Skyr- isländsk yoghurt är norsk!

av Louise Konsumentkoll den 20 mars 2012

”Vad kan en karg ö som Island erbjuda dig som vill orka mer”? Jag borde ha begripit. Borde ha tänkt efter. Att korna på Island inte räcker till för att producera ”Skyr – Isländsk yoghurt” till alla oss i Skandinavien där yoghurten just nu hårdlanseras.

Men jag blir ändå uppretad på att yoghurten varken kommer från isländska kor eller ens görs av något isländskt företag. Inbillade mig det på något sätt. ”Proteinbomburn Skyr ” görs i Norge, av Kavli. Trots tjusiga annonser med islandshästar och fjäll i bakgrunden, folk som bryter på isländska i reklamfilmen, försåtliga frågor som ”vad kan en karg ö som Island erbjuda dig som vill orka mer” och tävlingar där man kan vinna resor till Island.

Kan det verkligen vara lagligt? Jo, jag vet att Falukorv inte måste tillverkas i Falun och att Onsalakorv numera tillverkas någon annan stans och att det är okej.

Men att grundlura mig så här. Får man det?

Ska kolla med Konsumentverket.Känner mig dragen vid näsan…

2012-03-21PS: Nu har jag pratat med Kavli. Yoghurten görs på licens från ett isländskt mejeri. Det borde de upplysa om någon stans. Har letat överallt på Skyrs hemsidaoch kan inte hitta någon uppgift om det. Lurigt!

Jag har bett Konsumentverket pröva om marknadsföringen, annonser och TVreklam, är vilseledande eller ej. Mig har den i alla fall vilselett. Brydde mig inte ens om att titta på burken var Skyr var tillverkad, var så övertygad om att yoghurten var isländsk. Ska också se vad Reklamombudsmannen, RO, säger.

 

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: