nej, värre är det då med helt vanlig mat som vi äter mycket av, som påläggsskinka, köttbullar, falukorv, pannkakor, färdigrätter, frukostflingor, och annat där salthalten kan vara dubbelt så hög i den ena produkten som den andra och en portion kan innehålla mer än vad vi maximalt bör få i oss av salt under en hel dag. Eller hur?

Vill du veta mer om saltinnehållet i vår mat och kopplingen till vår hälsa? Läs här.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 20 september 2013, 8:53

    Eller hur, visst är det det dolda saltet vi behöver jobba med!