≡ Menu

Lifebutikerna kommer undan, trots vilseledande marknadsföring

Vad var det jag sa om Lifebutikerna? Lagstiftningen är usel  när det gäller att stoppa vilseledande  och oredlig marknadsföring.

I går meddelade Konsumentverket att de lämnar Lifebutikernas enorma och helt oseriösa annonskampanj helt utan åtgärd. Life hade ju dragit tillbaka sin oredliga annonskampanj.

Fel, fel, fel, Konsumentverket. Life körde på som attan och fick ut hela sitt budskap på annonstavlor, i tidningar, i busskurer. Överallt i hela Stockholm kunde man se deras bedrövliga budskap, typ ”eftersom den vanliga maten inte innehåller någon näring – ät bara ekologiska livsmedel eller köp kosttillskott ( i Lifebutikerna…)”

När Livsmedelsverkets anmälan om vilseledning kom så skylde Life på reklambyrån, att de inte visste bättre, om jag förstår rätt .

Sååå himla pinsamt av en stor detaljhandelskedja.

Konsumentverket har för få medel till buds för att kunna slå till på direkten när en anmälan om vilseledande marknadsföring eller olagliga hälsopåståenden kommer in. Konsumentverket skriver till företaget, och medan företaget i fråga grunnar på vad de ska anföra till sitt försvar så fortsätter de att köra ut sin reklam. Reklam som de ofta vet går över gränsen för vad som räknas som anständigt, redligt och god affärssed.

Konsumentverket måste ges muskler att agera mycket snabbare. Nu kostar det inte företaget ett dugg att göra fel. Dåligt! På liknande sätt har Sova sängvaruhus använt vilseledande reklamkampanj om pengarna tillbaka om det regnar på midsommarafton. Samma kampanj tre gånger! Erbjudandet gäller bara om det regnar mer än 5mm mellan kl 13-15 i Malmö.

Lifebutikernas kampanj har resulterat i en liten bloggserie, nedan hittar du tidigare inlägg.

Lifebutikernas reklam vilseledande säger konsumentombudsmannen

Lifes källor har band till livsmedelsbranschen

Livsmedelsverket anmäler Lifebutikernas annonser

Snuvad av Life del? 2

Snuvad av Lifebutikerna?

Behöver vi ta vitamintillskott?

Comments on this entry are closed.

  • Affi 30 juni 2010, 15:59

    Det är tråkigt när inte lagstiftningen är det verktyg man skulle behöva.

  • Minna 04 juli 2010, 22:17

    De tycks gå på devisen: ”All reklam är bra reklam!”. De fick ut sitt budskap och sålde säkert mängder med vitamintillskott. Uppdrag slutfört. Etik och försäljning går oftast inte så bra ihop, tyvärr.