Mejerierna slänger yoghurt

av Louise Konsumentkoll den 12 augusti 2009

Takåsförpackningar med och utan korkNej, mejerierna kastar inte yoghurt direkt i avloppet. Men indirekt. För det är hopplöst att få ut den sista slatten ur många yoghurtförpackningar. Boven är  förpackningsdesignen.

Enligt en studie av Johanna Berlin, forskare på SIK, så fastnar ungefär 8 % av yoghurten på insidan av så kallade ”takåsförpackningar” vid normal tömning. Multiplicera det med alla förpackningar som säljs så blir det många, många ton om året som följer med förpackningen till soptunnan. Eller rinner ut i slasken om vi sköljer ur och sopsorterar.

Jag tänkte i mitt stilla sinne att kanske skruvkorken som numera sitter på en del förpackningar gör den lättare att tömma. Men NEJ! För jag har gjort ett experiment.

Och 100 gram, dvs 10 % av yoghurten kletade sig fast på  insidan av förpackningen. Trots att jag faktiskt försökte banka ut det sista. Hade jag ställt den upp och ner och väntat ett tag så hade väl yoghurten tillsut runnit ner och det hade gått att få ut mer. Men hur mycket ska man behöva åbäka sig?

TegelstensförpackningTegelstensförpackningar är mycket bättre. Dem kan man klämma ihop och få ur så gott som allt.

En uppmaning till alla mejerier! Nu är det dags att ge oss tegelstenar ( ”brick” kallas de på fackspråk) till all yoghurt. De kan säkert göras lika vackra och tilltalande som takåsarna. Och vi slipper allt svinn som kostar både miljö och pengar.

{ 17 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

AndersBörje! augusti 12, 2009 kl. 17:56

Äntligen någon som påtalar detta stora problem.
Det är jättemycket kvar när man öppnar för att skölja ur resterna.
för att kunna återvinna förpackningen och slippa lukten.
Massor av vatten går åt i onödan.

Svara

LouiseEkström augusti 13, 2009 kl. 10:31

Bra att ni kontrollerar, jämför och agerar så att vi lättare kan välja varor i butik. Förpackningar är viktiga ur många aspekter (miljö, för handsvaga, återvinning). Nu vet jag vilka jag ska välja för att få så mycket mat kvar som möjligt.

Svara

Birgitta Henriksson augusti 13, 2009 kl. 11:45

Ja, jag retar mig också på det. Apoteket har en kul grej vad gäller Canoderm Hudkräm. Det är 500 gr i pump-burken. Men vi betalar bara för 400 gram ”eftersom man inte får ut allt då inte pumpen klarar det”. Borde inte fler ta efter?

Svara

Louise Konsumentkoll augusti 13, 2009 kl. 12:06

Hej på er,
Kul att ni gillar vårt arbete! Jag måste kolla Canoderm på Apoteket. Det låter lite konstigt. Kan man åka till månen borde man väl kunna fixa en pumpflaska som inte innebär att 20 procent av krämen går i soptunnan. Oavsett vad man betalar är det ju himla onödigt. Och jag skulle gärna vilja fråga tillverkarna hur de räknar ut att man betalar för 400 gram och inte 500 gram. Lite lurt tycker jag, även om uppsåtet kanske är gott!

Svara

Affi augusti 15, 2009 kl. 12:10

När du ändå håller på med förpackningar kan du väl kolla lite på varför allt måste förpackas i så många olika påsar och papper och kartonger. Snacka om slöseri!

Svara

Helena I augusti 16, 2009 kl. 19:38

Jag kan se en fördel med förpackning med skruvkork.Man kan stapla dem i kylen. För övrigt blir jag galen av att försöka få dem rena innan återvinning!!

Svara

Louise Konsumentkoll augusti 18, 2009 kl. 22:03

Jag begriper inte hur man staplar förpackningar med skruvkork. Berätta!

Svara

Wille Rickman augusti 18, 2009 kl. 15:22

Takåsförpackningen går också att trycka ihop och få ut nästan allt ur. Men det är lite klurigare att komma på hur man gör!

Svara

Louise Konsumentkoll augusti 18, 2009 kl. 22:24

Ja, det går, men det är himla bökigt och jag tror inte att vi är många som gitter.

Svara

Affi augusti 19, 2009 kl. 16:46

Om man lägger dem ner kan man stapla på varandra och de håller tätt tack vare korken

Svara

Louise Konsumentkoll augusti 19, 2009 kl. 20:28

OK! Nu begriper jag. Inte så dumt. Men till priset av 8 -10 procent svinn?

Svara

Ing-Britt Eklund Hammar augusti 27, 2009 kl. 9:56

Senast jag köpte en youghurtförpackning med skruvkork så testade jag – genom att klippa itu förpackningen – hur mycket som blev kvar. Med lite pilljobb med en slickepott så fick jag ut en portion till barnbarnet. Det var mer än 10 %, trots att jag innan tyckte att förpackningen var tom!! Jag väljer bort dessa yoghurtförpackningar i fortsättningen.
Mvh Ing-Britt

Svara

Louise Konsumentkoll augusti 27, 2009 kl. 14:46

Javisst Ing-Britt, både du, jag och forskarna har kommit fram till samma resultat. Alldeles förmycket yoghurt stannar kvar i vissa förpackningar. De borde bytas ut snabbare än kvickt!

Svara

Kristina Pettersson augusti 27, 2009 kl. 22:09

När det är nästan slut i youghurtförpackningen, slår jag i 1-2 dl kallt vatten,skakar om kraftigt och slår över allt i en kanna och tillsätter lite salt. Vips har man en läskande dryck som vissa kulturer i Mellanöstern gör,men kanske inte såhär, eller varför inte?
Därefter kan man komprimera förpackningen och slänga den eller vad man nu vill…

Svara

Anne Larsson september 9, 2009 kl. 7:51

Skönt att se att fler har vaknat upp. Detta problem har retat mig länge. Jag hoppas att mejerierna kan komma med en ny smart förpackning. Skruvkorken är bra men själva förpackningen värdelös.

Svara

Louise Konsumentkoll september 9, 2009 kl. 8:15

Hej Anna
Ja, vi tänker då fortsätta att tjata på att de byter ut förpackningarna. Ska ner till Helsingborg och hålla föredraga nästa vecka och då ska jag göra studiebesök på företaget Ecolean som jag också har bloggat om. Jag rapporterar!

Svara

Bengan juni 4, 2010 kl. 15:47

Lite sen kommentar, men jag hittade inte den här sajten förrän nu.
Så här brukar jag göra för att få ut så mycket som möjligt ur denna typ av förpackning:
Först gör jag ett veck inåt på båda sidorna, sen viker jag upp botten så att den blir som en platta; öppningen ska lämpligen vara neråt. Sedan viker jag bottenplattan längs med förpackningen och trycker hårt så att innehållet pressas ut så mycket som möjligt. Särskilt på slutet när bottenplattan kommit upp i nivå med öppningen gäller det att pressa extra hårt. Sen kan man banka lite med förpackningen mot skålen, eller vad det är man ska ha innehållet i, så att det mesta kommer ut. Fordrar väl lite starka nypor men man får ut det mesta.

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: