≡ Menu

C-vitaminbrus – vi slänger pengar i toaletterna!

 • Vitamin C bidrar till att minska trötthet och utmattning
 •  Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ  stress
 •  Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens normala funktion
 • Vitamin C bidrar till  nervsystemets normala funktion
 • Vitamin C bidrar till normal psykologisk funktion.

Hjälp! tänker väl många människor, här gäller det att sätta i sig mycket C-vitamin så att kroppen mår bra och inte nervsystemet och psyket brakar ihop.

Risken med många av de godkända näringspåståenden när det gäller marknadsföring av livsmedel och kosttillskott som nu tillåts genom EU-lagstiftning, är att vi kommer att tro att vi behöver extra allt. Totalt 15 olika påståenden om C-vitaminets förträfflighet är nu godkända.

Givetvis är det korrekt att vitamin C-vitamin har viktiga effekter i kroppen, men är påståendena ovan relevanta som text på en vitaminburk eller en yoghurt med tillsatta vitaminer? Nej anser jag.

Behöver vi mer C-vitamin än vad vi normalt får i oss genom maten? Nej.

70 – 90 milligram per dag är allt som behövs.  Det får vi i oss med råge om vi äter normalt. C-vitaminbrist är sällsynt- då och då drabbar det alkoholister- och skörbjugg tror jag inte har siktats sedan apelsinerna gjorde sitt intåg i Sverige i början av förra seklet.

Men är inte stora doser C-vitamin bra att om man är förkyld? Nej.

Men om man håller på att bli förkyld då? Nja kanske, kanske kan extra C-vitamin förkorta förkylningen med någon halv dag, men här är inte vetenskapen överens.

Men är det då någon fara med att ta extra C-vitamin? Nej troligen inte, även om det finns vissa indikationer på att höga tillskott av C-vitamin kan öka risken för grå starr och njursten.

Man slänger helt enkelt pengarna i sjön, eller snarare i toaletten, om man köper extra C-vitamin eftersom man kissar ut det mesta av överskottet. Och det handlar om stora belopp vi handlar C-vitaminrör för, de som säljs i parti och minut i butiker, på apotek och bensinstationer. De innehåller över 10 gånger den rekommenderade dagsdosen, 1 gram per tablett.

I morgon återkommer jag med hur mycket pengar vi kissar ut årligen!

PS 5/2 2013: Nu är det belagt att för mycket C-vitamin ökar risken för njursten.

Comments on this entry are closed.

 • Affi 17 juli 2012, 11:44

  Precis vad jag alltid har hävdat! Ät lite frukt och grönt så reder sig de flesta vitaminerna! Ser med spänning fram emot hur mycket pengar jag har sparat genom att inte äta C-vitamin vid sidan om! Sparade pengar gläder alltid en smålänning även om de är fiktiva!

 • Christina 18 juli 2012, 12:05

  Heja Louise! Man kan verkligen fråga sig om alla tillåtna påståenden är relevanta för konsumenterna.

 • Kristian 25 juli 2012, 12:08

  Det är väl ändå att det är bra att man börjat reglera upp vad som får stå på olika livsmedel, även om det blivit smått byråkratiskt? När man tog fram de här fraserna har man verkligen vägt orden på guldvåg, man får inte lova för mycket och inte för lite, och det får inte gå att tolka för fritt. Resultatet blir aningen torrt, men det är ändå uppstyrt.

  Man måste komma ihåg att märkningen på kosttillskotten omfattas av flera andra regler som finns till för att undvika att man får intrycket av att man brakar ihop utan brustabletter. Frasen ”får ej användas för att ersätta en varierad kost” är ett exempel på detta. Riktigt illa blir det med de som slirar reglerna och istället skriver nåt i stil med ”tänk på vikten av en varierad kost” vilket ger intrycket av att tillskottet krävs för att få en varierad kost. Dessa typer av omskrivningar är, tror jag, något som lett fram till förutbestämda fyrkantiga fraser. Tillåter man omskrivningar, eller inte anger en tydlig fras, kommer företagen fortsätta att slira på sanningen, antyda och förvirra.

  Jag tycker inte att det är fel med striktare och mer reglerade hälsopåståenden. Branschen har själv satt sig i den här sitsen, det luras och antyds hejvilt i hyllorna.

  Tack för en jättebra blogg, fantastiskt spännande läsning!

  • Louise Konsumentkoll 25 juli 2012, 12:25

   Kristian: Tack för beröm! Vad glad jag blir.

   Javisst, håller med dig i stort.Jag tycker självklart också att det är bra att hälsopåståendena blir uppstyrda, det har vi själva arbetat för i många år. Tycker dock att det hade varit bra med svenska översättningar av vissa. Livsmedelverket skulle till exempel kunna fått ansvar för det utan inblandning kosttillskotts- eller livsmedelsindustrin som ju förstås har sina intressen att bevaka.Tycker också det är konstigt att påståenden handlar om vilken effekt vitaminer i allmänhet har i kroppen. Det blir som en lärorbok i nutrition i stället för en vink till konsumenten om livsmedlet i sig är viktigt för honom /henne. Men inte är det en lätt ekvation att få ihop. Hur informera men inte vilseleda…