Mejerierna slänger yoghurt

av Louise Konsumentkoll den 12 augusti 2009

Takåsförpackningar med och utan korkNej, mejerierna kastar inte yoghurt direkt i avloppet. Men indirekt. För det är hopplöst att få ut den sista slatten ur många yoghurtförpackningar. Boven är  förpackningsdesignen.

Enligt en studie av Johanna Berlin, forskare på SIK, så fastnar ungefär 8 % av yoghurten på insidan av så kallade ”takåsförpackningar” vid normal tömning. Multiplicera det med alla förpackningar som säljs så blir det många, många ton om året som följer med förpackningen till soptunnan. Eller rinner ut i slasken om vi sköljer ur och sopsorterar.

Jag tänkte i mitt stilla sinne att kanske skruvkorken som numera sitter på en del förpackningar gör den lättare att tömma. Men NEJ! För jag har gjort ett experiment.

Och 100 gram, dvs 10 % av yoghurten kletade sig fast på  insidan av förpackningen. Trots att jag faktiskt försökte banka ut det sista. Hade jag ställt den upp och ner och väntat ett tag så hade väl yoghurten tillsut runnit ner och det hade gått att få ut mer. Men hur mycket ska man behöva åbäka sig?

TegelstensförpackningTegelstensförpackningar är mycket bättre. Dem kan man klämma ihop och få ur så gott som allt.

En uppmaning till alla mejerier! Nu är det dags att ge oss tegelstenar ( ”brick” kallas de på fackspråk) till all yoghurt. De kan säkert göras lika vackra och tilltalande som takåsarna. Och vi slipper allt svinn som kostar både miljö och pengar.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: