C-vitaminbrus – vi slänger pengar i toaletterna!

av Louise Konsumentkoll den 17 juli 2012

  • Vitamin C bidrar till att minska trötthet och utmattning
  •  Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ  stress
  •  Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens normala funktion
  • Vitamin C bidrar till  nervsystemets normala funktion
  • Vitamin C bidrar till normal psykologisk funktion.

Hjälp! tänker väl många människor, här gäller det att sätta i sig mycket C-vitamin så att kroppen mår bra och inte nervsystemet och psyket brakar ihop.

Risken med många av de godkända näringspåståenden när det gäller marknadsföring av livsmedel och kosttillskott som nu tillåts genom EU-lagstiftning, är att vi kommer att tro att vi behöver extra allt. Totalt 15 olika påståenden om C-vitaminets förträfflighet är nu godkända.

Givetvis är det korrekt att vitamin C-vitamin har viktiga effekter i kroppen, men är påståendena ovan relevanta som text på en vitaminburk eller en yoghurt med tillsatta vitaminer? Nej anser jag.

Behöver vi mer C-vitamin än vad vi normalt får i oss genom maten? Nej.

70 – 90 milligram per dag är allt som behövs.  Det får vi i oss med råge om vi äter normalt. C-vitaminbrist är sällsynt- då och då drabbar det alkoholister- och skörbjugg tror jag inte har siktats sedan apelsinerna gjorde sitt intåg i Sverige i början av förra seklet.

Men är inte stora doser C-vitamin bra att om man är förkyld? Nej.

Men om man håller på att bli förkyld då? Nja kanske, kanske kan extra C-vitamin förkorta förkylningen med någon halv dag, men här är inte vetenskapen överens.

Men är det då någon fara med att ta extra C-vitamin? Nej troligen inte, även om det finns vissa indikationer på att höga tillskott av C-vitamin kan öka risken för grå starr och njursten.

Man slänger helt enkelt pengarna i sjön, eller snarare i toaletten, om man köper extra C-vitamin eftersom man kissar ut det mesta av överskottet. Och det handlar om stora belopp vi handlar C-vitaminrör för, de som säljs i parti och minut i butiker, på apotek och bensinstationer. De innehåller över 10 gånger den rekommenderade dagsdosen, 1 gram per tablett.

I morgon återkommer jag med hur mycket pengar vi kissar ut årligen!

PS 5/2 2013: Nu är det belagt att för mycket C-vitamin ökar risken för njursten.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: