≡ Menu

Skyr- isländsk yoghurt är norsk!

”Vad kan en karg ö som Island erbjuda dig som vill orka mer”? Jag borde ha begripit. Borde ha tänkt efter. Att korna på Island inte räcker till för att producera ”Skyr – Isländsk yoghurt” till alla oss i Skandinavien där yoghurten just nu hårdlanseras.

Men jag blir ändå uppretad på att yoghurten varken kommer från isländska kor eller ens görs av något isländskt företag. Inbillade mig det på något sätt. ”Proteinbomburn Skyr ” görs i Norge, av Kavli. Trots tjusiga annonser med islandshästar och fjäll i bakgrunden, folk som bryter på isländska i reklamfilmen, försåtliga frågor som ”vad kan en karg ö som Island erbjuda dig som vill orka mer” och tävlingar där man kan vinna resor till Island.

Kan det verkligen vara lagligt? Jo, jag vet att Falukorv inte måste tillverkas i Falun och att Onsalakorv numera tillverkas någon annan stans och att det är okej.

Men att grundlura mig så här. Får man det?

Ska kolla med Konsumentverket.Känner mig dragen vid näsan…

2012-03-21PS: Nu har jag pratat med Kavli. Yoghurten görs på licens från ett isländskt mejeri. Det borde de upplysa om någon stans. Har letat överallt på Skyrs hemsidaoch kan inte hitta någon uppgift om det. Lurigt!

Jag har bett Konsumentverket pröva om marknadsföringen, annonser och TVreklam, är vilseledande eller ej. Mig har den i alla fall vilselett. Brydde mig inte ens om att titta på burken var Skyr var tillverkad, var så övertygad om att yoghurten var isländsk. Ska också se vad Reklamombudsmannen, RO, säger.

 

Comments on this entry are closed.

 • Anders Nyman 20 mars 2012, 10:15

  Bra där! Självklart tror man att det är en isländsk produkt – och jag har tom tänkt tanken att prova den… Hade tänkt, i alla fall.

  • Louise Konsumentkoll 20 mars 2012, 14:53

   Anders: Se där, även en konsumenträv som du känner dig lurad! Tack förresten för bättre rubrik.Läs Anders blogg http://knyt.se/blog/2012/03/20/islandsk-yoghurt-ar-norsk/
   Har bett Kavli om en förklaring men får inte tag i rätt person. Hon ska ringa tillbaka. Kan det vara så att yoghurten är tillverkad på licens från något mejeri på Island? Skulle vara en liten förmildrande omständighet i så fall. Men bara liten…

 • Anders Nyman 22 mars 2012, 11:54

  Bra att du anmälde. Rätt eller fel? Visst kan tex öl tillverkas på licens men ändå sägas vara utländsk. Men jag tycker ändå att med en sådan omfattande Islands-centrerad marknadsföring uppfattar man det som att det handlar om isländska råvaror.

 • Louise Konsumentkoll 22 mars 2012, 16:17

  Javisst! Men marknadsföringen i detta fall är ju extremt ”isländsk”. Och det är också en helt ny produkt, därför är det nog ännu lättare att gå på reklamen.

 • Johan Waden 27 mars 2012, 9:57

  Antar att det är lagligt. Lindt choklad gör ngt liknande. Pratar om sin schweiziska choklad som lika gärna kan vara tillverkad i Frankrike eller Italien (om man kollar på förpackningen).

  • Louise Konsumentkoll 27 mars 2012, 10:01

   Vi får se. Tycker Skyr bör bedömas utifrån att det också är en helt ny produkt på den svenska marknaden samt det massiva isländska uttrycket.Möjligen är det lagligt, men stämmer det överens med god affärssed? Det får RO bedöma.

 • David H 02 april 2012, 11:38

  Och nu går världen under!

  Du är ju bara för mycket! Ja det är en yoghurt som är välkänd för Island och att kavli nu vill lansera denna och för att möta marknaden (Större fabriker för producera till fler konsumenter) producerat den efter licens i Norge..
  SO WHAT? Vart blir du lurad exat? Du som tydligen verkar ta alla din tid i livet och slösar den på att hitta fel snarare än att leva livet fullt ut borde förstå vid detta laget att allt är inte vad man först ser vid reklam.

  Dom lovar inget, dom berättar bara att nu finns en produkt vid namn Skyr som är från Island.

  Någon drog mattan under dina fötter och din värld rasade eller vad hände? Du visar dock hur många bittra det finns i denna värld som sagt slösar sina liv.

  Mvh,
  David

 • Saga 13 juni 2012, 16:11

  Hej jag är Íslensk & har bott på Ísland mer en helften av mitt liv.
  Eftersom att jag har bott på Ísland så länge vet jag mycket om Ísland.
  Och den Skyr som säljs på Ísland är ikke lika. Den är mycket godare!!!
  Jag förstår att ni tykker att det är dåligt, men åk tíl Ísland då om den ska vara perfekt!

  / Saga 🙂

 • Saga 13 juni 2012, 16:20

  Och jag håller méd David!
  vad förventer du dig??
  den Íslenska yoghurten är den riktiga! & som jag skrev i min förre kommentar, åk tíl Ísland då.
  Det är klart att en Norsk yoghurt ikke är lika!
  Ska Norge härma Ísland méd harðfisk (Íslensk torkad fisk) Nej för det går ikke, den är Íslensk! & bara Ísland an göre den, precis som Skyr!

  /Saga

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: