≡ Menu

Bra djurvälfärd kostar pengar

I dag tar jag färjan till Visby, Almedalen.

På tisdag morgon är jag moderator för Djurskyddet Sveriges frukostseminarium  ”Ett anständigt liv- om hur djuretik och djuromsorg kan vara en konkurrensfördel”

Kan vi köpa oss en bra djuromsorg. Ja, det kan vi.

Men just nu köper vi oss en eländig djuromsorg med Coops och alla andra detaljhandelskedjkors benägna bistånd.

Utan att veta helt säkert men ändå… Jag vågar påstå att Sverige har bland de absolut lägsta köttpriserna i  butikerna i västeuropa, men trots detta den bästa djurvälfärden. Vilket inte behöver betyda att den är jättebra överallt, men dock.

Varje vecka reas bra kött ut i livsmedelshandelns veckoblad som dimper ner i våra brevlådor. Ingen tjänar pengar på det prissänkta köttet, tvärt om, handlarna och leverantörerna skjuter ofta till pengar för att locka oss till butikerna. Priset på köttet har inget att göra med hur mycket det kostar att få fram en fläskkotlett, eller en kycklingfilé. Det finns bara till som indragare i butiken, och väl där få oss att handla andra varor där marginalerna är stora.

Vi konsumenter lär oss att kött inte behöver kosta så mycket och svarar med att köpa väldigt mycket mindre så snart köttet säljs till ordinarie pris.

Det här innebär att lantbrukarna, som är först i värdekedjan, inte tjänar pengar, de får inte tillräckligt betalt för sina djur. Sedan flera år är det grisproducenterna  som ligger värst till lönsamhetsmässigt. Där är det bara de med lägst omkostnader, det vill säga de som har gamla uttjänta stallar, som får någon timpeng att tala om.

Grisar har det oftast inte bra i gamla uttjänta stallar. Luften är oftast dålig, inredningen är inte den bästa för djuren.

Dålig betalning till bönder ger dålig djuromsorg. Skälig betalning till djurbönder borgar för bättre djuromsorg.

Jag kan faktiskt inte påminna mig att lockpris på kött är satt så i system i några andra länder än Sverige. Och att priset på kött generellt är så lågt. Därför äter vi svenskar mer kött än någonsin.

Det blir inte lätt, men jag kommer att försöka förmå livsmedelskedjorna – hur det nu ska gå till – att sluta att locka in kunder i butikerna med lågt pris på kött. Önska mig lycka till, för djurens skull.

Slaktsvin

Comments on this entry are closed.

 • Affi 05 juli 2010, 14:09

  Härligt Louise, bra rutet. Håller med dig i allt nästan det vet du. Läste om dig i Land, bra!

 • Marianne Andersson 05 juli 2010, 14:52

  Stort lycka till för djurens skull och hoppas det kommer mycket folk till er på Gotlands museum.
  Trevlig sommar!

 • Tomas M 07 juli 2010, 21:37

  Det är många som tycker som du att god djuromsorg måste få kosta! Nätverket eller tankesmedjan ”Dyrare mat, NU!” (som också finns i Almedalen) har på kort tid fått nästan 6000 fans på facebook. Det lätt provokativa namnet vill uppmärksamma att ensidigt fokus på låga matpriser i längden betyder försämring av matkvalitet och djuromsorg.
  Själv köper jag mest Krav-märkt mat efter säsong.

 • Sylvia Persson 17 juli 2010, 9:43

  Jag uppskattar att du tar upp dilemmat på dagordningen. Folket behöver få upp ögonen för detta!!

  Känner också att det är vikitgt att framhålla att det finns alternativ på hyllorna även om de kan vara svåra att hitta. Själv väljer jag ekologiskt kött så länge det är svenskt. Tyvärr blandas det ofta ut i charkprodukterna för att det inte räcker till men då vill jag inte ha längre. Det är skillnad på eko också! Då köper jag konventionellt svenskt kött. OCH jag låter butikspersonalen veta vad jag saknar varje gång!

  Scan-märket och den röda Arlakossan är mina favoritmärkningar i kombination med eko-märkningarna. De hjälper mig mycket i de vardagliga valrundorna.