≡ Menu

Kläder till pant – så bra!

Heja Karin M Ekström, professor vid Högskolan i Borås som ska studera hur man kan få folk att lämna kläder till återanvändning och återvinning. I dag tas bara ca femton procent om hand av de 300 000 ton textil som varje år importeras till Sverige. Det finns inget producentansvar för textil, dvs att tillverkarna eller säljarna har ansvar för att varorna samlas ihop och återvinns, som det finns för så gott som allt annat vi köper. Det är märkligt. Än märkligare är det eftersom textil och kläder är bland det mest miljöbelastande som finns.

Vi deltar gärna i Karins projektgrupp. Coop säljer kläder och även RnB där vi är delägare, med bland annat Polaren och Pyret och Sisters och Brothers. Så vi har stort intresse av att kläderna tas om hand på ett vettigt sätt.

Själv försöker tänka efter när habegäret sätter in, som det gör titt som tätt, och fundera om jag inte redan har en proppfull garderob. Den klädplagget som inte köps är den mest miljövänliga.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 02 juli 2010, 10:19

  Bra, på lager 157 en outlet mellan Jönköping och Borås, har man en avdelning där man kan lämna igen och köpa annat. Man får någon ”kupong” som man kan använda vid inköp.
  Jag motiverar alltid mina klädinköp med att de som behöver får de gamla som blir över och dem lämnar jag till Gnosjö-hjälper, Erikshjälpen o. dyl.

 • Pernilla 02 juli 2010, 19:52

  Det vore bra om man kunde få folk att sluta slänga användbara saker (inte bara kläder!). Jag tycker det är jobbigt att se hur alla bara slänger saker på återvinningsstationen så dit åker jag helst inte. Det finns olika säljsajter, bortskänkes.se och såklart alla hjälporganisationer som gärna tar emot. Om man nu inte vill ha grejerna, är det väl lättare att lägga ut dem på bortskänkes.se så kommer någon annan förhoppningsvis och hämtar dem. Då slipper man tom bära och köra dem själv, och de kommer till nytta.

  Vad gäller kläder så köper jag det mesta till mig och barnen begagnat. Äldsta barnet sliter tyvärr ganska hårt på kläderna så allt kan inte ärvas men det som är i tillräckligt bra skick säljer jag om jag orkar eller lämnar till Läkarmissionen här i Vällingby. En hel del av mina klädinköp är okynnesköp, men det är ju begagnat och eftersom jag ”lämnar tillbaka dem” efteråt om det är möjligt så tycker jag inte att det gör så mycket.

 • Gunilla Arneström 04 juli 2010, 18:16

  Ja,bra med återbruk i allt. Men jag blir så trött på all reklam. Tag 3 betala för 2,det bygger på att köpa fler klädplagg ,som man inte behöver ! Jag är också skeptisk till att klädesplagg där prislappen är under 100:-. Inget kan vara schyst i det sammanhanget. Jag tycker det är självklart att skänka bort eller lämna till insamlingar som gör nytta i världen. Återvinningscentraler ja visst är det hemskt med alla slänga prylar,borde finnas en del där man kan lämna bra grejor och någon kan detta eller insamlingsaffär hämtar. Det borde finns mer lösningar runt återvinning

  • Louise Konsumentkoll 04 juli 2010, 19:39

   Håller med!

 • Marianne Andersson 08 juli 2010, 21:16
 • Hjärtrud 08 juli 2010, 21:32

  Det kändes bra då jag lämnade kläder och saker i veckan, dels för att någon annan kan glädjas över det jag tröttnat på samtidigt som jag stöder en organisation som hjälper andra. Så alla goda ting är tre, min garderob är städad, kläder och prylar återbrukas och vinsten går till välgörenhet.

  Patagonia är ett företag som redan har en metod för att ta hand om sina kunders plagg. Läs mer här: http://www.patagonia.com/web/eu/patagonia.go?assetid=9156

  Nog lämnar även 100 kr plagg fotspår, många djupare än vad Patagonias kläder gör. Kika på denna länk och se vilka fotspår Patagonia lämnar när de tillverkar kläder: http://www.patagonia.com/web/eu/footprint/index.jsp/#nav_option=DiggingDeeper_Video_3